CCIA Timisoara organizeaza o noua serie de cursuri!

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara a anuntat ca lanseaza o noua serie de cursuri pentru accesare de fonduri europene, cursuri adresate entitatilor publice, pentru manageri de proiect si pentru comunicare institutionala.

CCIAT lanseaza o noua serie a cursului Expert accesare fonduri europene

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala vine in sprijininul celor interesati cu programe de formare profesionala dedicate prinvind accesarea fondurilor europene. Astfel, in perioada 19 – 30 septembrie 2016 (luni – vineri, intre orele 16.00– 20.00), la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, CCIAT organizeaza cursul Expert accesare fonduri structurale si de coeziune europeana (COR 242213).

Cursul este autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari. Certificatele obtinute la absolvire au recunoastere nationala si internationala si sunt emise de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei.
Certificatele se elibereaza in max. 30 de zile de la absolvirea cursului.

Obiectivele programului de formare vizeaza:
Cunoasterea cadrului programatic si institutional de accesare a fondurilor europene in Romania;
Cunoasterea normelor legislative nationale si europene in domeniul accesarii fondurilor europene;
Evaluarea Ghidului Solicitantului si a criteriilor de eligibilitate;
Scrierea cererii de finantare;
Cunoasterea etapelor realizarii unui proiect;
Cunoasterea regulilor de monitorizare si control;
Realizarea analizei Cost-Beneficiu conform cerintelor europene;
Cunoasterea politicilor de achizitii publice necesare derularii proiectelor;
insusirea deprinderilor privind incheierea contractului de finantare.

Cursul se adreseaza:
companiilor care doresc dezvoltare cu propriile forte prin atragerea de fonduri europene pentru finantarea proiectelor de perspectiva, respectiv membrilor echipei de proiect care vor obtine competente / abilitati specifice;
oricarei persoane care doreste sa invete sa scrie, sa acceseze si sa implementeze proiecte cu finantare europeana.

Cursul acopera tematica necesara pentru scrierea unei cereri de finantare si implementarea proiectului, indiferent de tipul de proiect sau sursa finantarii:
Care sunt programele de finantare prin care se pot obtine bani europeni nerambursabili pentru nevoile de dezvoltare ale firmei / institutiei;
Care sunt pasii / etapele pentru obtinerea unei finantari nerambursabile;
Cum se completeaza o cerere de finantare;
Accesarea fondurilor europene si utilizarea lor corecta;
Ce implica din partea firmei gestionarea unui proiect finantat din fonduri structurale;
Nereguli si fraude in realizarea si derularea proiectelor ce beneficiaza de cofinantare europeana.
Se va lucra direct pe baza Ghidului Solicitantului.

Cu un puternic caracter practic si aplicativ, cursul da posibilitatea conceperii unui proiect viabil pornind de la scopul si obiectivele aplicantului.

Traineri cu experienta in domeniu vor oferi consiliere si indrumare prin proceduri legislative, vor prezenta exemple de buna practica si vor raspunde intrebarilor si problemelor aferente tematicii.

Taxa de participare: 1000 RON.
Firmele membre ale CCIAT beneficiaza de o reducere de 10%, conform Ghidului de Servicii.

Absolventii cursului de Manager de Proiect din cadrul CCIA Timis, beneficiaza de o reducere de 20% prin participarea la cursul de Expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene.

***

O noua serie a cursului adresat entitatilor publice

Conform Art.28 din O.G. nr.119/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, neindeplinirea de catre ordonatorul de credite a obligatiei de a elabora si prezenta raportul anual asupra sistemului de control intern / managerial se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei”.

in acest context, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala organizeaza in perioada 27 – 29 septembrie 2016 (de marti pana joi, intre orele 16.00-20.00), la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cursul:

Controlul intern/managerial la nivelul entitatilor publice
Noutati legislative (OSGG nr.400/2015 – republicat)

Cursul are ca scop:
Prezentarea masurilor de control intern necesare pentru implementarea si dezvoltarea Sistemului de Control Intern Managerial (SCIM);
Abordarea unor modalitati practice de implementare a SCIM in cadrul entitatilor publice, in concordanta cu Ordinul Secretariatului General al Guvernului nr. 400/2015.

Obiectivele generale ale cursului vizeaza:
Constientizarea managementului general de la nivelul entitatilor publice cu privire la responsabilitatea in proiectarea implementarii si dezvoltarii continue a sistemului de control intern managerial – SCIM, inclusiv a Registrelor de riscuri si a procedurilor operationale pentru fiecare activitate care se deruleaza la nivelul entitatii publice (art.2 din OSGG nr.400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial al entitatlor publice, republicat);
Abordarea unor modalitati practice de implementare a sistemului de control intern/managerial la nivelul entitatilor publice – metode dinamice si interactive.

Cursul este in concordanta cu noul act normativ – OSGG nr.400/2015 pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial al entitatlor publice, republicat.

