Ce hota e cea mai potrivita pentru bucataria ta? Sfaturi pentru o achizitie inspirata

Ca atâtea alte electrocasnice din casă, hota a devenit un element indispensabil atunci când vine vorba de amenajat o bucătărie. Cu atât mai mult o bucătărie în care îți dorești să gătești, nu doar să prepari cafeaua de dimineață. Cu toate acestea, nu multă lume știe ce trebuie să urmărească sau ce să ia în calcul atunci când se decide să cumpere o hotă.

Evident, folosirea unei hote este cea mai bună metodă de curățare preventivă dacă nu dorim ca mobilele și pereții bucătăriei să ni se umple de grăsime sau pentru a evita umplerea casei de fum în timp ce gătim.

Principalele funcții ale hotei sunt eliminarea grăsimii din aer și absorbirea fumului, aburilor și mirosurilor. Pentru ca aceste funcții să se realizeze într-un mod adecvat, trebuie să cunoaștem spațiul de care dispunem în bucătărie, înainte de a ne alege hota potrivită.

Dar înainte de toate, trebuie să știm că există două feluri de hote de bucătărie:

  1. Hote cu evacuare: aceste hote trimit în afara locuinței tot ceea ce absorb din bucătărie, prin niște tuburi special concepute pentru asta. Acestea necesită curățarea frecventă a grilajelor. Sunt cele mai eficiente hote și cele mai recomandate, pentru că acestea golesc cu totul bucătărie de particule în suspensie.
  1. Hote cu filtre sau cu recirculare: aceste hote aspiră fumul și aburii, care trec prin niște filtre ce curăță aerul și-l reîntorc în bucătărie. Acest tip de hotă necesită înlocuirea filtrelor de carbon în mod regulat. Sunt mai simplu de montat și nu neceistă instalarea unei instalații de evacuare, nici spargerea pereților pentru aceasta.

Odată definită tipologia hotelor în funcție de modul de funcționare, trebuie știut că acestea sunt diferite și în funcție de forma, putere și amplasare. În funcție de mărimea bucătăriei, de cât de mult gătești sau de locul în care ai de gând să o amplasezi, îți vei găsi hota potrivită pentru bucătăria ta.

Ideal ar fi ca hota să fie aleasă în funcție de mărimea aragazului deasupra căruia este amplasată. Ținând cont că mărimea standard a unui aragaz este de 60 de centimetri, o hotă ar trebui să aibă o lățime de 80 de centimetri, câte zece centimetri în plus de fiecare parte, pentru a putea absorbi cum trebuie aburii și fumul rezultate în urma gătirii. Unii producători susțin, însă, că dacă este la fel de lată ca aragazul este suficient. Aici intră în scenă spațiul de care dispui. Dacă îți permite o hotă ceva mai mare decât aragazul, alege una dintr-acestea.

Cât de puternică să fie hota? Aceasta este întrebarea de un milion. Să afli asta este însă foarte simplu. Trebuie calculată pornind de la dimensiunile bucătăriei. Calculezi volumul bucătăriei și înmulțești cu 12, care este cantitatea maximă de ori atunci când trebuie reîmprospătat aerul.

De exemplu: dacă bucătăria ta are 15 metri pătrați și 2,5 metri înălțime, ai o bucătărie de 37,5 metri cubi. Înmulțește cu 12 și obții 450 metri cubi/oră, care este capacitatea de extracție sau puterea de care are nevoie hota ta ideală.

Cât consumă hota? Hotele sunt electrocasnice de consum redus, dacă le comparăm cu alte aparate din bucătărie sau din casă. Media de consum a unei hote cu trei viteze este de 0,12 kw/h, în timp ce un aspirator consumă 0,35 kw/h, iar un cuptor cu microunde 1,3 kw/h.

Descopera hotele Electrolux!

Acum, ținând cont de cele de mai sus, îți va fi, cu siguranță, mult mai ușor să te decizi ce fel de hotă este cea mai potrivită pentru bucătăria ta.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.