Micii producatori care au castigat lupta cu bisnitarii din Timisoara. Cum a reusit piata volanta de la Stadion sa se impuna?

TIMISOARA. In urma cu aproape 10 luni se deschidea prima piata volanta din Timisoara. Vocile rele spuneau ca initiativa nu va avea viata lunga, preconizand ca va fi acaparata in scurt timp de bisnitarii deja prezenti in toate pietele timisorene.  Spre surprinderea timisorenilor, acest lucru nu s-a intamplat. Dimpotriva, micii producatori au prins curaj si au inceput sa vina tot mai des, iar cei care nu-si mai gaseau locul in pietele traditionale ale Timisoarei s-au refugiat aici.

Daca in primavara si in vara, cand initiativa era inca la inceput, succesul pietei era vizibil, putini se asteptau ca aceasta sa continue si peste iarna. Ca sa nu-si piarda clientii, vanzatori din toate colturile Banatului au preferat sa vina aici chiar si atunci cand vremea le-a fost potrivnica. Nici cumparatorii nu lipsesc, timisorenii din zona sunt atrasi de preturile bune si calitatea produselor.

Singurii care lipsesc sunt tocmai bisnitarii, tinuti departe de Politia Locala, iar asta se vede cu ochiul liber. Nu veti gasi aici banane din Costa Rica, portocale din Grecia, struguri din Italia sau telina din Olanda. In schimb, mere „lovite” de la poalele Muntelui Mic si cateva pere sunt singurele fructe pe care le gasesti pe tarabe.

„Inainte mergeam in Doina, dar cand s-a schimbat acolo si ne-au bagat printre bisnitari, n-am mai facut nimic. Din vara numai aici vin. Si miercuri si sambata” ne-a spus un agricultor din Belint. „Aici n-am vazut bisnitari. Foarte multi suntem din Belint, ne cunoastem”, spune barbatul. El se lauda ca are cei mai buni cartofi din piata si ca are deja clienti fideli.

Unii vin din satele din jurul Timisoarei, de la Mosnita, Utvin, Sacosu Turcesc sau Covaci. Altii vin din comunele consacrate in productia de legume si fructe precum Tomnatic, Belint sau Varias. Tot aici s-au refugiat mai multi producatori de fructe din Periam si Sannicolau, ale caror mere rivalizeaza la calitate cu cele din Italia.

Un alt producator ofera nu doar mere ci si suc de mere. „Noi suntem din Zabrani, de langa Lipova, dar tot banateni ne simtim. Pe langa mere, am inceput sa facem suc pe care il ambalam si il vindem la cutie. Mai veneam in piata din calea Girocului, dar aici merge mai bine”, ne poveste un cuplu de aradeni.

La piata volanta nu lipsesc nici vanzatorii din Caras, cei mai activi fiind gugulanii.

„La noi sub Muntele Mic se fac merele si cartofii. Nu le tratam cu nimic, le tinem in beci. Sunt mai patate, dar la gust nu se compara. Sunt soiuri foarte cunoscute la noi: Ionatan de Borlova, Patule sau Canada”, ne spune un barbat din Caras.

Legumele sunt si ele, pe alese. Din sere au aparut deja cateva fire subtiri de ceapa verde, niste ridichi mici si salata verde sau spanac, in rest doar legumele care tin peste iarna in beciuri si pivnite: cartofi, ceapa, dovleac de placinta, morcovi, telina sau patrunjel. Acum, in piata volanta nu veti gasi diversitatea de la un supermarket care se aprovizioneaza din toate colturile lumii, insa veti gasi arome, si mai ales soiuri locale, crescute de tarani ca pentru ei.

Cumparatorii sunt si ei multumiti. „Stau pe strada Lidia si vin aici aproape in fiecare sambata. Imi place ca stiu ce cumpar. Sincer eu nu am vazut bisnitari, ca se recunosc imediat. Cand cumperi taranul iti mai pune acolo un cartof in plus, ca e marfa lui, bisnitarul iti calculeaza la gram”, ne spune o timisoreanca. „In zona Cluj nu aveam nicio piata in apropiere”, ne explica o alta timisoreanca. „Imi este mult mai comod, vin pe jos si imi place. Mi se pare foarte ieftin si mi-e drag sa cumpar de la oameni ca stiu ca e din productia lor”, ne spune ea.

In ceea ce priveste preturile, nu se poate spune ca sunt mai bune decat in alte piete din Timisoara, difera insa calitatea produselor: cartofii intre 1-2 lei, morcov 3 lei/kg, miez de nuca 30-35lei/kg, miere 20 lei/kg, spanac 6 lei/kg, ridichi 1,5 lei/legatura, ceapa galbena 2 lei/kg, ceapa verde 1 leu/legatura.

Piata volanta de la stadion functioneaza miercurea – vara intre orele 6:00 – 20:00 si iarna intre orele 8:00 – 18:00 si sambata – vara intre orele 6:00 – 14:00 si iarna intre orele 8:00 – 18:00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. foarte bune produsele din aceasta piata! de exemplu eu cumpar fructe multe, si sunt foarte gustoase, nu sunt tratate ca sa tina vreme indelungata, sunt mai patate dar si mai gustoase,
    de asemenea mierea de albine de la cei din Nitchidorf, e foarte buna.Multumesc si felicitari tuturor celor care vin si ne vand produsele lor naturale, si celor care au avut aceasta initiativa

  2. Superba initiativa cu aceasta piata! Am fost sambata si am luat multe produse, slanina, oua, zarzavat, legume, miere, toate cu gust deosebit!

  3. Initiativa foarte buna si foarte normala,exista astfel de piete si in alte tari precum Austria,Italia,Spania,etc. Bravo.

  4. Felicitari pentru initiativa! Inclin sa cred ca totusi mai exista speranta si pentru omul de rand!

  5. Eu sunt producator de legume si sunt prezent, in piata volanta, inca de la deschidere. Cu parere de rau, va spun, e plin de marfa din afara tarii. Si de cele mai multe ori, de la cei care arata a producatori batrani. Femei batrane cu batic in cap si batrani ce locuiesc in oras, sunt cei mai mari bisnitari. Va sfatuiesc sa fiti cu bagare de seama la marfa pentru ca si noi producatorii autohtoni, putem face marfa de calitate, nu cu pete, lovituri si alte cele. Daca un patrunjel nu e spalat, nu inseamna ca e romanesc. Si din ungaria se importa marfa nespalata. Eu unu o spal si o ofer, omului, curata si de calitate. Va astept 😉

  6. Cu parere de rau in piata volanta sunt persoane care se ocupa cu bisnitareala si nu pot fi dati afara datorita legislatiei, de la prima editie fiind prezenta in piata volanta