Cele 44 de autobuze electrice pentru Timisoara, intr-o noua etapa a licitatiei. Turcii de la Bozankaya, care ne-au adus primul tramvai, intre cei 5 competitori pentru contractul de 30 de milioane de euro

TIMISOARA. S-a ars inca o etapa importanta si lunga in licitatia Ministerului Dezvoltarii pentru cele 44 de autobuze electrice pentru Timisoara.

CITESTE SI: Se cauta proiectant pentru o hala in care sa nu patrunda praful, temperatura sa nu coboare sub 5 grade si sa fie pazita de incendii. In ea se va asigura mentenanta pentru noile tramvaie de la Timisoara

Astfel, dupa ce prima a fost anulata, cea de-a doua licitatie pentru cumpararea de autobuze electrice care sa circule prin Timisoara, pentru care in decembrie anul trecut s-au inscris 5 competitori, ar putea fi cu noroc.

A fost facut, de fapt, cel mai important pas: s-a Incheiat cu succes evaluarea tehnica si acum e in desfasurare evaluarea financiara. Evaluarea tehnica e partea cea mai grea din licitatie si cea care putea aduce probleme, dar iata ca a fost depasita si rezultatul a fost avizat de ANAP – Agentia Nationala pentru Achizitii Publice” a anuntat pe pagina sa de Facebook fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei Catalin Iapa.

Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 86 de călători transportaţi în picioare. Conform caietului de scarcini, garanția funcționării autobuzelor electrice: minim 350.000 km sau minim 5 ani (care condiție se îndeplinește prima), de la data punerii în exploatare. Garanția se referă la autobuzul electric în ansamblu și la toate componentele acestuia (altele decât cele enunţate la pct. 12.1 Considerații generale privind garanția).
Autobuzele electrie ofertate vor avea o autonomie de minim 84 km în condițiile în care funcționează sistemul de încălzire sau climatizare la capacitatea maximă de utilizare a instalației de răcire/încălzire și cu încărcare maximă de persoane”, se arata in anuntul postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice la lansarea acestei licitatii.

La termenul limita de depunere a ofertelor, din 15 decembrie, 5 firme s-au inscris in cursa pentru contractul a carui valoare a fost estimata la 145.000.000 lei, adica aproximativ 30 de milioane de euro. Acesta cuprinde cele 44 de autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, dar si 15 statii de incarcare rapida si alte 44 de incarcare lenta.

Printre cele 5 companii regasim si Bozankaya, firma turco-germana care a livrat deja primul tramvai nou catre Timisoara, prin contract urmand a fi construite, in total, 21 de garnituri, cu fonduri europene. Prima garnitura a ajuns vineri seara si intra in probe pentru cateva luni pe linia 1.

Pentru autobuzele electrice au depus oferte: Solaris Bus & Coach (Polonia), New Kopel Car Import (leader), cu Shlomo Motors (Israel), Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret (Turcia), Golden Dragon Bus (leader) cu Xiamen Golden Dragon Bus CO LTD (China), si Bozankaya Otomotiv Mak. IML ITH VE IHR (Turcia leader) cu Sileo.

Ofertele au intrat acum in evaluare financiara la Ministerul Dezvoltarii.

Va reamintim, prima licitatie pentru achizitionarea a 44 de autobuze electrice pentru Timisoara a fost lansata in februarie 2019, insa a fost anulata, din cauza unor probleme de ordin tehnic. Atunci, la licitatie au participat 3 ofertanti, care insa au depus documente neconforme cu caietul de sarcini.

CITESTE SI: Primul tramvai nou, dupa 50 de ani la Timisoara, e pe sine si va circula pe linia 1. Poate transporta pana la 200 de calatori. Video 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O intrebare catre colegii mei de breasla, postacii! Ce facem acuma? Il laudam pe Fritz si il injuram pe Robu? Pe Fritz cum il laudam? Ii zicem ca a fost baiat bun ca a taiat pamblica? Si pe Robu il injuram ca a fost prea scump. Astept cu caldura sugestiile voastre de la centru.

    • Ma gandeam la 84 km (min). La o cursa capat-capat de 10 km asta revine la 9curse. Deci in fiecare noapte reincarcare (la un orar rezonabil). Rezulta neceitatea a XX statii de incarcare undeva la capat, traseu, depou.
      Alti bani, alta distractie (ma gandescsi la „puterea disponibila la o statie de incarcare” (sa nu vorbim de capacitatea de Ah relaizabili in Z ore de incarcare si n autobuze simultan-nesimultan aflate la incarcare:
      Probabil ca „totul este pregatit”.
      Noroc ca la autobuzele autonome electrice (actionate…) nu sunt si macaze! .

      • Da, te ia cu durere de cap…

  2. de unde dreq scoateti firmele astea? pot sa vad si eu o licitatie cu mercedes, iveco si mai stiu eu ce nume decente?

  3. Ce bine era daca ATP Bus erau in faze mai avansate, primele autobuse electrice facute in RO.
    Ar trebui sa fie sustinuti intr-un fel de comunitatile din RO

  4. Vad ca nemtii au renuntat sa mai vina. Au pretentii exagerate in privinta pretului, sau nu stiu care este cauza. Asa ca au venit firmele lansate prin nemti, pariez ca toate frmele respective au ceva licenta cumparata de la Mercedes sau Siemens. O chestie din asta se putea face si in Romania, dar noi nu mai avem „industriasi”. La noi sau stau pe terenuri si cladiri si le scot la inchiriat, sau dau un tun prin mafia partidelor si se duc si stau la Monaco.

  5. Rog echipa de negociere sa insiste mai mult pe culoare fiindca cele din poza sunt roz (ca si chiloteii lui fritz si ai infractorului ruben latcau). In Timisoara ne obisnuiseram cu violet, culoarea echipei de fortbal. Dar precum ne-am lins pe bot cu fotbalul, acuma nu o sa mai avem nici un alt sport fiindca actuala conducere a primariei a taiat fondurile pentru toate echipele orasului. „Dragi” membrii USR, credeti ca mai puteti gasi ceva de distrus in roasul nostru?