Bolile care-i omoara pe romani. Traiul prost si alegerile gresite ne scurteaza considerabil viata!

Speranta de viata sanatoasa la nastere in Romania ramane inferioara celei din statele membre ale Uniunii Europene: 57,1 la noi, respectiv 62,2 ani in UE. Cele mai frecvente cauze de deces sunt bolile circulatorii si de neoplasmele: 8 din 10 decese sunt cauzate de boli circulatorii si neoplasme.

Urmatoarele cauze de deces in ordinea frecventei sunt bolile aparatului digestiv, respirator, bolile hepatice si diabetul zaharat.

Mortalitatea standardizata pentru primele patru cauze de deces a inregistrat o ameliorare in perioada 2006-2010.
A crescut insa substantial mortalitatea prin boli cronice ale ficatului si ciroze, cu precizarea ca mortalitatea prin ciroza este predominanta – dar si decesele cauzate de consumul de alcool, in general.

Traim mai mult, dar mai prost

Speranta de viata sanatoasa la nastere in Romania ramane inferioara celei din statele membre UE27 (57,1 la noi, respectiv 62,2 ani in UE).
Anchetele UE – Statistics on Income and living Conditions arata ca, desi speranta de viata la nastere a crescut, speranta de viața sanatoasa a scazut in Romania, in timp ce in statele UE25 a crescut!

Speranta de viata sanatoasa la romanii care au 65 de ani a scazut intre anii 2007-2010 mai mult la femei decat la barbati.
Concret, speranta de viata sanatoasa la varsta de 65 de ani a scazut la femei de la 7,8 ani, in medie, la 5 ani, in vreme ce la barbati a scazut de la 7,7 ani, in medie, la 5,9 ani.

Dupa 65 de ani, romancele traiesc circa 5 ani fara afectiuni care pot determina limitarea activitatii, inca 7,5 ani cu limitare moderata si inca 4,8 ani cu limitarea severa a activitatii.
Barbatii de 65 de ani petrec, in medie, 5,9 ani fara afectiuni care conduc la limitarea activitatii, 5,6 ani – cu limitare moderata, respectiv 2,5 ani de viata – cu limitare severa a activitatii.

Cele mai multe decese dupa varsta de 65 de ani sunt cauzate, la ambele sexe, de boala cardiaca ischemica, de accidentul vascular cerebral si de ciroza hepatica, in aceasta succesiune.

Cancerul la san si cel de col uterin la femei, si cancerul bronhopulmonar la barbati constituie malignitatile cu cel mai mare impact asupra mortalitatii romanilor care au peste 65 de ani.

Mod de viata: Alegerile cotidiene gresite, facute cu buna stiinta, ne omoara lent dar sigur

Fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, consumul excesiv de sare, grasimi saturate si de carne rosie, supraponderalitate, obezitatea si hipertensiunea arteriala contribuie semnificativ la imbolnavirea romanilor. Iata, punctual, cum.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.