Noutati :

Breasla executorilor judecatoresti, amendata cu peste 130.000 de euro. Amenda a fost aplicata de Consiliul Concurentei pentru „tendinta” de a deveni casta profesionala

9 octombrie, 2012 - 10:31 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
0

TIMISOARA. In plina perioada de pregatire a examenului de intrare in profesia de executor judecatoresc, care va avea loc in data de 21 noiembrie, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a fost anuntata ca trebuie sa achite o amenda in valoare de 593.089 lei.

Sanctiunea a fost aplicata de Consiliul Concurentei si vizeaza fixarea unei taxe excesive de intrare in profesie, respectiv suma de 5.000 de euro, de la plata careia au fost scutite rudele de gradul I si afinii celor aflati deja in aceasta profesie.

In felul acesta, prin crearea unei bariere de intrare in profesie, fixandu-se o taxa excesiva si discriminatorie, cat si prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrul legal, inspectorii veniti in control au considerat ca s-a incalcat Legea Concurentei.

„In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in aprilie 2011 s-a constatat ca, in septembrie 2010, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a introdus o taxa de intrare in profesie de 5.000 de euro, de la plata careiea erau scutite rudele si afinii de gradul I ai celor aflati deja in profesie”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei, care, pe langa sanctionarea cu amenda a impus UNEJ eliminarea din statutul profesiei a listei cu cheltuielile de executare silita.

„Prin scutirea rudelor si afinilor de la plata acestei taxe, acestia au fost avantajati in raport cu ceilalti potentiali executori judecatoresti si s-au creat toate premisele consolidarii de casta profesionala bazata pe legaturi de familie”, a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. In opinia sa, restrictiile impuse la intrarea intr-o profesie sunt cu atat mai nocive pentru mediul concurential, cu cat accesul pe piata este conditionat de intrarea intr-o asociatie, cum este si cazul UNEJ.

Intrebat daca la plata acestei amenzi trebuie sa contribuie toate camerele executorilor judecatoresti din tara, Cristian Jurchescu, presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Timisoara, ne-a declarat ca sanctiunea nu a ramas definitiva.

Deocamdata nu se pune problema achitarii acestei amenzi, pentru ca nu este definitiva. Probabil a si fost contestata de conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. Nu am fost instiintati ca din taxele legale incasate aici ar trebui sa contribuim la eventuala achitare a acestei amenzi”, ne-a precizat seful executorilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...