Buget record la Timisoara in 2020. Cei mai multi bani merg la infrastructura si transporturi, cultura, scoli si spitale, dar sunt prevazute si custi pentru lei si tigri la Zoo, catarg in Piata Libertatii, Tunelul Luminii, o nava turistica si nelipsitul studiu pentru metrou

TIMISOARA. A fost intocmit proiectul de buget al Timisoarei pentru anul 2020 si e pus in dezbatere publica.

E cel mai mare buget pe care il are orasul in toata istoria lui, dat fiind faptul ca in acest an sunt prevazute sume importante care vin din fonduri europene pentru diferite investitii, dar si creditele de angajament.

Timisoara va avea un buget de peste 460 de milioane de euro in 2020, fata de aproximativ 300 de milioane de euro cat a avut in fiecare din ultimii ani. E al doilea cel mai mare pe tara.

Au fost prevazute sume importante la infrastructura si transporturi, la spitalele din subordinea Primariei, dar si pentru scoli.

Investitiile in drumuri si transporturi se ridica la peste 270 de milioane de euro

Sunt prevazute sa inceapa modernizari si extinderi pe cateva dintre cele mai importante strazi si bulevarde.
Calea Bogdanestilor va fi complet transformata, sunt prevazute reabilitarea liniilor de tramvai, modernizarea tramelor stradale si largirea la 4 benzi a carosabilului, cu fonduri europene. Au fost alocati in buget peste 30 de milioane de euro.


Apoi au fost alocate fonduri importante pentru modernizarea si largirea Bulevardului Sudului, a strazii Maresal Prezan (fosta Lidia), Grigore Alexandrescu, Pictor Zaicu – Demetriade, Buziasului, dar si pentru conexiunea cu Drumul Boilor.

Au fost cuprinse reabilitari de linii de tramvai pe Calea Stan Vidrighin (Buziasului), cu aproape 20 de milioane de euro, dar si viitoarea linie de tramvai intre Gara si Solventul, aproape 12 milioane de euro.

Totodata au fost alocati bani pentru construirea Podului Jiul, a Pasajului Solventul (27 de milioane de euro), dar si pentru reabilitarea Podului Tineretii (Mihai Viteazu) si Podului Muncii (Iuliu Maniu). Au fost cuprinse pentru modernizare si Pasarela Indragostitilor din Parcul Copiilor, respectiv Pasarela Gelu din zona Iosefin.

Sume mari sunt alocate in proiectul de buget pentru cumpararea de tramvaie noi cu fonduri europene de la firma Bozankaya, in doua etape, aproape 40 de milioane de euro. Dar si pentru achizitia de autobuze electrice de 18 metri, aproape 37 de milioane de euro, prin Ministerul Dezvoltarii, daca se va finaliza licitatia.

La acestea se adauga 30 de autobuze hibride, 15 troleibuze articulate si 15 scurte pentru care au fost alocati in proiectul de buget aproape 30 de milioane de euro.

Sunt prevazute si 21 de autobuze de capacitate mica, o ambarcatiune, o nava turistica si un autocar.

In proiectul de buget se regasesc Reteaua Urbana de Piste de Biciclete (5,5 milioane euro), Tunelul luminii, care se vrea un traseu pe o pasarela in zona campusului universitar, si studiul pentru Autostrada pentru biciclete

La capitolul Parcari noi, au fost prevazuti bani pentru una cu 4 etaje si unul retras, 5 milioane de euro.

Sanatatea are alocati peste 105 milioane euro

La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes sunt prevazute fonduri pentru construirea Clinicii de Recuperare Medicala, pentru refacerea de utilitati, statia de abur, statia de epurare ape uzate, dar si pentru dotari.

La Spitalul de Copii Louis Turcanu sunt alocate fonduri pentru finalizarea noului corp de cladire, amenajarea unei pasarele septice, reparatii la imobilele vechi, cumpararea de aparatura performanta si alte dotari, dar si pentru intocmirea studiului privind amenajarea platformei de aterizare pentru elicopter.

Spitalul Municipal are prevazute fonduri pentru viitoarea maternitate Odobescu, 74 de milioane de euro, diferite dotari si finalizari de lucrari, dar si pentru o multime de studii pentru Sectia de Radioterapie, Laboratorul de Imagistica si Sectia de Ingrijiri Paliative.

