Cele 5 societati ‘curate’ infiintate de administratia Fritz pentru a salva Colterm, inutile? Primul proiect depus de una dintre firme, respins la finantare prin PNRR, al doilea e in… lamuriri, al treilea in aer

TIMISOARA. 5 firme nou noute, infiintate pentru a atrage banii europeni de care are nevoie Colterm pentru a se salva de la faliment. Asta era strategia administratiei Fritz in urma cu doar cateva luni, atunci cand a cerut deschiderea noilor societati. Acestea aveau sa functioneze, pentru inceput, fara angajati, doar cu un administrator, acelasi pentru toate, Cristian Amza, administrator special al Colterm, iar prin intermediul lor, administratia Fritz dadea ca sigure atragerile de fonduri prin PNRR pentru investitii in producerea de energie verde.

CITESTE SI: Dominic Fritz, atac virulent la adresa politistilor din Timisoara, dupa ce a fost chemat sa dea cu subsemnatul in legatura cu angajarea USR-istei de la Piete: Nu am o problema sa fim verificati pana la chiloti 

Insa, realitatea a dat peste cap planurile. Chiar de la prima incercare, s-a inregistrat un esec. Mai exact, una dintre firmele infiintate in primavara a depus 3 proiecte pentru obtinerea de bani prin PNRR, iar primul, care viza producerea de hidrogen verde, a fost si primul respins, pentru ca…. avea ca asociat unic societatea Colterm, aflata in insolventa, drept urmare, firma s-a dovedit neeligibila pentru obtinerea de fonduri europene.

Acum o luna, reprezentantii Colterm au transmis o adresa catre consilierii locali in care invoca faptul ca acest proiect a fost respins si ne spun ca unul din motive este tocmai faptul ca asociatul unic la ENERGYPROD SUNNY SRL, pe care noi am infiintat-o si a depus acest proiect, are asociat unic pe Colterm, care este in insolventa. Si, prin urmare, ne solicita un punct de vedere ferm cu privire la posibilitatea de a cumpara parti sociale in proportie de 76% din capitalul social, tocmai pentru ca Colterm sa nu mai fie asociat unic in insolventa si sa fie un impediment.

Pe celalalte 2 proiecte depuse de aceeasi societate, este vorba de parcul fotovoltaic si motoarele in cogenerare de la CET Sud, s-a luat o decizie? Este extrem de important sa luam o decizie, pentru ca in aceasta adresa reprezentantii Colterm nu ne spun altceva decat ca si celalalte doua proiecte sunt compromise si ca, mai mult ca sigur, vor fi respinse„, a spus Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro Romania, in plenul CLT de joi.

Si, desi dadea asigurari ca prin aceste firme nou infiintate va castiga proiecte pe fonduri din PNRR, Dominic Fritz a depus totusi, aceleasi proiecte, si din partea municipalitatii, parca stiind ca noile societati nu vor reusi, in fapt, sa aiba sorti de izbanda.

Faptul ca o societate in insolventa nu poate aplica pentru fonduri din PNRR nu este o noutate. Am avut mai multe discutii cu societatea ca poate ar fi o idee mai buna sa depunem noi anumite proiecte, dar administratorii au o alta viziune si au mers inainte si este dreptul lor, si n-am vrut sa blocam aceste demersuri.

Suntem foarte realisti, tocmai pentru ca putem sa citim criteriile de eligibilitate, si o sa vedeti ca exista o diferenta intre proiectele depuse de municipiu si cele depuse de Colterm. Probabil ati vazut ca si Colterm si Municipiul au depus un proiect de cogenerare, de exemplu, si doar unul dintre acele proiecte va fi declarat eligibil, asta este binenteles cel depus de Municipiu.

Eu nu cred ca este imposibil sa preluam noi, ca municipiu, SUNNY PROD, dar eu nu as face pasul spre o noua cooperare si relatie comerciala cu o societate pe care noi nu o controlam si in care vom depinde, daca nu avem suta la suta din actiuni, atunci nu vom putea lua decizii singuri si vom depinde de interesul creditorilor de la Colterm. Asta e motivul de ce o cumparare partiala a acestei companii pentru mine nu e o optiune, daca considerati altfel va incurajez sa supuneti asta la vot in consiliul local”, a spus Dominic Fritz.

Si, in timp ce pentru unul dintre proiectele depuse de nou infiintata companie ENERGYPROD SUNNY SRL lucrurile sunt clare, in privinta unui al doilea proiect, viceprimarul Latcau a precizat ca au fost cerute si depuse clarificari. Cat despre al treilea proiect depus, nimeni nu stie nimic.

Altfel spus, firmele care, potrivit primarului Dominic Fritz au rolul ” de a pregati documentatiile pentru a accesa fonduri prin PNRR si apoi vor implementa aceste proiecte„, nu si-au dovedit, deocamdata, utilitatea.

Cele 5 societati infiintate in luna mai, care ar fi reprezentat in strategia administratiei Fritz un colac de salvare sunt:

1. ENERGYPROD HYDRO 1 S.R.L.
2. ENERGYPROD AQUA S.R.L.
3. ENERGYPROD SUNNY S.R.L.
4. ENERGYPROD WASTE S.R.L.
5. ENERGYPROD BIODIG S.R.L.

„Avem proiecte mari pe care ne vom concentra:

1. Un parc fotovoltaic la Utvin, pe un teren al primariei, la inceput pentru o capacitate de 10 MW, si care va ajunge la 25. se lucreaza la Studiul de Fezabilitate si il vom propune la PNRR
2. Motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, e urgent sa scapam de carbune, pentru ca Colterm nu are bani sa plateasca costul carbunelor si certificatele ce trebuie platite pentru asta. Ar putea avea o capacitate de 25 MW
3. O centrala hidroelectrica pe Bega, e un Studiu de Fezabilitate vechi pentru acest proiect, pe care il reactualizam
4. Doua turbine de inalta eficienta in centru, care se vor numi CET Phoenix, ca vor renaste ca pasarea…”, declara in primavara primarul Dominic Fritz cand a explicat rostul firmelor nou infiintate pentru salvarea Colterm.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cine nu stie despre ce este vorba in administratia Fritz : rezolvarea problemelor imobiliare ale unor dezvoltatori imobiliari. In rest : se plang toata ziua de altii, in timp ce ei profita maxim de pe oras. Atat. In rest, doar gargara ieftina si manipulare media. Realizari : nici una, dar ce mai conteaza, cand tot ce faci este sa te legi de altii. Asta este USR si Fritz la Timisoara. Cine poate contrazice ceva din ce am scris ?

  2. Nu sunt inutile. Fritz si prietenii lui pot fura o gramada de de bani prin ele. studii de preprefezabilitatate, consultanta. Doar angajate cinci firme sa le zica cum sa infiinteze noile societati, inca cinci sa le zica cum angajeaza alea cinci care le zic cum sa infiinteze spcietatile.. si dupa infiintare nici nu stiti cata consultanta trebuie..

  3. Periculos de INCOMPETENT ! Acasa du-te la tine !