Cel mai performant sistem de securitate al unui aeroport din Romania, de peste 11 milioane de euro, va fi la Timisoara. Se cauta firma care sa-l monteze la viitorul Terminal de Plecari Externe

TIMISOARA. E in plina desfasurare realizarea celei mai mari investitii din istoria Aeroportului International Timisoara cu bani europeni. Santierul pentru construirea noului Terminal de Plecari curse Externe al Aeroportului International Timisoara s-a deschis in toamna.

Antreprenorul, o firma din Bucuresti, care a castigat licitatia de aproape 22 de milioane de euro cu TVA, a realizat proiectarea constructiei, iar din noiembrie s-a apucat de treaba. Intr-un an, Terminalul de Plecari Externe de la Timisoara trebuie sa fie gata.

CITESTE SI: A pornit cea mai mare investitie din istorie la Aeroportul Timisoara. Intr-un an vom avea Terminal de Plecari Externe, cu aproape 38 de milioane de euro. Foto si video

Reprezentantii Aeroportului vor sa se asigure ca la momentul finalizarii cladirii, inainte de ultimele finisaje, undeva in jurul datei de 1 octombrie, vor avea si echipamentele de control si siguranta pregatite de instalare, asa ca au lansat deja licitatia pentru gasirea unui furnizor care sa aduca cel mai modern sistem de securitate pe noul terminal.

In contextul obiectivului general al strategiei de dezvoltare a aeroportului, aceasta achizitie contribuie la asigurarea conditiilor de operare a „Terminalului Plecari Curse Externe” in conditii de calitate, durabil si eficient si integrarea lui in sistemul multimodal proiectat al traficului aerian la nivelul regiunii. De asemenea, prin achizitionarea echipamentelor de securitate se asigura extinderea facilitatilor destinate pasagerilor pentru mentinerea gradului de utilizare sustenabila a aeroportului„, se arata in anuntul postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Configurarea dotarilor propuse trebuie sa asigure serviciile de securitate necesare integrarii Romaniei in Spatiul Schengen.
Sistemul trebuie sa raspunda nevoilor operationale privind un volum crescut al pasagerilor tranzitati prin aeroportul Timisoara de pana la 3 milioane de pasageri pe an, plafon care este estimat a fi atins dupa anul 2032.

Sistemul integrat destinat controlului de securitate, transportului bagajelor de cala si controlului documentelor la trecerea frontierei in Terminalul de Plecari Externe trebuie sa contina detectori de explozivi lichizi, urme de explozivi, detectoare de metale, sistem auto check-in de tip drop bag, benzi pentru bagaje, sistem automat de verificare a documentelor de calatorie, mai multe tipuri de scannere, retea de date si de conectare in sistemul integrat de coordonare a controlului de securitate prin statia Inspectoratului Politiei de Frontiera.

Finantarea este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, iar contractul este estimat la 47.305.250 lei fara TVA, adica aproape 11.500.000 de euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 7 martie.

Va reamintim, noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa terminalul de Sosiri Curse Externe care este in exploatare din iulie 2021.

Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la data de 31 decembrie 2023.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Iata cum va arata noul Terminal de Plecari Externe de la Aeroportul International Timisoara!

Noua constructie va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este deja in exploatare incepand din 29 iulie 2021. Acesta are o suprafata totala de 4.383 mp, iar investitia s-a ridicat la 30,35 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale aeroportului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. schnapps spune:

  are TM istoric in incidente de securitate majore

 2. Wanda89 spune:

  UE+ NATO… Avem securitate totală, dacă nu apare vreun cauciuc chinezesc. Acum sunt niște baloane nesimțite și agresive, comedie totală din partea iubitorilor de Slava ukraine. Apropo, măreții de la Kiev au dat cu alarmele, ce spectacol cu Ursula în buncăr… Revenind la China, baloane etc… Era un banc, pe vremuri, legat de ce se dă pe agențiile de știri, după debutul unui război… China: inamicul a aruncat 10 nucleare, avem un milion de morți. USA, NATO: China a lansat, acum 5 zile, bomba de cauciuc. Până acum, trei milioane de morți. Și încă mai sare!

 3. Corlat spune:

  Sa bagi 11 milioane de euro în hamgarul ala care azi mâine nu mai are curse deloc, este o dovada pe hoție, prostie sau ambele.
  O conducere politica imbecila!