Cand cald, cand frig! Vremea a facut prapad: Avalansa de viroze si pneumonii in Timisoara si in judet! Cum ne ferim de boala?

TIMISOARA. Valul de frig care a navalit deodata peste vestul Romaniei, precum si zilele in care caldura s-a instalat brusc pentru scurta vreme, au facut prapad in randul timisenilor cu un sistem imunitar nu foarte stralucit.
Medicii de familie s-au trezit cu sute de pacienti la usa.

Chiar si in primele saptamani din octombrie, cand vremea a fost inca frumoasa si calda, numarul imbolnavirilor a fost ridicat.

 „In perioada 6 …12 octombrie, conform raportarilor medicilor de famile, au fost inregistrate peste 1496 de cazuri de viroze,  dintre care 87 au necesitat internarea si peste 230 de cazuri de pneumonie cu 49 de internari. In saptamana 13…19 octombrie numarul cazurilor de viroze respiratorii semnalate la medicul de familie a crescut la  1637, dintre care 78 de cazuri au necesitat internarea, iar cel al pneumoniilor la 286, cu  66 de internari”,  a spus pentru opiniatimisoarei.ro Dana Spac, purtator de cuvant DSP Timis.

Comparativ, in 2013, in saptamana 15 … 21 octombrie au fost inregistrate 1256 de cazuri de viroze respiratorii.

Primele simptome ale virozei respiratorii sunt durerile de gat, durerile de cap, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, respiratie dificila si, in unele cazuri, febra insotita de frisoane.

Cei mai vulnerabili sunt copiii, care merg la scoala sau gradinita, deoarece in colectivitati boala se raspandeste cel mai usor. O alta categorie vulnerabila o reprezinta persoanele in varsta cu boli cronice, cardiovasculare sau respiratorii.

„Am avut o viroza destul de urata inca de la inceputul lunii octombrie, dupa inceperea scolii si a gradinitei. Acum putem spune ca ne indreptam spre finalul ei, dar asta se va intampla doar daca parintii vor respecta regulile de introducere in colectivitate a copilului bolnav, adica sa nu-l duca, mai ales la cresa si la gradinita, daca tuseste, are secretii nazale, febra … genul acesta de simptome”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Mihai Gafencu, purtator de cuvant la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Cum ne ferim de viroze?

Medicii de familie atrag atentia pacientilor asupra modului de prevenire a virozelor.

„Contactul cu persoanele deja bolnave trebuie evitat sau, in cazul in care nu este posibil, limitat la minimum necesar. Este bine sa evitam spatiile aglomerate, iar daca ne intalnim cu persoane bolnave sa pastram o distanta de un metru intre noi. Trebuie sa ne spalam pe maini temeinic, cu apa si sapun, pentru ca desi dezinfectantele rapide care se gasesc in comert reduc cantitatea de virusi de pe maini, nu sunt suficiente, mai ales daca am fost intr-un mediu unde exista cazuri de imbolnavire. Sa ne imbracam adecvat pentru perioada rece a anului, sa evitam sa stam mult in frig, pe cat posibil si ne prezentam la medicul de familie atunci cand prezentam simptomele imbolnavirii, pentru a primi tratament adecvat” , ne sfatuieste medicul Cristina Gavrila.

Medicii de familie mai recomanda pacientilor sa isi faca vaccinul antigripal deindata ce va sosi in cabinete.

Virozele netratate pot sa determine pneumonii sau bronsite.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.