Aproape 40 de milioane de euro, prevazuti pentru Invatamant

Sume importante privesc ridicarea campusului scolar Lenau (12,5 milioane euro), construirea unui nou corp de cladire la Scoala 13, cumpararea unei gradinite, extindere la Scoala 16, amenajarea unei sali de sport la Scoala 25 si o serie intreaga de modernizari la alte unitati de invatamant.
Totodata sunt prevazuti bani pentru cumpararea de containere in care sa functioneze sali de clasa pentru mai multe scoli, dar si pentru o multime de studii si documentatii pentru reabilitari la unitatile de invatamant din Timisoara.

Majorarea capitalului social al Colterm si cresterea eficientei energetice

Aproape 5 milioane de euro au fost puse in buget pentru majorarea capitalului social al companiei de termoficare Colterm, dar si pentru consultanta pentru retehnologizare in vederea cresterii eficientizarii energetice.

Multi bani la Cultura, Religie si Recreere – aproape 100 de milioane de euro

Printre cele mai importante sume sunt alocate in acest in proiectul de buget pentru Filarmonica, ce va fi complet reabilitata (peste 23 de milioane de euro), apoi pentru amenajarea viitorului Centru Multicultural din fosta clinica de Dermatologie (peste 6 milioane de euro). O suma insemnata merge la refunctionalizarea Turnului de Apa din Iosefin si pentru reabilitarea cinematografelor preluate de la Radef.

Palatul Culturii, care adaposteste Opera Nationala si teatrele, are alocati bani pentru refacerea fatadei, dar si pentru lucrari interioare. Se adauga dotari pentru Teatrul Maghiar si cel German si pentru o serie de studii privind refunctionalizarea atelierelor de la Colegiul Tehnic Bratianu pentru Teatrul German.

Fonduri au fost alocate si pentru refacerea scenei de spectacole din Parcul Rozelor.

Au fost prevazuti bani pentru finalizarea lucrarilor la Polivalenta Mica, sala realizata in parteneriat cu Universitatea Politehnica (aproape 3 milioane de euro),

Pentru realizarea Complexurilor Sportive de Cartier, Sagului, Buziasului, Lipovei sunt alocati in buget aproape 40 de milioane de euro.

Fantana Muzicala, fantanile din sensurile giratorii si cateva parcuri si spatii verzi reabilitate

Cu acesti bani ar trebui sa se modernizeze Parcul Civic, sa fie reamenajat cel de la Balta Lamaitei, sa se realizeze o multime de studii pentru modernizarea unor spatii verzi, dar si pentru amenajarea habitatului pentru lei si tigri la Gradina Zoologica,. De asemenea, e prevazuta cumpararea tomografului cu care sa fie stabilita sanatatea copacilor din oras.

Si in acest an Primaria incearca reabilitarea Fantanii cu Pesti, pentru care a organizat mai multe licitatii, toate esuate, dar si a Fantanii din parcul Dacia.

N-au fost uitate nici fantanile ornamentale pe care municipalitatea vrea sa le amenajeze in mai multe sensuri giratorii din oras, Balcescu, Galeria 1, Calea Lipovei, Selgros, Piata Iuliu Maniu, fostul Praktiker, pentru care au fost prevazute fonduri.

Aproape 4 milioane de euro au fost alocati in proiectul de buget pentru Fantana Muzicala.

Vom avea leduri pe marile bulevarde

Au fost cuprinse in buget extinderi ale retelei de iluminat public, in Parcul Botanic, in parcarea din Buziasului, in Calea Aradului-Est, pe Drubeta, la iesirea pe Calea Lugojului, de la Hotel 2000 pana la Ghiroda, pe strada Grigore Alexandrescu, intre Torontalului si Aradului, intre Rebreanu si Podeanu.

Totodata, municipalitatea vrea ca in mai multe zone sa modernizeze reteaua prin montarea de becuri led, in Calea Sagului, pe Calea Martirilor, Take Ionescu si Simion Barnutiu, pe Aradului, Torontalului, Sever Bocu, Eminescu, C.D. Loga, Michelangelo, Bratianu, 20 Decembrie, Alexandru Borza (fosta Trandafirilor).

Ceasul Floral ar putea fi in sfarsit reparat. In proiectul de buget al Timisoarei pe 2020 si-a facut loc si un mecanism pentru ceasul simbol al orasului, ramas in paragina de ani de zile (20.000 de euro).

Ca in fiecare an, este prevazut si acum si studiul pentru Metrou, cu aceeasi suma, 30.000 de euro.

Dupa ce s-a opus amplasarii unui catarg cu drapelul Romaniei in Piata Libertatii, primarul Nicolae Robu pare sa se fi razgandit. In proiectul de buget este prevazuta construirea platformei pentru montarea unui catarg.

