A pornit cea mai mare investitie din istorie la Aeroportul Timisoara. Intr-un an vom avea Terminal de Plecari Externe, cu aproape 38 de milioane de euro. Foto si video

TIMISOARA. Dupa ce in luna mai a fost iscalit contractul pentru noul Terminal de Plecari curse Externe al Aeroportului International Timisoara, acum s-a deschis santierul.

Antreprenorul, o firma din Bucuresti, care a castigat licitatia de aproape 22 de milioane de euro cu TVA, a realizat deja proiectarea constructiei, iar de acum s-a apucat de treaba. Intr-un an, Terminalul de Plecari Externe de la Timisoara trebuie sa fie gata.

Atunci va fi si dotat cu echipamente de control si siguranta de peste aproape 79 de milioane lei cu TVA, adica putin peste 16 milioane de euro.

In total, Terminalul va costa 37,85 milioane de euro.

VIDEO: George Stefanita

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu si-a exprimat speranta ca noua infrastructura sa serveasca in Schengen.

Au demarat lucrarile la ceea ce inseamna cea mai importanta investitie din istorie la Aeroportul Timisoara. E parte din sumele alocate in acest an de Ministerul Transporturilor catre Aeroportul International Timisoara, e vorba de Terminalul nou de plecari. Imi doresc ca cei care construiesc sa se inscrie in termene, astfel incat la finalul anului viitor sa avem receptia acestei lucrari. Imi doresc ca acest terminal de plecari sa fie un terminal pentru plecari in Schengen, iar noi sa nu mai avem nevoie de vama, noi, romanii„, a declarat vineri la Timisoara ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Ministrul a precizat ca firma care se ocupa de ridicarea Terminalului este una serioasa, dar ca va continua sa monitorizeze cu atentie fiecare proiect de infrastructura.

Imi doresc ca aceasta noua investitie sa fie in folosul aeroportului, sa ajute la dezvoltarea lui, iar constructorul sa se tina de termenele asumate. E un constructor serios, mai avem la Ministerul Transporturilor proiecte impreuna cu acest constructor. Nu avem niciun fel de motive sa am semne de intrebare, s-a obtinut pe faza de proiectare in termenii asumati, asa ca optimismul de inceput este prezent. Asta nu inseamna ca, asa cum stiti, din doua in doua saptamani, nu verificam lucrarile de aici„, a mai precizat Sorin Grindeanu.

Noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa terminalul de Sosiri Curse Externe care este in exploatare din iulie 2021.

Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la data de 31 decembrie 2023.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Iata cum va arata noul Terminal de Plecari Externe de la Aeroportul International Timisoara!

Noua constructie va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este deja in exploatare incepand din 29 iulie 2021. Acesta are o suprafata totala de 4.383 mp, iar investitia s-a ridicat la 30,35 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale aeroportului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Gigi Parcaragiu spune:

  MOARE fRITZ DE CIUDA I-AI DAT NUCLEARA CU ASTA

  • Aiurea, doar ALTE VILE RIDICATE din banii de modernizare spune:

   Deja își freacă mâinile găștile de hoți din partide, alea care numesc directorii din fruntea aeroportului.
   Alte averi de mioame vor face prin firmele de casă abonate la contracte făcute de mîntuială

 2. ion spune:

  cu cine fac pariu, pe orice, ca in 17.01.2024 nu vom avea nici 70% din lucrari finalizate?

 3. Traian Vuia, exemplu de proiect COMPROMIS din fașă 😡 spune:

  Atîta AU FURAT in haită in ultimii 20 de ani, TOTI DIRECTORII puși de partide, din bugetele de modernizare a Aeroportului, încît acum este PREA TIRZIU.
  A ajuns RUSINEA BANATULUI, și o BATAIE DE JOC CRASĂ LA ADRESA CETĂȚENILOR, acest COTEȚ de AUTOgara, nuicidecum aeroport. Chiar și cele africane din țări bananiere sunt mai funcționale și mai arătoase. Traian Vuia zici că e blocat în timp, din anii 80. Totul INGHESUIT , MURDAR, NEPRIETENOS. Cu WCuri INSALUBRE, in care PUTE îngrozitor.
  Trebuie RAS și CONSTRUIT DE LA ZERO.
  Dacă Justiția era serioasă în România, zecile de vile ale găștilor politice din Timis care au prăduit aeroportul, ar fii fost deja confiscate iar ei condamnați cu ani grei de Jilava.
  Dar cum Romania e RAIUL hoției prin CORUPȚIE din UE, nu vom pupa nici Schengen prea curând. Iar țara se va depopula in continuare

 4. Levente spune:

  Lucrările o să se întindă pe mai mult de 2 ani timp în care o să se găsească fel și fel de motive de stagnare a lucrărilor.
  După acești doi ani, se schimbă ministrul transportului și cel care o să vină o să anuleze actualul contract pe motiv că nu este serios constructorul. Și așa, inaugurarea o să aibă loc după aproximativ 6-12 ani.

 5. Minerii spune:

  Nu stiu daca se face ca le lipseste dosarul cu sina la proiect

 6. vand Golf 4 spune:

  Sa nu uite sa-l conecteze cu statia de metro a lu Robu .

 7. maimuta PSD spune:

  vezi am furat dar am si facut ceva 🙂

 8. Petrica spune:

  Ciudat,din cei ce isi dau cu parerea se pare ca nimeni nu se bucura ca se face ceva nou si util ! Pe toti ii f-te grija de furat si ca nu se face ! Nimeni nu sesizeaza de fapt esentialul si anume ca avem curse ff putine din Tm comparativ cu restul tarii ! Aici ar trebui vazut care sunt motivele si gasite solutii ! Iar lui “train vuia” cel vehement ar trebui chiar sa vada cateva aerporturi din tara si chiar europene inainte de a fi asa de drastic ! Al nostru e LUX fata de Cluj doar ca ei au de 4x mai multe zboruri ca noi ! Si cred ca de fapt asta conteaza .

  • Rada spune:

   Perfect!
   Cum de astăzi , duminică,Timișoara are 7 plecări de pe aeroport și
   Cluj 25 !?!..
   Despre asta trebuie vorbit.
   Și aeroportul din Cluj este mic, înghesuit .

 9. adlerman spune:

  Nu lucra nimeni la noul santier, nici un muncitor. Au taiat doar panglica de inaugurare si gata. Tipic Romanica 🙁