Capitala Culturala a Europei nu va fi digitalizata, la Timisoara. Ultima varianta: S-ar putea decala totul doar cu jumatate de an

TIMISOARA. Nu poate fi luata in considerare propunerea ca Timisoara Capitala Culturala Europeana sa aiba loc doar online si crede ca este posibil sa se amane totul cu jumatate de an, adica deschiderea anului cultural sa inceapa in iunie 2021, si nu in ianuarie, cum era programat initial. Aceasta este ultima varianta de lucru anuntata de primarul nicolae Robu care raspunde astfel propunerii facuta de rectorul UVT Marilen Pirtea.

CITESTE SI: Propunere inedita a rectorului Universitatii de Vest din Timisoara: TM2021 sa se mute online. Ar fi o noua premiera 

Digitalizarea Capitalei Culturale poate fi pusa, ca expresie a liberatatii de exprimare. O asemenea propunere nu poate fi luata in considerare. Trebuie sa intelegem spiritul. Ce inseamna capitala culturala. Noi am obtinut titlul pe baza unui bidbook. Nu putem sa venim sa spunem ca nu o sa facem cum am promis, ca facem digital. Noi n-am cerut nicio amanare, pentru ca suntem in stare sa exercitam aceasta calitate de la 1 ianuarie 2021. Problema este ca nu pot sa isi exercite calitatea de capitala culturala orasele care anul acesta au mandatul castigat. Ne apropiem de jumatatea anului si ele nu au putut sa exercite nimic. La nivelul Comisiei Europene se analizeaza 3 variante – sa se decaleze totul cu jumatate de an si capitalele europene ale culturii din 2020 sa isi exercite mandatul de la 1 iunie pana in 31 mai 2021 iar noi, orasele care ar fi trebuit sa fim de la 1 ianuarie sa ne exercitam mandatul de la 1 iunie 2021. Asta e o varianta in discutie. Alta varianta este sa se decaleze totul cu un an. Anul 2020 n-a fost un an in care nu s-a putut intampla ce trebuia sa se intample. Si atunci fiecare sa mearga un an mai departe. La Comisia Europeana se lucreaza cu planificare pentru termen mai lung. Alta varianta este cu o mutare a unui oras care opteaza pentru asta, dintre cele 3 prevazute sa fie capitala culturala in 2021, pe locul vacantat de Marea Britanie. Aceste 3 variante sunt luate in discutie. Nu excludem ca lucrurile sa mearga in continuare asa cum era planificat si noi sa mergem in continuare de la 1 ianuarie. Totul este posibil si noi ne pregatim in continuare pentru asta, pentru ca asta am asumat, deocamdata„, a declarat Nicolae Robu.

Primarul spune ca digitalizarea nu trebuie sa fie prezenta in orice si ca spectacolele prevazute pe Bega, in cartiere sau in Piata Victoriei, de exemplu, trebuie sa implice oamenii.

Vreau sa va spun ca digitalizarea trebuie sa fie prezenta in orice, dar noi vrem sa ajungem si sa oferim spectacole, cele pe care le am prevazut pe Bega, in Piata Victoriei, spectacole complexe, mai aparte decat cele obisnuite. A fi capitala culturala inseamna sa duci cultura la cat mai multi cetateni, sa duci cultura in cartiere si sa implici oamenii in cultura. Vedem de ce sunt in stare, si in contextul acesta pe care il traim, oamenii fara cultura si educatie. De la Comisia Europeana s-a promovat si asta, capitalele culturale sa duca cultura la oameni. Pe de alta parte, avem evenimente culturale elitiste, la care trebuie sa ne straduim sa aducem si lume de rand. Toate astea trebuie sa le facem asa cum au fost ele gandite. Va vom prezenta ce realizari avem noi in termeni de digitalizare, nu noi decidem, ci Comisia Europeana, ce o sa se intample. Comisia Europeana se va consulta cu ministri Culturii si in Romania si celalalte doua state care au capitale culturale in 2021 si evident ca a ne manifesta folosind mediul digital este un lucru la ordinea zilei acum, dar nu ca inlocuitor a unor lucruri esentiale, acte esentiale de cultura care trebuie sa se produca direct. Una este sa te uiti la un tablou de aproape si cu totul altceva este sa-l vezi prin cele mai avansate tehnologii, digitalizat. Una este sa vibrezi, cand ai pe scena in fata ta un mare artist, o formatie, si cu totul alta este sa-i vezi pe un ecran. E o mare diferenta„, a mai declarat Nicolae Robu.

Nicolae Robu spune ca nu este deloc multumit de cum decurg lucrurile la Asociatia TM 2021 si ca personal se va implica.

Nu stiu cum a aparut pe pagina Asociatiei, sper ca nu ca o asumare (stirea ca se doreste digitalizarea Capitalei Culturale – n.r.). Lucrurile nu merg bine la Asociatie, dar am promis ca ma voi implica altfel. Am o anumita suparare, mi-a fost semnalata si de partenerii nostri cei mai importanti, dar fiecare trebuie sa-si respecte statutul sau. Daca nu o face bine, trebuie sa fie schimbat. Nu e in regula ca cineva sa faca altceva decat pozitia pe care o are el. Nu pot eu sa vin ca primar si sa ma ocup de activitatea executiva din Asociatie. Nu se poate ca pozitia x sa exercite prerogativele pozitiei y. Nu cred ca e cazul ca, mai ales intr-o asemenea Asociatie, cu asemenea responsabilitati, sa se intample uzurpari de prerogative„, a mai declarat Nicolae Robu.

Va reamintim, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, deputatul Marilen Pirtea, propunea ca programul Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 sa se desfasoare online si prin aceasta Timisoara sa inregistreze o noua premiera.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.