Cand vor ajunge bunatatile din spaisul banateanului la loc de cinste pe tarabele pietelor din Timisoara? Ce lectie ne da Sibiul!

TIMISOARA. In urma cu o luna va prezentam un reportaj despre micii producatori care au avut succes in piata volanta de la stadion, reusind astfel sa sparga blocada bisnitarilor care au acaparat aproape toate pietele din Timisoara.

CITESTE SI: Micii producatori care au castigat lupta cu bisnitarii din Timisoara. Cum a reusit piata volanta de la Stadion sa se impuna?

opiniatimisoarei.ro a ajuns la Sibiu, unde functioneaza una din cele mai diversificate si mai de succes piete volante din Romania. Pentru ca au la dispozitie toate conditiile, asa cum ii face cinste unui oras european, taranii din satele sibiene au ridicat comertul local la un alt nivel.

Ei nu mai vin la oras ca sa vanda doar cativa morcovi si o legatura de patrunjel, foarte multi dintre ei ofera varietate si s-au axat pe preparate si semipreparate, produse cu valoare adaugata ridicata din carne si lapte, paine de casa, placinte si prajituri, care le aduc bani frumosi.

In tot acest timp, la Timisoara, taranii producatori sositi la oras de prin satele Banatului trebuie sa se multumeasca cu statutul de tolerat. In pietele consacrate platesc bani grei pentru un loc la masa si nici atunci nu au liniste, fiind permanent hartuiti de bisnitari si de controale, care nu fac decat sa-i descurajeze.

Insa, de cateva luni au parte de un refugiu la piata volanta de la stadion, unde nu platesc nicio taxa si au libertatea sa isi vanda produsele, cu conditia sa aiba certificat de producator.

Desi se numeste piata si este deschisa de doua ori pe saptamana, cu mare priza la publicul timisorean dornic sa cumpere produse autohtone, locatia este practic o simpla parcare unde autoritatile mai degraba ii tolereaza pe micii producatori care nu-si gasesc loc in pietele mari, insa nu le ofera nicio conditie pentru un comert modern. Acestia sunt nevoiti sa vina cu mesele proprii sau cu folii pe care le intind pe jos, iar cand vremea este mai rea, vand direct din portbagajul masinii. Chiar si asa, oferta lor bate la pret si la calitate oferta altor piete din oras.

colaj-piata-volanta-Timisoara

La polul opus, autoritatile din Sibiu au pornit de la ideea ca produsele specifice locale trebuie incurajate, promovate si sustinute, iar taranii trebuie incurajati sa le puna in valoare. Cu o investitie de numai 150.000 de lei, Consiliul Judetean Sibiu a amenajat intr-o zona centrala a Sibiului un spatiu modern si civilizat, cu toate dotarile necesare, mese si scaune, frigidere pentru marfurile perisabile, unde producatorii au posibilitatea ca o data pe saptamana sa vina sa isi vanda produsele traditionale fara sa plateasca vreo taxa. Asa s-a nascut Piata Taraneasca Transilvania, deschisa in fiecare sambata, de dimineata pana la pranz. Dupa terminarea pietei, locatia, o parcare din jurul unui centru expozitional, revine la destinatia initiala.

Rezultatul? In numai doi ani de zile de la inaugurare, oferta acestei piete a devenit extrem de variata, reusind sa reinvie produsele locale si chiar sa fie o atractie turistica. Producatorii au inteles ca oferta lor trebuie sa fie unica, capabila sa concureze cu marile magazine.

Sibianul de rand gaseste la piata volanta absolut tot ce are nevoie sa puna pe masa, incepand cu paine de casa, clasica sau cu cartofi, malai sau secara, carne de toate felurile – porc, mangalita, vita, oaie, curcan, prepelita, rata, gasca etc., continuand cu lapte si produse din lapte de vaca, oaie, capra, bivolita, iar legumelele si fructele se gasesc nu doar crude, ci si conservate dupa metode traditionale. Ca desert, clientul poate sa cumpere placinte precum hencles, scoverzi, lichiu copt pe vatra sau prajituri de casa. Oferta este completata de uleiuri presate la rece, vin de casa, palinca, sucuri de fructe si multe altele. Multe dintre aceste produse pot fi gasite doar aici sau direct in camara micului producator.

piata-taraneasca-sibiu (16)

Potrivit autoritatilor din Sibiu, dupa 2 ani de functionare numarul producatorilor care isi vand marfa in Piata Taraneasca Transilvania a crescut de la 50, cati erau initial, la peste 300 de producatori autorizati, care vin regulat. Piata este structurata pe sectoare bine delimitate: 73 de producatori comercializeaza lapte si produse lactate, judetul Sibiu fiind renumit pentru aceste produse, 23 de producatori comercializeaza carne si preparate de carne, 19 vin cu oua de gaina si de prepelita, sunt 14 apicultori, 44 producatori de paine si patiserie, 79 aduc legume, fructe si sucuri naturale, 7 vin cu pro­duse mestesugaresti, 12 cu flori, cate 2 cu ulei si plante medicinale si 4 producatori de bauturi.

piata-taraneasca-sibiu (15)

Toti acestia sunt verificati permanent de Camera Agricola, serviciu public aflat in subordinea Consiliului Judetean, care le ofera si consultanta de specialitate si sprijin logistic. Producatorii vin din aproape 40 de localtati din tot judetul.

Diferenta este ca, la Sibiu, autoritatile au decis sa se implice activ in sustinerea producatorilor si a produselor locale, incurajandu-i si sustinandu-i. In schimb, in Timisoara nu exista o astfel de piata care sa promoveze produsele locale. Piata volanta, accesibila doar celor care produc legume si fructe, este situata intr-o parcare complet neamenajata pentru o astfel de destinatie. Produsele traditionale banatene, cum ar fi pita, placintele, soncul, caltabosul sau chiar scoverzile ar trebui sa ajunga mai usor in bucataria timisoreanului, astfel incat sa castige si producatorul, si cumparatorul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La ce oameni conduc Regia Piete Sa si orasul asta…

  2. Se aude domnule Bojin („cu mâinile curate”) şi la Dumneavoastră în CJ, ce se poate face în alte părţi cu ajutorul acestei instituţii pe care o conduceţi??
    Sibiul, dacă nu ştiaţi, este în Romania, şi pe vremea când s-a deschis această piaţă era primar Domnul Preşedinte Iohanis.