Cercetari in doua paduri pe care le are in proprietate la Caransebes si langa Lugoj vor fi facute de Primaria Timisoara. Se cauta o firma care sa intocmeasca un studiu pentru 500 de hectare

TIMISOARA. Inca din perioada interbelica, Primaria Timisoara are in proprietate cateva sute de hectare de padure in judetul Timis, dar si in Caras Severin. Pentru ca sunt la distanta mare de oras, aceste terenuri impadurite sunt greu de gestionat, iar ele se afla in administrarea directiilor silvice.

CITESTE SI: A pierdut iarasi in instanta. Organigrama lui Dominic Fritz la Primaria Timisoara ramane suspendata 

Din acest motiv, de-a lungul timpului au existat mai multe initiative de a se proceda la un schimb. Aceste paduri sa fie date Romsilva contra unor suprafete noi la Padurea Verde, insa, intre timp, situatia s-a rezolvat, in toamna anului trecut, cand municipalitatea a primit prin transfer, cu aprobarea guvernului, aproape 520 de hectare din aceasta padure cu conditia ca in 7 ani sa amenajeze o padure parc.

Acum Primaria Timisoara vrea sa stie ce se intampla cu hectarele de padure pe care le are la distanta. Este vorba de padurea Tincova de aproape 400 ha arondata Ocolului Silvic Caransebes si alte 100 ha in administrarea Ocolului Silvic Ana Lugojana de la Lugoj. Municipalitatea mai are si la Criciova 183 de hectare.

Pentru primele doua, Primaria Timisoara a lansat un anunt de cumparare directa de servicii de ‘Amanajement silvic‘, pentru suma de 45.040 de lei.

Trebuie facute masuratori in aceste zone impadurite, un inventar al zestrei de copaci, calcule legate de arboretul exploatabil si harti, dar si sa fie oferite solutii de gestionare.

Firmele interesate sa intocmeasca acest studiu isi pot depune ofertele pana in 25 octombrie.

Odata ce va avea documentatia, Primaria Timisoara va lua o decizie in privinta acestor suprafete de padure greu de administrat din pricina distantei la care se gasesc.

Un schimb prin care sa obtina alte zone de la Romsilva, in vecinatatea Timisoarei, este ingreunat inca de lege, intrucat pentru fiecare hectar de padure scos din fondul forestier al statului roman trebuie oferite la schimb 5 hectare de padure de catre proprietarul cu care se face schimbul.

Va reamintim, dupa ce in toamna anului trecut, Romsilva a transferat peste 500 de hectare din Padurea Verde catre Primaria Timisoara, municipalitatea mai are la dispozitie 6 ani, din cei 7 prevazuti in conditii, pentru ca aici sa amenajeze o zona de agrement.

Vechea administratie a facut un plan inca de acum aproape 10 ani. Voia ca aici sa construiasca alei din materiale ecologice cu latimea de 2 metri si piste de biciclete, sa fie amplasate banci si foisoare, toate din lemn, deoarece folosirea metalului in aceasta zona este interzisa. De asemenea, vechiul proiect prevedea amenajarea unei zona de spectacole, dar isi propunea si realizarea uneia dedicate picnicului. Aleile ar fi urmat sa fie iluminate, in zona trebuiau sa fie amplasate si toalete ecologice, dar si sa fie facute plantari de arbori. Iar pentru toate acestea, urma sa fie lansat un concurs de solutii.

Padurea Verde de la Timisoara a fost amenajata pentru prima oara in 1860 de Serviciul Silvic Maghiar. Au urmat alte doua amenajari in 1894 si 1908, iar in 1947 era amenajata de Directia Silvica Arad si inclusa in Ocolul Silvic Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. luca spune:

    Vedeti ca jigodiile au pus gand rau padurilor, in personajele acestea nu poti avea incredere.