Planuita de mai multa vreme, Holograma cu Poarta Cetatii, care ar trebui sa strajuiasca Piata Marasti, a fost si ea prevazuta cu 175.000 de euro, bani cu care se va cumpara un sistem de proiectie holografica.

La capitolul studii si-a gasit loc si Autostrada pentru Biciclete, iar in zona centrala se va face o reparatie morala prin reamplasarea unui bust al lui Emanuil Ungureanu, in locul din care a fost smuls in urma cu cativa ani, in spatiul verde din fata liceului care-i poarta numele, pe strada 20 Decembrie, colt cu b-dul Bratianu.

Proiectul de buget e pus in dezbatere publica si poate fi consultat AICI, urmand apoi sa fie supus votului Consiliului Local.

Timisorenii pot depune sugestii ori propuneri pana in 24 februarie la ora 10.00, iar in aceeasi zi, de la orele 13.00, sunt asteptati la Primaria Timisoara, in sala de consiliu la o dezbatere publica pe marginea bugetului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. USL spune:

  Iar ni se prezinta o lista fabuloasa iar la sfarsit de an sunt maxim doua lucrari incepute si neterminate. Robule daca treci pe Grigore Alexandrescu si iti sare o piatra in parbriz sa stii ca e din greseala.

 2. Din Centru spune:

  Succese. Timisoarenii spera ca cu aceasta ocazie vor fi abordate-terminate si doua-trei parcari supraetajate/subterane … din Centru si zone riverane (din restantele anilor trecuti, de grea mostenire).

 3. alin spune:

  Oare primarul Robu a fost in 5 ani macar o singura data prin Freidorf ?
  Un trafic infernal provocat de dezvoltarea localitatilor periurbane ,Utvin si Sanmihaiu Roman.
  Un drum jalnic si spre Dambovitya si spre Sagului!

 4. Anonim spune:

  In fiecare an se fac scoli si gradinite mai opriti ca deja este plin de ele ( glumesc ) Dupa 1989 nu a fost construita in Timisoara nici o unitate de invatamant BRAVO tuturor celor responsabili Inspectorat Scolar , Primarie , Consiliu Judetean etc .

 5. amndo spune:

  nava turistica???….astia isi dusi cu sorcova…nu avem destui bani aruncati in vant pe prostiile alea de vaporeto…transforma una din ele in ‘nava turistica’ si sanatate…l

 6. Ardelean1102 spune:

  Nu se vor face nici o lucrare de anvergura … Totul e umflat si minciuna … Transport falimentul ii paste … Bitea e sluga lui … Totul se duce pe rapa .. Nebunul ROBU ..

 7. bobitin spune:

  Ce eficientizare energetica? Mai, voi sunteti nebuni? Faci tu, tembel de inginer automatist, dar habarnist in ale termotehnicii, o centrala cu randament termic de 100% (absurd, evident!), iar la distributie iti bati joc si incalzesti pamantul pe unde trec tevile sau aerul din jurul blocurilor. Mai desteptilor, voi nu pricepeti ca pentru eficientizare trebuie in primul rand sa eliminati pierderile, Adica sa folositi conducte bine izolate termic si nu sa le pastrati pe alea pline de gauri. Sa faceti reabilitarea termica a blocurilor si dupa aia nu va trebui ca centrala aia sa mai consume atata gaz ! Capisci?

 8. DeDiego spune:

  Usr-iști și ziariști cu mintea rară ca pădurea Lighetului, nu va mi ofticați ,,Vopsitul” va mai fi ales o dată primar.
  Stim că va deranjează lucrul ăsta, dar ce ar putea sa ne spună Fritz Witz pentru a fi ales ??
  Vine și ne spune că vrea să fie primar mâine dar ne vorbește despre 2030 😎.
  Și dacă totuși prin absurd dacă ar câștiga ce poate face înafară de a continua ce a început Robu ??
  A și mai ceva cu cine vrea USR să facă alianță în consiliul local ??
  Și-au pus această întrebare intelectualii cu diplome comandate la Glowo de la Spiru Haret ?? Vă spun eu cu ciuma roșie, pentru cei care nu reușesc să deslușească atacurile necontenite al ,,salvatorilor” la adresa PNL.

 9. Dan A. spune:

  Sa inteleg ca vor fi bani si pentru angajat vatmani? Ca nu e un an de cand directorul STPT a anuntat ca 50% din tramvaie nu ies din depozit ca nu are cine le conduce.