Centrul Serviciului pentru Protectia Copilului si Familiei Timisoara va fi modernizat pe bani europeni

TIMISOARA. Aproape 40 de copii si 12 parinti vor primi ajutor de la specialisti de anul viitor, odata cu modernizarea centrului in care functioneaza Serviciul pentru Protectia Copilului si Familiei din Timisoara. In prezent, numarul copiilor care beneficiaza de sprijin specializat este mult mai mic.

Cladirea de pe strada Platanilor nr. 2 va fi modernizata si extinsa pe bani europeni, aproape 1,6 milioane de lei, din care circa 1 milion de lei sunt bani nerambursabili ce vor veni de la Uniunea Europeana.

Cel mai important aspect al investitiei este extinderea mansardei, dar si instalarea unui lift exterior, a unei rampe pentru persoanele cu dizabilitati, precum si construirea a doua sali de clasa, in care copiii primesc ajutor la lectii. In plus, toata cladirea va fi izolata termic, iar in toate salile de clasa se vor pune camere video pentru supravegherea copiilor defavorizati. Se vor mai amenaja si o sala club, 3 cabinete pentru consiliere, 2 grupuri sanitare, un depozit si un hol.

Pentru mansarda, reprezentantii serviciului vor sa cumpere mobilier, calculatoare, pachete informatice, masina de spalat vase, aragaz, bicicleta medicala si banda de alergare, lada izoterma, un televizor, un cd player, precum si un blue ray player.

Daca in prezent centrul are 29 de copii beneficiari, din care 6 romi, si 12 parinti beneficiari, din care 5 mame de etnie roma, dupa finalizarea proiectului vor exista 40 de copii beneficiari – 7 romi si 14 parinti – 6 mame de etnie roma.

Primesc ajutor de la specialisti copiii care au fost abandonati, cei maltratati, dar si cei ai caror parinti se afla la munca in strainatate. Parintii cei care sunt ajutati de specialisti fac parte din familii defavorizate, victime ale violentei domestice, sunt mame sau tati care isi cresc singuri copiii si nu au venituri.

Potrivit managerului de proiect, Cristian Gherghe, lucrarile vor fi gata intr-un an, proiectul fiind semnat la 11 mai.

FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eram hotărât să nu mai comentez la nici un articol, să nu mă implic în niciun fel în campania electorală. Dar subiectul abordat aici a dat drumul apei de la moară şi nu voi scăpa ocazia să mă răzbun pe cei care ne-au sfidat de atâtea ori cu acest obiectiv al Consiliului Local Timişoara. Da, clădirea de pe str Platanilor 2 are un trecut istoric pentru noi cei de pe strada Platanilor şi ne-a legat de ei pe vecie prin frustările care ne mai persecută efemer. Nu ţin să reamintesc, că de fiecare dată când a avut loc aici vreun eveniment, s-au scos la înaintare sărăcuţii copii abandonaţi sau câţiva părinţi nefericiţi, arsenalul compătimirii şi a nefericirii pe pământ. De altfel, aici s-au perindat tot felul de aşezăminte umanitare, fie pentru alternativa educaţională la sistemul existent, fie pentru reintegrarea copiilor străzii.
    Pornind prin 2001 de la sintagma lacrimogenă “ajută-mă să fac singur” pedagogia Montessori a ajuns şi pe strada noastră graţie infiinţării unei căpuşe, pardon a unei grupe, pe lângă grădiniţa nr 31 existentă. Se promitea pentru 10$ /lună o altă viziune educaţională graţie unei întreprizătoare locale.

    Primăria TM apare prin 2003, când amenajează un loc de joacă în spatele grădiniţei PP 31 pentru 165.000.000 lei (_http://arhiva.informatia.ro/Article41482.phtml). Locul de joacă a fost inaugurat cu mare fast şi a fost prezentat ca o încununare de succes a realizărilor administraţiei locale, motiv de mândrie în campania electorală din 2004 la alegerile locale. De atunci şi până acum acest loc de joacă, mărul discordiei dintre noi, este undeva ascuns privirii şi lăsat în paragină pentru ca din când în când să se mai investească într-o reabilitare. Când spun ascuns privirii, mă gândesc la zidul ridicat în calea lui pentru a nu fi abordat de micuţii grădiniţei 31 şi care te obliga să înconjuri incinta grădiniţei. Dacă mai punem la socoteală problemele create de un depozit de materiale de construcţii al firmei MAG**** chiar în faţa grădiniţei tabloul este complet pentru grija faţă de copil şi părinte.

    Prin 2004 se acordă autorizaţie de construire a unei mansarde pentru 5 miliarde lei, iar prin 2005 se dă în folosinţă gratuită (HCL 269/2005) acea mansardă Centrului de Tranzit pentru Minori “Sf. Nicolae” pentru circa 15 copii abandonaţi. Abia prin 2006 ia fiinţă SERVICIULUI PENTRU PROTECTIA COPILULUI ŞI FAMILIEI (HCL 466/2005) prin reorganizarea Centrului de Tranzit pentru Minori „Sf.Nicolae” în subordinea Centrului Comunitar de Asistenţă Socială Timişoara. Pentru că acea mansardă avea probleme de acces, se dă în folosinţă pe 10 ani parterul grădiniţei 31 (HCL 490/2006), invocând distribuirea laptelui praf pentru micuţii arondaţi zonei. Acum apare însă o altă problemă: imposibilitatea realizării trierii epidemiologice pentru cei veniţi de pe stradă, pentru care sunt necesare avize sanitare după diverse criterii critice. Apare proiectul de hotarare HCL din 07.11.2008 privind aprobarea Convenţiei între Serviciul pentru Protecţia Copilului şi Familiei şi Şcoala Generală nr. 4, după care m-aţi pierdut în neant.

    Un comentariu prin 2007 pe forumul primăriei TM a adus fonduri de investiţii pentru un alt loc de joacă chiar în faţă grădiniţei şi uitarea grandiosului proiect din 2003. Ca urmare a numeroase cereri în care arătam că zona noastră suferă din pricina absenţei unui loc de joacă din lipsa unui spaţiu, am primit o aprobare prin care aveam acces la spaţiile verzi ale grădiniţei după ora 17, cu condiţia să respectăm acordul de principiu în care se menţiona doar accesul copiilor de până la 7 ani însoţiţi de părinţi. Dar când CINEVA de la mansardă a aflat de încurcătura creată a făcut presiuni şi s-a renunţat amiabil la comprimisul de pe domeniul privat al primăriei Timişoara. Acel CINEVA se mai plimbă din când în când şi în zilele noastre cu microbuzul cu nr. TM 54 PMT pe la Kaufland să-şi facă cumpărăturile. Prin septembrie 2007 încep lucrările de modernizare a faţadei clădirii de către METRO GR*** PRAK**** prin programul Responsabilitate Socială Internaţională, dar şi transmutarea grădiniţei PP nr 21 în această locaţie. Ingerinţele mele în această afacere s-au încheiat prin 2011 când am constatat că mă lupt cu morile de vânt şi m-am lăsat păgubaş…