Noutati :

Ce fac arheologii pe santierul de pe strada Popa Sapca din Timisoara si cine a cerut, de fapt, oprirea lucrarilor?

22 mai, 2017 - 08:32 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

TIMISOARA. Urmare a revoltei exprimate de primarul Nicolae Robu cu privire la faptul ca a fost solicitata oprirea lucrarilor pe santierul de largire a strazii Popa Sapca, Muzeul National al Banatului din Timisoara face precizari, subliniind ca actiunea este un sprijin acordat Universitatii de Vest.

CITESTE SI: Lucrarile pe strada Popa Sapca din Timisoara, OPRITE? Anuntul primarului Nicolae Robu 

Problema inchiderii santierului de pe strada Popa Sapca s-a ridicat la finalul saptamanii trecute, cand primarul Nicolae Robu a acuzat un nou boicot, in urma unei sesizari de oprire a lucrarilor de largire a strazii venite din partea Muzeului Banatului. Institutia a venit cu precizari, si explica de ce este necesara oprirea lucrarilor pe unul dintre cele mai importante santiere din Timisoara.

Strada Popa Sapca din Timisoara se afla in perimetrul sitului arheologic Palanca Mare (suburbia medievala a Timisoarei, perimetrul care pastreaza vestigii din cetatea bastionara a Timisoarei), iar prezenta vestigiilor arheologice in acest perimetru este cunoscut Directiei Judetene pentru Cultura a Judetului Timis, atat prin descoperirile efectuate in a doua jumatate a sec. XX, cat si prin adresele Muzeului National al Banatului. 

Conform prevederilor legale privind protejarea patrimoniului arheologic national, zonele in care se afla vestigii arheologice reperate si inscrise in Repertoriul Arheologic National, cum este cazul suburbiei medievale Palanca Mare, se descarca de sarcina arheologica in cadrul unor cercetari arheologice preventive, autorizate de Ministerul Culturii. Din motive necunoscute institutiei noastre, aceasta procedura a fost inlocuita cu cea de supraveghere arheologica, procedura care s-a efectuat in paralel cu lucrarile de excavare a firmei constructoare.

Trebuie precizat faptul ca supravegherea arheologica se efectueaza doar in zonele de protectie din jurul unui sit arheologic deja delimitat si inregistrat in Registrul Arheologic National sau acolo unde exista potential arheologic, in baza unor informatii istorice sau de arhiva.

Aceasta solutie, adoptata de Directia pentru Cultura a Judetului Timis, a determinat eliberarea de catre Primaria Timisoara a avizului de constructie, fara ca terenul pe care urma sa se faca intruziunile sa fie descarcat de sarcina arheologica. Institutia organizatoare a cercetarilor arheologice a fost Universitatea de Vest Timisoara.

Conform legii, Universitatea de Vest Timisoara a anuntat descoperirea vestigiilor arheologice si a solicitat oprirea lucrarilor arheologice, supravegherea arheologica urmand a fi transformata in cercetare arheologica preventiva. Daca s-ar fi aplicat aceste proceduri si lucrarile de pe str. Popa Sapca ar fi fost precedate de cercetarile arheologice preventive, posibil ca nu s-ar fi blocat lucrarile firmei constructoare„, transmite Claudiu Ilas,  directorul Muzeului National al Banatului.

In sprijinul celor afirmate, Muzeul a oferit si cateva fotografii de pe santier, unde au fost scoase la iveala bucati de ceramica descoperite, dar este prezentat si locul peste care firma care se ocupa de lucrari a facut betonarea.

In urma verificarilor facute la finalul saptamanii trecute pe santier, Directia de Cultura a judetului Timis a amendat firma care se ocupa de lucrari cu suma de 10.000 de lei, iar directorul Sorin Predescu a explicat ce urmeaza sa se intample pe santier pana cand arheologii isi vor termina treaba.

In acest moment trebuie sa opreasca lucrarile pana vine autorizatia de descarcare si sigur arheologii vor fi acolo. In mod normal nu poate sa dureze doarte mult timp. In 26 mai e din nou Comisie Nationala de arheologie. Daca exista o cerere depusa, si va exista, pentru autorizatie de descarcare si mai mult ca sigur aceasta va fi acordata. Nu stiu cat pot dura lucrarile, dar nu foarte mult. Trebuie vazut pe langa ce s-a betonat daca este ceva relevant. Parerea mea e ca nu, de aceea am si dat supraveghere initial. Sunt doar resturi din zidul cetatii peste care Popa Sapca se suprapune, dar daca Comisia Nationala a considerat ca descarcarea e necesara, se va face” a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Sorin Predescu, director al Directiei Judetene de Cultura Timis.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In mod sigur nu ve-ti gasii nimic important iar voi stiti asta.Prin modul cum actionati nu-i faceti rau lui Robu ci noua timisorenilor.

  2. O aparut in scena o sodomitate in legislatia ce priveste arheologia: Mr. Ilas jr. . Fin cunoscator al domeniului

  3. O tzara de idioti!

  4. orice numai sa nu se faca nimic .jigodii din ciuma rosie !

  5. Despre lucrarile de pe Popa Sapca se vorbeste de o ,,vesnicie,,…De ce n-a spus nimeni nimic atunci?De ce primarul nu stia asta cu ,,descarcarea,,?Nu are consilieri pe problema??Se dau salarii babane incompetentilor si neispravitilor de functionari publici,psd=isti de doi bani!!Votati psd!

  6. Daca ciobul din pozele 1 si 7 este din categoria „vestigiilor istorice” inseamna ca matusile mele pot sa deschida vreo doua muzee cu cate bibelouri au!

    • Ha,ha….e de ras?????

  7. astia nu sunt constienti ca si daca sapa in varful omu gasesc urme ale urmasilor nostrii ?ei chiar nu inteleg ca nu noi am fost primii si ca au fost sute de generatii…ce facem? nu mai modernizam soselele? masini vrem ? sau vrem bucati de oale…ma pun si eu caut bucati de oale si ulcele le duc la muzeu sa imi dea bani sa imi schimb amortizoarele, bucsele…si tot astia cu muzeul sa imi plateasca taxele la primarie..ca vorba aia peste ani si ani si pe mine poate ma va gasii cineva si se vor oprii lucrari importante !!:))..radem noi dar nu`i de ras..suntem departe de Europa..