Cand batranele tramvaie trag sa moara pe şine in Timisoara, ce vrea sa faca Primaria cu aproape 6 milioane de euro?

sursa foto: q-free.com

TIMISOARA. O cladire nou-nouta, cu 7 laboratoare, sala de conferinta, biblioteca, birouri, parcari si spatii verzi. Pe scurt, un nou institut la Timisoara care sa eficientizeze sistemul de transport prin sisteme ce utilizeaza tehnologii de ultima generatie. Asta intentioneaza sa construiasca Primaria si va cere consilierilor locali sa aprobe un studiu de fezabilitate in vederea realizarii investitiei.

Institutul de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport Timisoara s-ar ridica in 2 ani cu 5.789.728 de euro, cu tot cu TVA, dupa cum se arata in proiect, pe un teren al Politehnicii.

A fost deja aprobata inca din vara anului trecut asocierea dintre Primaria Timisoara, RATT si Universitatea Politehnica in vederea realizarii acestui institut.

Inginerii UPT au realizat studiul si l-au predat Primariei, in luna aprilie a acestui an. Specialistii de la Universitate au aratat ca sistemele inteligente de transport (ITS) reprezinta un domeniu in plina dezvoltare care utilizeaza tehnologia informatiei, calculatoarele si comunicatiile impreuna cu ingineria transporturilor pentru a creste eficienta sistemelor de transport, a sigurantei in transport pentru infrastructura actuala si pentru a optimiza utilizarea de resurse naturale simultan cu reducerea la minim a impactului asupra mediului.

Sistemele inteligente de transport imbunatatesc siguranta, garanteaza deplasarea libera a traficului, o mai buna integrare a modurilor de transport si modele de transporturi noi pentru pasageri si marfa (transport multimodal). Toate acestea pot fi realizate numai cu investitii considerabile in tehnologii inovatoare, in cercetare, in implementarea si reglementarea acestora.

sistem-inteligent-de-transport-panou-monitoare

In referatul care insoteste proiectul de hotarare ce va ajunge pe mesele alesilor locali sunt descrise motivele infiintarii acestui institut:

a. de a concentra, integra si dezvolta potentialul de cercetare existent in Universitatea Politehnica Timisoara (UPT), Municipiul Timisoara (MT) si Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT);
b. de a concepe, dezvolta si implementa aplicatii ITS in domeniul rutier, feroviar, aerian, naval, comodal/logistica si mobilitate urbana (trafic general, transport public persoane, accidentologie, protectia mediului);
c. de a dezvolta aplicatii software pentru probleme de modelare, proiectare si simulare a proceselor de transport rutier, feroviar, aerian si naval (similar aplicatiilor dezvoltate de centre/institute de cercetari existente pe langa universitatile de profil din lume);
d. de transfer tehnologic intre UPT si sustinatorii activi ai institutului (Municipiul Timisoara, Regia Autonoma de Transport Timisoara) care sunt si sustinatori ai conceptului de dezvoltare durabila „Vision Timisoara 2030 – suport la dezvoltarea unui concept durabil pentru infrastructura orasului Timisoara”, dar si catre alti agenti economici de profil din tara si strainatate;
e. de a asigura prin spatii, dotare si pregatire adecvata, competitivitatea si vizibilitatea internationala a rezultatelor cercetarii efectuate de catre Institut;
f. de a asigura cadrul stiintific necesar pentru activitatea de cercetare stiintifica si educativa a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, prin participarea la cercetari interdisciplinare si folosirea resurselor oferite de laboratoarele de cercetare ale Institutului de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport, pentru formarea ca specialisti a tinerilor cercetatori in domeniul Sistemelor Inteligente de Transport (ITS);
g. de a fi un Institut de Cercetari in Sisteme Inteligente de Transport reprezentativ pentru partea de Vest a Romaniei, cu posibilitatea de a intra in circuitul manifestarilor stiintifice/tehnice pe plan european si mondial in domeniul ITS.

