Noutati :

In bugetul de pensii al Timisului e o gaura de aproape 3 milioane de euro! Cine o acopera?

23 octombrie, 2011 - 09:41 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Agentii economici nu sunt chiar atat de harnici cand vine vorba de plata contributiilor la bugetul de pensii.  Acest lucru se rasfrange in primul rand asupra pensionarilor pentru ca, in acest moment, autoritatile inregistreaza un deficit cand se trage linie intre venituri si cheltuieli.

In judetul Timis sunt inregistrati 158.719 pensionari  pentru ale caror pensii  contribuie 240.264 de angajati. Potrivit datelor furnizate de Ioan Caprariu, directorul Casei de Pensii Timis in primele opt luni ale acestui an valoarea totala a pensiilor acordate este de  926.336.815 lei, in timp ce contributiile persoanelor angajate in munca si ale angajatorilor au fost de doar  914.702.430 lei.

Din aceasta situatie reiese ca se inregistreazaun deficit de 1,26%. Acest procent se acopera prin subventie de la bugetul statului, conform legii“, a declarat Ioan Caprariu.

Directorul Casei Judetene de Pensii Timis spune, totodata, ca veniturile datorate de angajati si angajatori in judetul Timis sunt in crestere si este convins ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste acordarea pensiilor, cel putin in judetul nostru, in acest an.

Potrivit acestuia, la inceputul anului bugetul de pesnii in judetul Timis a inregistrat un deficit de peste 5% intre venituri si cheltuieli, dar odata cu trecerea lunilor, deficitul a scazut considerabil, ajungand in acest moment la putin peste 1 la suta.

Anul acesta nu sunt probleme cu plata pensiilor, pensionarii pot sta linistiti. Suntem un judet norocos pentru ca numarul angajatilor este mai mare decat al pensionarilor“, a  mai spus Caprariu.

In conditiile in care numarul celor care contribuie la bugetul de pensii e aproape dublu  fata de cel al celor care primesc pensii, de unde apare deficitul de 1,26%?
Ioan Caprariu spune ca acest procent a aparut, deoarece  firmele timisene sunt mai lenese cand vine vorba de plata contributiilor si intarzie platile.

Procentul de incasari a contributiilor datorate este de 65-70 le suta in judetul Timis. Acest lucru duce la un deficit de peste 1% intre venituri si cheltuieli“, a mai explicat Caprariu, deloc ingrijorat de acest procent.

Potrivit datelor furnizate de Casa Judeteana de Pensii Timis, in judetul nostru, bugetul total de pensii pe acest an este de 1.370.950.000 lei, bani care sunt impartiti la 158.719 pensionari.

Cea mai mare pensie din Timis este de 19.431 lei si este incasata de un fost magistrat. Cea mai mica pensie este de 350 de lei, nivelul acesteia fiind asigurat de o hotarare a Guvernului Romaniei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. taiati pensiile ! sa vtraiasca din ce au economisit in timpul vietii active.
    sa raman cu pensii nnumai JUDECATORII, PROCORORII, MELETARII inclusiv cei din POLITIE,SECORITATE SI CELALTE SERVICII SECRETE SI PARLAMENTARII. NUMAI ACESTIA AU PARTICIPAT LA PROPASIREA PATRIEI. CLAR ????????????????????????