Cartea de Aur a Filarmonicii adusa la stralucirea de altadata. Volumul-document de la 1871 a fost restaurat de specialisti ai Muzeului National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. A fost nevoie de trei luni de munca pentru ca un volum document sa fie restaurat si redat Filarmonicii Banatul.

Cartea de Aur a institutiei a fost inaugurata odata cu infiintarea Societatii Filaermonice, in 21 octombrie 1871, iar de-a lungul timpului in paginile sale si-au lasat semnaturile solisti si compozitori celebri, nobili ai vremii, dar si personalitati contemporane.

Odata cu trecerea timpului, volumul s-a deteriorat, iar specialistii Muzeului National al Banatului au dat o mana de ajutor.

Sub atenta ingrijire si indrumare a directorului interimar al departamentului – Floare Ghercia, care are o experienta de aproape 40 de ani in domeniu, Miruna Anda Rada a restaurat Cartea de Aur. A fost un proces complex si indelungat, ce a necesitat dedicare, pricepere si atentie la detalii, si care s-a derulat pe parcursul a trei luni.

Cartea de Aur are o insemnatate istorica inestimabila pentru Filarmonica Banatul Timisoara, pentru regiune si pentru Romania, in general. Asta, datorita marilor muzicieni si melomami care au onorat invitatia de a trece pragul institutiei noastre incepand cu secolul al XIX-lea. Printre acestia se mumara violonistul PABLO DE SARASATE, Madrid (24 martie 1877), compozitorul JOHANNES BRAHMS, Viena si violonistul JOSEPH JOACHIM, Berlin (15 septembrie 1879), BÉLA BARTÓK, Viena (16 februarie 1906).

La venirea lui Brahms si a lui Joachim la Timisoara, presa vremii relata: „(…) de data aceasta nu este vorba de o afacere ci de concertul unor muzicieni care sunt niste stele pe firmamentul muzicii, Joseph Joachim fiind cel mai mare violonist, iar Brahms primul compozitor ale carui compozitii sunt lipsite de supreficialitate si sarlatanii de viitor.”

Notabila este una dintre scrierile lui Brahms catre Clara Schumann despre impresiile poposirii pe meleagurile noastre, ceea ce a fost un bun prilej pentru o imensa publicitate facuta Societatii filarmonice din Timisoara: „(…) Calatoria noastra a fost destul de draguta si amuzanta. Pe o vreme splendida, calatorind printr-o tara straina, deseori foarte interesanta si frumoasa, pe langa aceasta sa dai din cand in cand un concert si sa bei cu toata lumea, asa se poate trai! Astfel de turnee as face de mai multe ori! intre concerte sa ai timp sa cunosti regiunea cu locuitorii ei… La gara esti asteptat de primar si directori, faci cunostinta cu lumea selecta si oamenii iti ofera numai bunatati si te primesc cu deosebita ospitalitate. … Din pacate nu avem prea mult timp de poposit intr-un singur loc”.

Printre cei care au semnat in Cartea de Aur se afla si Regele Mihai I al Romaniei, Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu Duda.

Dupa restaurare, primul care a semnat in Cartea de Aur a fost dirijorul Cristian Macelaru, dupa concertul sustinut miercurea trecuta la Timisoara.

Dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln, Director artistic al Orchestrei Nationale a Frantei, Director artistic al Festivalului International „George Enescu”, Cristian Macelaru a castigat, in anul 2020, Premiul Grammy la categoria „Cea mai buna interpretare instrumentala solo” pentru albumul ce cuprinde lucrari de Wynton Marsalis, inregistrat alaturi de Orchestra Simfonica din Philadelphia, avand-o ca solista pe violonista Nicola Benedetti. Cariera de dirijor si-a inceput-o alaturi de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a condus incepand cu anul 2010 de peste 100 de ori. Este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanti dirijori ai generatiei sale, colaborand cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum si cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Noi locatarii din Pestera Romanesti am dori sa stim ce parere are domnul Comisar al culturii Ioan Garboni despre acest eveniment deosebit de important pentru comunitatea noastra .