Cei mai buni oameni de stiinta din Romania in electronica si inginerie electrica sunt la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Cea de-a 9-a ediție a clasamentului Research.com a celor mai buni oameni de știință din domeniul Electronică și Inginerie Electrică, bazat pe date consolidate din diverse surse de date, inclusiv OpenAlex și CrossRef, plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe primul loc în țară și pe locul 291 în lume.

Poziția în clasament se bazează pe o sumă a indicelui D (indicele H de disciplină) al tuturor oamenilor de știință de seamă afiliați la acea universitate. Instituția timișoreană de învățământ superior, cu o tradiție de peste 100 de ani, este prezentă în top cu 3 profesori – Radu-Emil Precup, Ion Boldea și Ștefan Preitl – care ocupă și primele trei poziții în clasamentul național.

Clasamentul celor mai buni oameni de știință pe domeniu este o listă bazată pe examinarea a 166.880 de persoane din diverse surse de date bibliometrice. Pentru disciplina Electronică și Inginerie Electrică au fost examinate 10.355. Pragul indicelui D pentru aprobarea unui om de știință care trebuie luat în considerare este setat la 30 dacă majoritatea publicațiilor lor sunt în domeniul electronicii și ingineriei electrice. Criteriile de includere pentru ca savanții să fie luați în considerare în clasamentul oamenilor de știință de top se bazează pe indicele D, proporția contribuțiilor făcute în cadrul disciplinei date, în plus față de premiile și realizările acestora. Pragul indicelui D pentru listarea oamenilor de știință de top este stabilit ca o creștere de 10, în funcție de numărul total de cercetători estimați pentru fiecare disciplină, asigurându-se totodată că primii 1% dintre oamenii de știință de top sunt luați în considerare în clasament.

Deoarece scopul principal al clasamentului Research.com este de a se asigura că doar cercetătorii autentici sunt incluși, fiecare profil este verificat manual și corelat încrucișat cu publicațiile dintr-o gamă largă de surse credibile. Ideea realizării acestui top este de a inspira savanți, antreprenori și factori de decizie din întreaga lume să exploreze spre ce se îndreaptă experții de top și să ofere o oportunitate întregii comunități științifice de a descoperi care sunt experții de top în domenii specifice de cercetare, în diferite țări.

Profesorul Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române, în prezent directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este unul dintre specialiștii recunoscuți la nivel mondial. În 2015, prof.dr.ing. Radu-Emil Precup a fost desemnat cel mai bun din lume în domeniul automaticii. Mai mult, rezultatele obținute de el și de echipa sa au dus și Universitatea Politehnica Timișoara pe locul I în clasamentul Scopus. În 2018 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, Secția de Știința și Tehnologia Informației.

Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, academicianul Ion Boldea, a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A inventat şi a realizat în ţară primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială. Este laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române.

Prof.dr.ing. Ștefan Preitl, directorul Centrului de cercetare ştiinţifică în Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara în perioada 2001-2011, este unul dintre profesorii de la UPT care au contribuit la recunoașterea, în 2020, a Politehnicii timișorene ca cea mai bună universitate din România în domeniul informaticii, automaticii și calculatoarelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma bucur si stima pentru domnul Boldea care mi-a fost profesor la UPT! Bravo!

  2. bine-bine … si cu ce ne incalzeste ?

    • Da-ti foc

    • Eu credeam ca vrei sa stii u se circulă vehiculul ala, pe perna magnetica cu motoare liniare sincrone performante. Nu e nici macar la muzeu, precum calculatorul ala cu 2000 de lămpi. De ce? Pentru ca nu prea s- a ridicat „Pe perna magnetica”

  3. Un singur smartfon de 300 lei este mai valoros decat toti astia la un loc. Stie mai multe decat ei. Ce pensii iau astia de la stat? Sa muncesc io pentru pensiile lor? Sanchi.

    • De taceai filosof ramaneai.
      Ai sa te miri ce pensii „imense” au.
      Am sa spun cateva cuvinte pe care – in mod normai- nu le-aș spune!
      Probabi tat’tu fost ???? ia mult mai mult si – are si avantajul ca, in afara de „vecinatatea lmediata” nici nu il cunoaște nimeni!
      Politehnica este cunoscuta in exterior doar grație unor astfel de „indivizi”

    • Mai pisi… si nu conteaza ce altceva mai ai in „adițional ” , invitai la „firma ta” poartă cu ei o discuție pe o tematica „comună ” iar apoi deschide gura, nu ca sa vorbești /dialoghezi (ca asta ar fi greu) ci doar ca sa respiri!

  4. Tot respectul pentru asemenea valori.