Noutati :

Centrul de zi pentru copii cu dizabilitati din Jimbolia, extins si modernizat cu bani europeni! Vezi FOTO de la inaugurare!

17 iulie, 2013 - 11:28 AM
Autor: Radu Trifan      
Categorie: SOCIAL
0

TIMIS. Jimbolia are de acum unul din cele mai moderne si mai bine dotate centre de zi pentru copii cu dizabilitati din tara. In urma unei investitii de peste 700.000 de euro, din care 80% bani europeni nerambursabili, centrul de zi „Nu ma uita” a fost extins si modernizat, iar copiii cu handicap din oras si din comunele inconjuratoare vor avea parte de servicii de recuperare la standarde europene.

„Este o investitie foarte importanta pentru Jimbolia, care ne pune in randul oraselor europene cele mai civilizate, care se ingrijesc de cei mai dezavantajati dintre cetateni. A fost un proiect complex, care s-a desfasurat pe durata a doi ani si pentru care ne-am dat concursul doua administratii diferite, dar si o intreaga echipa de angajati ai primariei, ai ADR Vest si colectivul centrului de zi ”,  a declarat primarul Jimboliei, Darius Adrian Postelnicu.

Putem spune, fara exagerare, ca este unul din cele mai moderne astfel de centre din toata tara.Vechea cladire a fost complet modernizata, iar langa aceasta a fost construit un nou corp, mai mare si mai modern, proiectat special pentru acest scop. Au fost adoptate solutii constructive inovative, in premiera pentru orasul nostru. Intregul centru a fost dotat cu absolut tot ce era nevoie, de la mobilier, la aparatura medicala de recuperare, echipamente electronice si electrocasnice”, a mai spus primarul.

Servicii complexe si programe individualizate

Centrul de zi „Nu ma uita” din Jimbolia este destinat in principal copiilor din oras, dar va oferi servicii specializate si pentru localitatile din imprejurimi. Daca pana acum, cladire veche reusea cu greu sa faca fata celor 15 copii inscrisi, de acum inainte, noul centru va putea oferi servicii pentru 30 de copii. „Acest centru de zi este un centru de asistare si recuperare pentru copiii cu disfunctii fizice, paralizii, sechele encefalopatice,  autism, retard mintal”, explica Ana-Maria Craciun, responsabila a institutiei. „Copii sunt adusi in centru la ora 8 cu microbuzul primariei, servesc micul dejun, dupa care, o parte, cei inscrisi la scoala, intra la orele de curs, iar cealalta parte intra la terapii. Fiecare copil are un program individualizat de activitati. Vom avea un logoped, un psiholog, un kinetoterapeut si vom face ergoterapie si integrare senzoriala, iar pe viitor vrem sa ne extindem serviciile si sa facem, spre exemplu, terapie asistata prin intermediul animalelor”, a mai declarat aceasta.

Numarul real al copiilor cu dizabilitati este mai mare

In prezent, in statistica primariei din Jimbolia figureaza 26 de copii cu dizabilitati, insa numarul copiilor cu probleme mai mult sau mai putin grave este mult mai mare. „Trebuie sa acceptam realitatea, ca sunt si copii cu diverse probleme, care trebuie ajutati, integrati, recuperati. Din experienta noastra va putem spune ca sunt mai multi copii cu diverse probleme decat sunt inregistrati oficial, iar noi am incercat sa-i ajutam sa obtina acel certificat de persoana cu handicap, fara de care ei nu ar putea beneficia de anumite drepturi, scutiri”, spune doamna Craciun.

Noul centru, prin dotari si serviciile oferite, da posibilitatea parintilor sa apeleze la personal specializat inca din perioada incipienta, cand tratarea si recuperarea copiilor se poate face mai eficient.”Fiecare copil va trece pe la fiecare cabinet de terapie si totul se va face personalizat pentru fiecare copil. Ne vom putea ocupa si de cei veniti in regim extern, care nu au o dizabilitate ci au probleme de logopedie pe care parintii nu-si permit sa-i trimita la Timisoara la un cabinet specializat. Ei vor avea posibilitatea sa vina la noi in centru pentru terapie. Totodata vom avea si un serviciu ambulatoriu pentru kinetoterapie. Ca si standarde minime obligatorii, conform legislatiei, atingem cea mai mare parte a serviciilor de care au nevoie”, a mai spus directoarea institutiei.

Centrul de zi a fost reabilitat, modernizat si echipat la standarde europene in cadrul proiectului Reabilitarea, extinderea si echiparea Centrului de zi pentru copii cu dizabilitati „Nu ma uita” din Jimbolia, co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin intermediul  Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest in calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a proiectului  a fost de 3.157.411lei (peste 700 mii euro), din care 2.524.682,10 lei asistenta financiara nerambursabila.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...