Cea mai mare expozitie Brancusi din ultima jumatate de secol va avea loc in Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023

TIMISOARA. Eveniment de mare tinuta in Capitala Europeana a Culturii 2023.

Cea mai mare expozitie Brancusi va fi organizata la Timisoara in acest an, la Muzeul de Arta, in conditii exceptionale de securitate. Costurile depasesc doua milioane de euro.

Expozitia Brancusi este programata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Opere de arta semnate de Brancusi, precum Ecorseu, Cap de copil, Prometeu, Muza adormita, Domnisoara Pogany, Piatra de hotar – din seria Sarutul, Rugaciune, Maiastra, Pasare in vazduh, Coloana fara sfarsit III, diferite desene, guase si fotografii realizate de Constantin Brancusi vor putea fi vazute.

Operele vor fi aduse la Timisoara in conditii de maxima securitate, iar pentru aceasta autoritatile din Timis au in vedere inclusiv un parteneriat cu Jandarmeria Romana.

Costurile unei astfel de expozitii se ridica la aproximativ un milion de euro pentru amenajarile necesare la Muzeul de Arta din Timisoara, gazda evenimentului, si un milion de euro pentru amenajarea efectiva a expozitiei. Ministerul Culturii intentioneaza sa obtina o garantie guvernamentala pentru operele ce vor fi expuse.

Peste tot este foarte greu de organizat, pentru ca numarul sculpturilor lasate de Brancusi este destul de redus. Brancusi n-a sculptat mult, pentru ca el, in momentul in care nu era multumit de o anumita opera, o distrugea, o arunca la pubela. Brancusi nu pastra rebuturi in atelierul lui. Tot ce a pastrat a fost pentru ca era convins ca era o opera care sa-l reprezinte (…) De aceea, au ramas foarte putine opere, in catalogul rezonat al operelor sculptate sunt in jur de 230-240 de sculpturi. Se includ aici sculpturile din ghips, pentru Brancusi ghipsul era o opera originala, sculpturile in bronz si cele in marmura, care sunt foarte rare. Aceste sculpturi au intrat in patrimoniului Muzeului de Arta din Philadelphia, care este un muzeu foarte bogat in sculpturi de Brancusi, introduse de Marcel Duchamp, prietenul lui Brancusi, care l-a promovat pe el in America, la Muzeul de Arta Moderna din New York, la Muzeul Guggenheim si mai ales la Centrul Pompidou, la Muzeul de Arta Moderna care apartine Centrului Pompidou”, a declarat recent Doina Lemny, curatorul expozitiei de la Timisoara.

Oameni specializati vor monta aceasta expozitie, la Timisoara.

Va trebui sa facem apel la oameni specializati, care pot sa instaleze o lucrare de Brancusi. Fiind foarte fragile, sunt oameni… de exemplu, si la Centrul Pompidou, am lucrat cu anume echipe. Nu toti instalatorii pot sa faca acest lucru. Sunt societati private, trebuie platiti, cu instalatori specializati in opera lui Brancusi. Eu am lucrat, cand am instalat atelierul, cu doi instalatori pe care ii si numeam «fiii lui Brancusi». imbratisau operele, pur si simplu, pentru ca le cunosteau si le instalau cu caldura”, a adaugat Doina Lemny.

Potrivit Doinei Lemny, in jur de 25 de sculpturi ale lui Brancusi, din colectii private si de stat, vor fi aduse la Timisoara din Anglia, Elvetia, Franta si Romania.

Ovidiu Sandor, presedintele Fundatiei Art Encounters si comisarul expozitiei, a explicat ca cea mai recenta expozitie cu operele lui Constantin Brancusi, in Romania, a avut loc in anul 1970.

Organizarea unei astfel de expozitii presupune si investitii din partea Consiliului Judetean Timis, principalul organizator al evenimentului.

Inca din 2021 au inceput investitiile in sistemul de climatizare, apoi, in 2022 s-au instalat 80 de camere de supraveghere si s-au cumparat echipamente de detectie a variatiilor de temperatura si umiditate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Brâncuși era bănățean, da?

    • nu, era roman…si apropo,Timisoara este Capitala Europeana a Culturii daca intelegi ce vreau sa spun !!! prosti am fost si prosti o sa murim, in loc sa promovam marii artisti noi promovam Rominia VTM !!!! da na marii artisti au origini oltenesti, moldovenesti nu avem cum sa ne intelegem noi intre noi….

    • atat aveti si voi

      • mai corect. Voi nu aveti nici atat?

      • Nu avem numai atât. Mai avem și pe Amza Pellea, Ecaterina Teodoriu, Marin Sorescu, Maria Lătărețu și mulți alții. Mai documentați-vă. 😉

        • Poate Teodoroiu? Dar pe Ciucescu l-ați uitat? Acum nu știu cât de lătăreață era Maria, dar cealaltă, Maria Tănase, zisă și ‘privighetoarea’, mi se pare incomparabilă…