Cand incep lucrarile la pasajul auto de sub Piata Victoriei din Timisoara? Primarul Nicolae Robu anunta unda verde pentru proiectul tehnic. Cat costa

TIMISOARA. Unda verde pentru intocmirea documentatiei necesare pentru amenajarea pasajului subteran prin fata Operei din centrul orasului. S-a incheiat licitatia pentru desemnarea firmei care sa elaboreze studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, iar proiectantii se vor apuca in curand de treaba. A trecut si perioada contestatiilor. Facem studiile, dar nu avem bani pentru punerea lor in aplicare.

Potrivit primarului Nicolae Robu, specialistii de la firma SC Exe Company.RO SRL vor intocmi documentatia necesara, de unde vom afla exact cat ne costa realizarea pasajului subteran si toate detaliile tehnice necesare.

„Firma Exe Company.RO este din Bucuresti, ar fi parca a unor italieni. Valoarea la care s-a adjudecat aceasta lucrare este de 102.507,8 lei + TVA”, a declarat Nicolae Robu. Asta inseamna aproape 23.000 de euro. Desi Primaria gasise un sponsor care era dispus sa puna la dispozitie 30.000 de euro pentru documentatie, banii vor fi luati din bugetul local. Motivul? Nu s-a putut face atribuire directa, proiectantii timisoreni cerand 100.000 de euro ca sa se apuce de treaba, asa ca a fost nevoie de licitatie.

„Nu avem contestatii, prin urmare vom semna contractul pentru aceasta foarte importanta lucrare numita reorganizarea circulatiei rutiere pe inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public. Noi vrem sa pregatim lucrurile pentru a pune in aplicare realizarea unui inel de trafic cu sens unic in jurul centrului istoric. Inelul va avea ca puncte cheie zona Bastion, Punctele Cardinale, Piata Marasti, Piata 700, de unde va fi o ramificare – tronsonul interior va continua pe strada Sfantul Ioan, pana la Materna, apoi prin subpasaj se va trece prin fata Operei pana la coltul dinspre parc al Liceului Miu, se va continua pe Bratianu pana la intersectia cu bv. Michelangelo si in continuare spre Banca Nationala si respectiv Bastion, unde se inchide. Aceasta portiune de la Piata 700 – Materna – prin fata Operei si pana la coltul dinspre parc al Liceului Miu are si o alternativa mai lunga, dedicata mijloacelor de transport cu gabarit mai mare, cum sunt autobuzele, troleibuzele samd. Acest traseu alternativ va merge prin Piata 700, unde avem si la ora actuala traseu, pe strada Paris, pana la intersectia cu Republicii, apoi pe la Spitalul de Copii, prin fata Catedralei si apoi iarasi vor fi in analiza 2 variante: prin fata Primariei, dar in sens invers fata de cum se circula actualmente, pana la semafor pana la coltul dinspre parc al Liceului Miu si cealalta varianta: cea actuala cu ocolire a Gradinii de Vara Capitol de la Catedrala”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Datele tehnice exacte se vor afla insa abia dupa intocmirea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic. Oricum, reprezentantii municipalitatii au anuntat deja ca prin subpasaj vor circula doar masini mici, inclusiv masini de teren si microbuze cu inaltimea de sub 2,60 metri, cel mult 2,80 metri.

„Specificatiile sunt pentru 2,60 metri, dar daca nu vor fi complicatii se poate merge si la 2,80”, a completat Robu.

Cat despre parcari, primarul a tinut sa precizeze ca in cadrul proiectului va fi amenajata o parcare de aproape 400 de locuri sub actuala parcare de la Modex si pana la coltul dinspre parc al Liceului Miu. Cu tot cu parcarea supraterana de la Bega si cu cea din spatele Parcului Bratianu, care se vor amenaja in viitor, edilul spune ca se rezolva problema locurilor de parcare macar pentru o parte din zona centrala. Mai spera oricum si la amenajarea unei parcari de aproape 1.000 de locuri in zona Oituz.

Edilul estimeaza ca anul acesta nu au cum sa inceapa lucrarile, pentru ca mai e nevoie si de obtinerea fondurilor. Insa nu se stie de unde vor veni acestea, pentru ca estimarile initiale arata ca ar fi nevoie de 6 milioane de euro pentru realizarea pasajului.

„In 2014 nu sunt sanse sa poata incepe lucrarile, in 2015 insa am dori sa le incepem. Evident ca vom incerca sa obtinem si fonduri europene, daca vom avea aceasta oportunitate. Oricum, este o lucrare pe care dorim sa o realizam si pe care o consideram extrem de importanta. Chiar daca este superflu sa o precizez, proiectul va avea in vedere ca intrarile si iesirile din subpasaj sa fie in armonie cu arhitectura zonei. Vom avea grija, daca pe Champs Elysees exista subpasaj la 2 pasi de Arcul de Triumf, la fel si noi putem face un subpasaj care sa fie in armonie cu toata zona. Pentru asta din bugetul local vom lua bani”, a mai spus primarul Timisoarei.

CITESTE SI: 6 milioane de euro ne costa pasajul subteran auto din Piata Victoriei si sensul unic pe Inelul 1 de circulatie. Vezi proiectul!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.