CCIA Timis a organizat primul workshop din cadrul noului proiect tranfrontalier destinat pietei muncii

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis organizeaza in data de 4 decembrie 2019, ora 1100, in Sala Mica a Senatului din sediul Universitatii Politehnica Timisoara din Piata Victoriei nr.2, primul workshop din cadrul Proiectului finantat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia: “Sa valorificam piata muncii din Banat prin nevoi realiste”.

Scopul intalnirii este de a analiza situatia actuala a pietei muncii din regiunea transfrontaliera in vederea elaborarii unui studiu privind piata fortei de munca in regiunea Banat.

Studiul va contine informatii despre situatia actuala si reglementarile din domeniu, dar si obiective, masuri si prioritati, in scopul crearii unui model viabil si sustenabil de imbunatatire a situatiei pietei muncii atat pentru partea romana cat si pentru cea sarba.

La eveniment au fost invitati sa participe agenti economici, potentiali angajatori, reprezentanti ai unor institutii publice locale – Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul de Munca si Serviciul pentru Imigrari, reprezentanti ai grupului tinta, membrii echipei de proiect.

Proiectul a fost lansat in 27 septembrie 2019 si are o durata de 12 luni.

Proiectul are ca obiectiv principal identificarea unui echilibru al pietei fortei de munca din zona transfrontaliera, urmarea ratei ridicate a somajului in Serbia si a lipsei de forta de munca in partea de vest a Romaniei.

„Acest workshop face parte dintr-o serie de 4, care se deruleaza pe parcursul proiectului pe care il implementam. Ideea este de a crea, intr-o prima faza, niste chestionare, care sa fie o baza pe care sa o trimitem institutiilor publice si private, fie din Romania, fie din Serbia, iar raspunsurile la aceste chestionare sa genereze, pe de o parte, un studiu referitor la necesarul de forta de munca din Romania si din Serbia si, pe de alta parte, sa putem sa dam niste directii clare celor care vor sa se angajeze , fie sarbilor care vor sa se angajeze in Romania, fie romanilor care vor sa se angajeze in Serbia.
Exista un cadrul legislativ, doar ca este un pic restrictiv si, in anumite situatii, procedura dureaza destul de mult. Ca atare, o alta directie in care vrem sa actionam aceasta va fi, respectiv sa propunem institutiilor de stat niste directii in care sa incerce sa rezolve lucrurile din punct de vedere legislativ, tocmai ca sa putem sa facilitam angajarea oamenilor”, a spus Adrian Almasan, coordonatorul proiectului din partea CCIAT.

Partenerii proiectului sunt: Agentia Regionala pentru Dezvoltare Socio-Economica Banat din Zrenianin – partener coordonator si Camera Regionala a Districtului Central al Banatului Zrenjanin si CCIA Timis – parteneri.

Proiectul se adreseaza somerilor si persoanelor care intentioneaza sa isi deschida propria afacere, reprezentantilor autoritatilor publice, firmelor, organizatiilor care sprijina dezvoltarea afacerilor cat si altor categorii, inclusiv rezidentilor din regiunea transfrontaliera.

Rezultate prevazute in proiect sunt: Elaborarea unui studiu privind piata fortei de munca in Regiunea Banat; Crearea unei Comitet Consultativ; Instruirea a 80 persoane din grupul tinta prin sesiuni de training; Organizarea unui targ de joburi la Timisoara; Organizarea unei intalniri de tip B2B in domeniul fortei de munca la Zrenianin; Crearea unui portal cu informatii specifice, disponibil in limbile romana, sarba si engleza.

Proiectul se inscrie pe linia preocuparilor CCIA Timis privind gasirea de solutii viabile la criza locala a fortei de munca, fiind cel de-al doilea proiect implementat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, dupa “Retea pentru mobilitatea fortei de munca in zona transfrontaliera (LaborNet)”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.