Daca va obstine aprobarea, Institutul de Cercetari se va ridica pe un teren de 2.322 mp apartinand Universitatii Politehnica, aflat pe strada Treboniu Laurean, la nr. 15. RATT va pune si el la dispozitie o parcela pentru realizarea unui Poligon de accidentologie rutiera, in zona depoului din Dambovita.
In institut ar urma sa activeze 250 de studenti, 30 de profesori, 12 persoane la administrativ si management si 6 la serviciul tehnic.

Cat despre finantare, cele trei parti implicate vor face demersuri pentru a obtine fonduri nerambrusabile prin care sa acopere suma estimata pentru construirea institutului, de aproape 6 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pute in tramvai, nu ai aer conditionat si idiotul vrea bani pentru sisteme inteligente…

  2. De aici iese banul de comisoin se face nimica cu bani multi ! Sisteme inteligente la ruine numai N Robu si echipa lui de specialisti din primarie pot avea asemenea idei .

  3. Sunt tzepe sistematice pe care ni le vara pe gat.
    Nu sunt nici primele, nici ultimele.
    E o echipa de tzepari care propune primarului tot ce crede ca ii gadila in mod placut urechile.
    Si o sa mai vedem la tzepe din astea – gen semaforisoara, dupa care ramane doar cu trotuarele ciuruite.
    Va arunca baniii timisorenilor (si europenilor) pur si simplu pe fereastra.
    Asta in timp ce oamenii merg la spital la Szeghed sau la Cluj…

    Se pregateste primul jaf – studiul de fezabilitate.

    • De abia astept ca mizeria asta de sistem de semaforizare „inteligenta” sa blocheze orasu ca sa pot face plangere la DNA si OLAF!…

  4. Foarte bine! Timisoara trebuie sa devina un centru recunoscut de cercetare si inovare, nu doar de mana ieftina de lucru in software development…

  5. inca nu e nimic „batut in cuie”dar au si sarit hienele sa critice,mai rasfirat baieti mai rasfirat.

    • UN CETATEAN, cum adica nimic nu e batut in cuie, cand se se va solicita aprobarea consilierilor pentru studiul de fezabilitate? Numai acest studiu cat costa, ca dupa aceea sa se constate ca nu este fezabil, dar noi am platit acest studiu. CEL MAI BINE AR FI CA CEL CE PROPUNE IN CL STIDIUL DE FEZABILITATE SI NU SE REALIZEAZA PROIECTUL PROPUS SA PLATEASCA ACEST STUDIU DIN BUZUNARUL PROPRIU SI PERSONAL!

  6. jegurile si hotii nu mai au acces la banii publici.Asteptati DNA-ul mafiotilor,va vine randul pt cat si ce ati furat,nimic din ce se face in Timisoara nu va convine,jigodiilor.

  7. Intr-adevar un proiect grandios! Viitoarele trenuri de mare viteza din Romania vor avea nevoie de softuri performante, produse de studentii si profesorii UPT! Sa nu uitam de transportul naval local, care va putea fi corelat cu cel rutier, aerian si feroviar, pentru o mai buna fluidizare a traficului pe Bega.
    Mai baieti, incepeti intai cu factorul uman, adica cu conducatorii de torleibuze in primul rand, si scoliti-i sa nu-ti mai plece din fata nasului cand te vad alergand spre statie, stiind ca urmatorul „mijloc” mai vine abia dupa 40 de minute.

  8. factorul uman?si ce sa faca primaria sa-i dea cei 7 ani de acasa?Ce legatura are sula cu prefectura ?ca la criticat suntem buni nici nu mai conteaza subiectul dai si combate poate si de asta suntem la coada Europei.

  9. Imaginea de titlu e cu siguranta preluata legal de la firma „Q FREE”, nu ? De aceea e taiata partea de sus a imaginii.
    https://www.q-free.com/solution/c-its/