Casa Muhle are acoperis. Au inceput si lucrarile la fatada vilei fostului gradinar imperial de la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Dupa ani de zile in care a stat in paragina si s-a degradat incetul cu incetul, acum lucrarile de salvare a ceea ce se mai poate sunt in desfasurare la casa fostului florar imperial Wilhelm Muhle.

CITESTE SI: Dominic Fritz isi cauta secretara sefa la cabinetul sau din Primaria Timisoara si organizeaza concurs. Trebuie sa aiba disponibilitate pentru program prelungit si deplasari. Ce alte conditii importante sunt necesare 

Reparatiile la vila de pe bulevardul Mihai Viteazul au inceput inca din 2020, iar acum se lucreaza la acoperisul cladirii, dar si la fatada. Interventiile sunt facute de o firma angajata de proprietari, familia lui Mihai Ion Nelson, care a fost obligata de instantele judecatoresti sa readuca imobilul la starea in care acesta era in 2012.

In 2020, Tribunalul Timis a emis si o sentinta prin care proprietarul trebuia sa plateasca Primariei 19.000 de euro pentru ca timp de 2 ani nu a facut nicio lucrare la vila, desi avea aceasta obligatie.

Viceprimarul Timisoarei care are in subordine Patrimoniul orasului, Cosmin Tabara a facut o vizita in teren pentru a vedea cum evolueaza lucrarile la zestrea lasata orasului de cel care a creat primul soi de trandafir de pe actualul teritoriu al Romaniei.

Chiar daca exista unele intarzieri, am constatat ca lucrarile evolueaza, acoperisul fiind realizat in proportie de aproximativ 95%. Se lucreaza la reabilitarea fațadei cladirii, dar pe interior inca nu se executa lucrari majore. Cu toate ca se respecta proiectul, imi exprim regretul ca un astfel de imobil, construit intre anii 1866-1868, reprezentativ pentru istoria Timisoarei, nu se regaseste in proprietatea orasului, si sa fi putut exista aici o casa memoriala dedicata familiei Muhle. Respectand deciziile instanțelor de judecata, nu ne ramane decat sa supraveghem ca imobilul sa revina intr-un timp cat mai scurt la starea initiala. Este un imobil impresionant prin istoria sa, prin identitatea fostilor proprietari. Este superb pana si alunul secular din gradina casei, unul rar, turcesc. Pacat ca lipseste gradina de trandafiri…Suntem datori sa readucem la viața tot ceea ce a insemnat tradiția si istoria orasului nostru, sa ne protejam patrimoniul. Ceea ce s-a intamplat cu acest imobil nu trebuie sa se mai repete niciodata!„, a scris pe pagina sa de Facebook viceprimarul Cosmin Tabara.

***

Povestea reabilitarii Casei Muhle este una mai veche. Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechiul aspect a inceput in ianuarie 2013, cand Primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata pentru ca a facut lucrari de modificare si demolare, fara autorizatie, in cazul acestei proprietati.

In luna decembrie a anului 2016, Primaria a castigat procesul cu proprietarul imobilului, Mihai Cirpaci Ion Nelson, mostenitor al lui Ionel Stancu, in urma caruia acesta a fost obligat sa readuca imobilul la aspectul de altadata.

Familia de romi care detine acum casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand 1 milion si jumatate de euro. In ianuarie 2014 insa, primarul de atunci Nicolae Robu i-a indemnat pe consilierii locali sa voteze impotriva exercitarii dreptului de preemtiune si sa nu accepte cumpararea ei, socotind ca e mult prea scumpa. Lucru care s-a si intamplat.

Intre timp, proprietarul a fost obligat sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele ‘lucrari’ efectuate in ultimii ani la cladirea istorica de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

Din 2018, s-a modificat legea exproprierilor, astfel ca primaria a putut actiona pentru a pune la adapost imobilul si mai apoi sa-l refaca. Municipalitatea a deschis dosar de executare silita.

In 2019, proprietarii casei au obtinut autorizatia de construire, iar muncitorii au aparut pe santier abia anul trecut.

Va reamintim, Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului imperial Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir de pe actualul teritoriu al Romaniei.

Situata aproape de centrul Timisoarei, casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 a fost considerata intotdeauna drept una dintre cele mai frumoase cladiri din oras. La inceputul anilor 2000, cladirea aflata intr-un ansamblu de imobile istorice a intrat in posesia unui clan de romi, care a vrut fie sa o modifice, fie sa o demoleze, fara autorizatie. Cand timisorenii au luat atitudine si au organizat proteste, proprietarii au lasat-o prada degradarii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acest subiect are importanta zero pentru neobanatenii altfel atat de vocali, cand e vorba de strainul care le-a luat primaria si azi-maine zic c-o sa ia Cotroceniul (cu Ardeal cu tot).

  2. Decat aciperis din asta tiganesc mai bine…Fara!Poate isi fac …cripta!!!

  3. Am impresia că sa întâlnit hoțul cu prostul pentru că cu originalul nu prea pușcă , bineînțeles este greu de acceptat că anumite personaje sau să le spunem VIP-uri fac ce vor mușchii lor și cu administrația domnului profesor și pareze și cu cea de acum.Este greu să vinzi așa ceva la un Timișorean care știe cum a fost casa sau mă gândesc că primăria se referă la o altă arhitectură care se respectă.

  4. Nenorociții din primărie sa dea șpagă de la țiganii nespalati pe coroane si lumânări!!!

  5. Din nou „neo-urbanistii” au jucat pe mana diasporei (oare cat o fi costat acceptarea „amenajarii” la noile cerinte? In final vom avea o splendida vila ca pe Trandafirilor sau … (over-all in Timisoara).
    Cu ceva ani in urma, intro zona din Tms s-a emis o autorizare de extindere, pe care ulterior chiar un „urbanist” a spus ca este discutabial. Proprietarul, intre timp imobilul a trecut din mana in mana, se lauda ca avizul l-a costat (pe atunci) 10.000 DM.
    M-ar bucura ca totul sa fie / sa fi fost doar un basm dar, din nefericire istoria se repeta in multe locuri si nu este un basm.