Bustul lui Emanuil Ungureanu, inapoi pe soclu, la aproape 5 ani de cand a fost furat, facut bucati si vandut la fier vechi, la Timisoara

TIMISOARA. In 2015, niste hoti au furat mai multe statui de bronz din Timisoara, pe care le-au taiat cu flexul si le-au carat mai apoi la o firma de colectare de fier vechi, unde le-au vandut.

CITESTE SI: S.O.S. Biserica romano – catolica in ruina de la Ofsenita. Ambulanta pentru Monumente intervine de urgenta in Timis 

Victima le-a cazut si bustul lui Emanuil Ungureanu ce era amplasat in spatiul verde de la intersectia bulevardului Bratianu cu strada 20 Decembrie (fosta Savinesti).

Politistii au reusit sa recupereze o buna parte din bucatile ce compuneau lucrarea de arta, iar Primaria Timisoara a decis sa caute un sculptor care sa gaseasca o solutie pentru a restaura monumentul distrus.

Artistul Bogdan Constantin Nueleanu, castigator a numeroase premii, a fost singurul care s-a inscris, in noiembrie anul trecut, pentru a reface bustul, iar dupa luni bune de munca, lucrarea a fost dezvelita si prezentata timisorenilor.

***

Nascut la Satchinez in 1845, Emanuil Ungureanu a fost un stralucit om de cultura banatean, un avocat filantrop, care s-a dedicat emanciparii culturale a romanilor din aceasta parte de tara. A subventionat scoli din propria avere si a asigurat sprijin pentru internate, pentru ca elevii sarmani sa-si poata continua studiile.

A fost prezent la Marea Adunare de la Alba Iulia si a fost ales membru din partea Timisoarei in Marele Sfat National Roman din Transilvania. Dupa unirea Banatului cu Romania, Emanuil Ungureanu a fost numit inspector cultural cu misiunea de a organiza scolile din Timisoara si comisar ministerial imputernicit cu rezolvarea problemelor culturale ale Banatului. Ungureanu a reusit sa treaca in subordinea Timisoarei muzeul de istorie, devenit mai apoi Muzeul Banatului.

Dupa terminarea razboiului, la Bucuresti s-a infiintat Casa de Educatie Nationala care avea filiale raspandite in teritoriu, un fel de camin culturale cu rol de a raspandi cultura la sate. In 1920 s-a creat si filiala din Timisoara, al carei presedinte a fost ales Emanuil Ungureanu. In decurs de 6 ani a reusit sa organizeze 96 de filiale ale Casei de Educatie Nationala doar in judetul Timis-Torontal. Numai pentru construirea localului din Timisoara, Ungureanu a alocat jumatate din intreaga sa avere.

Nu in ultimul rand, a intemeiat fundatia „E. Ungureanu” cu un fond de 500.000 coroane aur, fundatie care a subventionat multe institutii culturale. S-a stins din viata la 29 martie 1929.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.