Ce viitor ar fi avut Banatul daca rezista Republica Autonoma Banat, infiintata cu doar o luna inainte de Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

TIMISOARA. A fi fost alta soarta Banatului daca rezista Republica Autonoma Banat, infiintata cu doar o luna inainte de Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918? Ce sarbatoreste cu adevarat Banatul la 1 Decembrie? Ce spun banatenii despre unirea Banatului cu Romania, la luni bune de la momentul istoric din 1 Decembrie 1918, ce a avut de pierdut si ce-a avut de castigat acest colt de tara?

Raspunsurile la toate aceste intrebari le vom comenta in aceasta seara in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa live pe Facebook si pe TV din Timisoara, realizata de Opinia Timisoarei si Orasul Timisoara, din studiourile Sud Vest TV.

Invitatul din aceasta seara este profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean.

Cu totii sunteti invitati sa puneti intrebari live si sa faceti comentarii, de la orele 20.00.

INTERVIURILE TIMISOAREI se transmite in direct pe site-ul opiniatimisoarei.ro, pe pagina de Facebook Opinia Timisoarei, pe Orasul Timisoara si la televiziunea regionala Sud Vest TV.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai daca eram Republica Banat , nu mai faceam Revolutia , nu avea rost , traiam mult mai bine …Revolutia o faceau miticii daca aveau curaj .

  2. Intrebarea este putin inocenta ca sa nu zic altfel. Banatul ca si republica independenta nu ar fi avut niciun viitor fiindca in cel mai scurt timp ar fi fost alipita Ungariei. Mai mult decat atat, Otto Roth, asa-zisul presedinte al acestei fantomatice republici a fost un socialist fervent, iar aceasta „republica” a fost dorita numai de maghiari si o parte nereprezentativa a comunitatii svabesti. Cum era de asteptat, Ungaria a recunoscut a doua zi dupa declarare aceasta entitate insa nimeni nu a intrebat si cea mai mare comunitate etnica (romanii) sau pe cea de-a doua (sarbii) daca sunt de acord. Comunitatea romana banateana, reprezentata de intelectualii romani de atunci s-a opus vehement acestui simulacru politicianist maghiar si s-a pronuntat raspicat pentru unire. Faptul ca intreaga comunitate romana si-a dorit unirea cu Romania demonstreaza modul in care romanii erau tratati in cadrul dualismului. Stramosii nostrii au luptat pentru aceasta unire si am toata increderea in gandirea lor.