Cursul se adreseaza urmatoarelor categorii de persoane:
Ordonatori de credite principali, secundari si tertiari;
Manageri din institutii publice;
Auditori interni;
Membrii Comisiilor de Monitorizare (CM) constituite pentru Dezvoltarea si Implementarea Sistemului de Control Intern Managerial – SCMI la nivelul entitatilor publice;
Membrii Echipelor de Gestionare a Riscurilor (EGR) constituite la nivelul entitatilor publice;
Responsabili cu gestionarea riscurilor de la nivelul structurilor functionale ale entitatilor publice;
Personal din entitatile publice implicat in procesul de dezvoltare si implementare a SCMI.

La finalul cursului, participantii vor sti:
Sa cunoasca si sa identifice etapele procesului de implementare a sistemului de control intern/managerial in entitatea publica in care activeaza;
Sa analizeze si sa implementeze cerintele celor 16 standarde de control/managerial in entitati publice;
Sa analizeze documentele de organizare specifice institutiilor publice din care fac parte (organigrame, regulamente, proceduri, strategii etc);
Sa realizeze autoevaluarea standardelor de control intern/managerial din cadrul institutiei publice in care activeaza;
Sa intocmeasca raportul anual asupra sistemului de control intern/managerial.

Taxa de participare: 450 lei + TVA.
Membri CCIAT beneficiaza de o reducere de 10%, conform Ghidului Serviciilor.

La finalul cursului se elibereaza un Certificat de Participare emis de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

***
O noua serie a cursului pentru Manageri de Proiect

Pornind de la experienta indelungata in coordonarea si implementarea de proiecte finantate, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala lanseaza o noua serie a cursului MANAGER DE PROIECT (COR 242101), care se va desfasura in perioada 19 septembrie – 7 octombrie 2016, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul este autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), iar certificatele obtinute la absolvire au recunoastere nationala si internationala si sunt emise de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei.

Programul se adreseaza tuturor celor care doresc sa acumuleze cunostinte si abilitati in domeniul managementului de proiect si acopera intreaga tematica necesara pentru ocuparea unui post de manager de proiect, indiferent de tipul proiectului sau de locul de munca al persoanei nominalizate sa indeplineasca aceasta functie.

Cursul isi propune sa pregateasca specialisti pentru a coordona realizarea si implementarea proiectelor finantate atat din domeniul public cat si din cel privat.

Vor fi tratate modalitatile de redactare a unui proiect si tehnicile managerilor de a asigura un bun control asupra proiectelor. in acest sens, CCIAT asigura asistenta in vederea pregatirii proiectului final de absolvire.

Certificatul de absolvire pentru ocupatia „Manager de proiect” reprezinta o conditie esentiala pentru oricine doreste sa deruleze proiecte cu finantare europeana.
Taxa de participare: 1000 lei /pers.
Firmele membre ale CCIAT beneficiaza de o reducere de 10%, conform Ghidului Serviciilor.

Absolventii cursului de Manager de Proiect beneficiaza de o reducere de 20% prin participarea la cursul de Expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene organizat de CCIAT.

***

CCIA Timis lanseaza un nou curs de comunicare institutionala

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala vine in sprijinul celor care isi desfasoara activitatea in cadrul unei institutii publice precum si a celor care doresc sa lucreze in cadrul unei astfel de institutii, prin organizarea in perioada 20 – 22 septembrie 2016, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, a
cursului:
Comunicare institutionala si acces la informatii de interes public
Transparenta decizionala in administratia publica

Cu un puternic caracter intensiv si informativ, cursul este util, are aplicabilitate imediata si trateaza aspectele legate de comunicarea institutionala a administratiei publice locale, ca forma globala de comunicare care cuprinde in acelasi timp atat comunicarea interna cat si comunicarea externa a institutiei, tehnici de protocol, secretariat institutional, organizarea de evenimente, transparenta decizionala, tipologii, proceduri specifice si termene procedurale, reglementari in domeniul activitatii de solutionare a petitiilor, regimul informatiilor clasificate si a datelor cu caracter personal, regimul arhivarii, software si formularistica specifica.

Cursul se adreseaza atat persoanelor cu studii superioare precum si celor cu studii medii care doresc sa se califice sau sa-si perfectioneze cunostintele in acest domeniu.

Structura cursului se bazeaza pe:
– Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public;
– HG nr.123/2002 – Norme metodologice de aplicare. Formulare tip;
– Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica;
– Legea nr.109/2007 privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice;
– Riscuri de transparenta decizionala. Proiecte de acte normative. Tipologii. Proceduri specifice si termene procedurale;
– Tehnici de comunicare, protocol, secretariat institutional, organizare evenimente;
– Reglementari in domeniul activitatii de solutionare a petitiilor, regimul informatiilor clasificate si datelor cu caracter personal, inregistrarii si fluxului documentelor, regimul arhivarii. Software si formularistica specifica;
Cuvinte cheie: comunicare, responsabilitati legale, tehnici si metode, instrumente si resurse, bune practici, studii de caz, „how to do”, analize si abordari contextuale, mass-media, administratie-cetatean, factori interesati.

In urma finalizarii cursului, se obtine un Certificat de Participare acordat de catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

Taxa de participare: 500 lei +TVA. Firmele membre ale CCIAT beneficiaza de o reducere de 10%, conform Ghidului Serviciilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.