Buruieni sau salcii energetice? Ce s-a intamplat cu cei 110.000 de puieti plantati de Robu in iarna, la marginea Timisoarei, in Ciarda Rosie?

TIMISOARA. Inainte de Craciun, primarul Timisoarei se lauda ca plateaza 110.000 de copaci, dupa ce a fost criticat in mai multe randuri de timisoreni pentru ca taie arbori sanatosi ca sa lase loc santierelor. Acesti copaci s-au dovedit a fi lastari de salcii energetice, plante care cresc foarte rapid si produc biomasa. Sau cel putin asa sustineau specialistii din primarie.

CITESTE SI: Primarul Timisoarei se lauda cu plantarea a 110.000 de salcii energetice in Ciarda Rosie. Nicolae Robu spune ca e o adevarata afacere. FOTO!

Pe un ger de nedescris, edilul a facut o deplasare in Ciarda Rosie, unde cativa voluntari sadeau de zor puietii pe cele 8 hectare de pamant. Primarul Nicolae Robu explica pe atunci ca salcia energetica are o forta de crestere impresionanta.

„Salcia energetica este o planta care creste foarte rapid, atinge inaltimi impresionante in timp scurt si la suprafata de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasa pe an”, spunea Robu anul trecut.

Au trecut cateva luni bune de atunci, iar salcia energetica plantata nu pare sa fi atins inaltimea impresionanta cu care se laudau reprezentantii primariei. Cele 8 hectare de teren sunt pline de buruieni, iar salciile abia se vad.

Specialistii din primarie sustin ca s-au facut mai multe tratamente, insa parte din puieti au inghetat, asa ca e nevoie de replantare.

„S-au facut tratamente emergente, urmand acum sa plivim, iar ulterior, unde se constata ca nu au rasarit toate acele salcii, se vor replanta pe cheltuiala celor care au asigurat materialul. Am constatat ca parte din ele au inghetat. Avand garantie pentru aceste lucrari, am solicitat o deplasare la fata locului a societatii care a pus la dispozitie si a realizat acea plantatie, urmand a se reface, de fapt, suprafata respectiva”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Bere recunoaste ca salcia trebuia sa creasca mult mai repede. Intrebat daca nu s-au grabit cu plantarea in plina iarna, seful Directiei de Mediu spune ca „asta a fost recomandarea producatorului”.

„Asa ne-a recomandat, plantarea din iarna. Celelalte plantari au fost facute primavara, in alte locatii, unde am observat ca nu au fost probleme, motiv pentru care firma isi asuma responsabilitatea. S-au facut mai multe tratamente, s-au facut erbicidari, dar se constata ca in final trebuie facute aceste replantari. Pot sa va spun ca primaria nu mai aloca fonduri, ci totul se face pe cheltuiala societatii care a realizat plantatia – Rebina Agrar”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Bere.

De intretinerea plantatiei s-a ocupat tot firma producatoare. Aceiasi muncitori vor inlocui arbustii care n-au crescut, de data aceasta, in plina vara.

Tratamentele tot acea firma trebuia sa le faca, ele s-au facut, dar, din ceea ce se vede la fata locului, nu este efectul scontat, motiv pentru care exista obligativitatea de a face replantari. Salciile vor fi replantate in perioada imediat urmatoare. In momentul de fata se va trece la o noua erbicidare, dupa care se trece la sapat toata zona si atunci se constata ce cantitate este viabila si se face replantarea”, a mai explicat Adrian Bere.

Anul trecut, specialistii din primarie ne spuneau ca salcia energetica se planteaza o data, dar se recolteaza vreme de 25 de ani dupa aceea. Prima recoltare se face, in mod normal, dupa al doilea an de plantare, salcia ajungand la maturitate abia in al treilea an, moment in care se amortizeaza si investitia in valoare de aproape 15.000 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Locul astora este la Gataia. Cine a mai auzit sa plantezi puieti pe ger? Persoana din primarie care coordoneaza si controleaza activitatea firmei trebuie sa aiba minimul de cunostinte de specialitate nu sa explice ca asa ni s-a spus sa plantam puietii pe ger.

  2. Palmieri, salcie energetică, arbore de Paulownia, de astea are Robu în cap. Întradevăr doar la Gătaia sau Jebel i se pot scoate.

  3. Daca tot iau astia bani de la primarie, n-ar fi mai bine sa se ocupe putin de trebuiri de … primarie? Sa lase dreaq domnu’ bere si domnu’ robu gradinaritu’. Ca nu doar ca nu se pricep, da’ fac paguba frate. Astia is paguba la casa noastra. Pe hartie scriu una, iar in realitate fac alta. Nici copiii mici nu-s atat de natangi. Pana si la aia mici le mai iese cate una. Da’ la astia parcai napasta frate. Daca mai „gospodaresc” astia vreo trei ani Timisoara, ne ia dreaq pe toti. Ca si cu baseanu. Daca ne mai moderniza ala vreo doi ani eram … sub Germania. La propriu. Ne puneau aia si cruci. Eu cred ca este bine sa ne … scuteasca … eminentele lor de facerea de bine. Sa se ajute pe ei. Pe noi sa ne lase ca ne-au facut praf. Sa nu mai „replanteze” nici un „arbore”. Sa ne lase fara. Multumim frumos dom’ primare, da’ lasa-ne asa. Nu ne mai „gospodari” ca ne doare buzunaru’.

  4. Firma care a vandut salcia nu are cumva patron PNL?

  5. Vedeti ca am avut dreptate, inainte de Craciun, cand am postat in articolul aparut atunci… Insa eu cred ca salciile au crescut si au fost deja valorificate ca lemn energetic. Sper ca cei 110.000 de copaci să nu mai apară in REGISTRUL VERDE al orasului si să nu mai fie pusi la socoteala la mp spatiu verde pe cap de locuitor.

  6. Bere este încă șef la mediu și ce mai palat de casă are in Giroc din munca lui cinstită…?