Noutati :

Cale ferata moderna intre Timisoara si Szeged. Trenurile vor prinde viteza!

1 martie, 2014 - 09:32 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

TIMISOARA. Autoritatile din judetele Timis si Csongrad din Ungaria nu renunta la ideea de a moderniza calea ferata care leaga Timisoara si Szeged, zeci de milioane de euro urmand a fi alocate pentru acest proiect.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin a avut o intalnire, pe aceasta tema, la Oradea, cu omologul sau din Csongrad, Ungaria, dar si cu alti presedinti de consilii judetene din vestul tarii noastre.

Am avut o intalnire cu presedintii de consilii judetene din Bihor, Arad si Satu Mare, cu alti presedinti de consilii judetene din Ungaria. Am cazut de acord impreuna cu judetul Csongrad, care este infratit cu noi, ca suntem de acord ca o parte din banii care vor veni, in jur de 25-30 de milioane de euro, pe acest proiect transfrontalier, sa poata fi dirijati catre realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului pentru modernizarea caii ferate si a cresterii gradului si capacitatii de viteza pentru ceea ce inseamna acest traseu. La ora actuala se circula cu viteza redusa in aceasta zona”, a spus, joi, Bojin.

In 2011, consilierii judeteni de la acea vreme, au aprobat realizarea unui studiu de pre-fezabilitate pentru calea ferata Timişoara – Szeged. Finantarea s-a facut prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Cale ferata intre Timisoara si Szeged?
  De cand? Distanta pe calea ferata intre Timisoara si Szeged este dubla fata de cea pe sosea, datorita faptului ca NU exista cale ferata intre Timisoara si Szeged. Realizarea unei legaturi directe, chiar si prin Serbia, ar fi ceva…

  • Draga domnule ce sa caute prin Serbia daca doresti poti ajunge cu bicicleta pe la Cenad la Seghed

   • 15 noiembrie1857 � a fost inaugurata Calea Ferata între Szeged, Jimbolia si Timisoara (113,9 Km), linie care unea Banatul cu Ungaria si Austria. Locomotivele de tip 2A, au fost fabricate de John Cockerill în Belgia dupa modelul american Norris. O calatorie de la Timisoara la Budapesta dura 26 de ore, iar de la Timisoara la Viena dura 35 de ore.

    • Legatura feroviara dintre Timisoara si Szeged a fost intrerupta in timpul celui de-al doilea razboi mondial prin bombardarea podului de pe Tisa chiar la intrarea in gara Szeged. Acest pod era folosit atat pe varianta Timisoara -Cenad-Szeged cat si pe varianta Timisoara-Jimbolia-Kikinda-Szeged. Practic, la ora actuala nu putem vorbi de o legatura directa intre Timisoara si Szeged, decat prin ocolire mare, ceea ce n-ar fi economic pentru nimeni…Doar daca s-ar construi un pod nou peste Tisa, legatura s-ar putea restabili…

     • Si la Cenad podul este distrus, pe Mures a ramas un pilon, iar pe maluri, cele doua culei.

 2. Da,asa este. Numai ca acest pod poate fi evitat prin schimbarea usoara a traseului. De la Canad direct catre Kiszombor > Szeged, eliminand astfel localitatea Mako de pe traseul vechi.

 3. Linia Seghed Kikinda prin Banatsko Argelovo nu e inchisa si ea?

  Oricum linia duce la o gara locala in Uj seghed, podul peste Tisa nu poate fi reconstruit pe vechiul amplasament.

 4. Ba da. Nu numai ca e inchisa ci este scoasa fizic din pamant pe lungimea de cativa km (4-6) in zona frontierei intre Banatsko Arangelovo si Ujszentivan. Insa varianta prin Serbia deocamdata nu e realizabila pentru relatia Timisoara – Szeged.
  Iar daca vorbim strict de relatia Timisoara – Uj Szged, fie si prin Cenad, linia nu se va dovedi una solicitata