Boala hemoroidala: o alimentatie adecvata, cateva masuri elementare de igiena si un consult medical de specialitate va pot feri de complicatiile ce pot aparea din cauza hemoroizilor

TIMISOARA. Ce sunt hemoroizii si cum se manifesta boala? Cum e prevenita aparitia acestora si cum se trateaza? Iata cateva intrebari la care Conf. Univ. Dr.  Ciprian Duta, medic primar chirurg, ofera raspunsurile de care avem nevoie.

Ce sunt hemoroizii?

Sunt dilatari anormale ale venelor ano-rectale ce proemina sub forma unor noduli in canalul anal (hemoroizi interni) sau la nivelul orificiului anal (hemoroizi externi).
Boala este frecventa, se considera ca peste 40% din populatia adulta prezinta boala, dar deseori este disimulata. Persista in randul populatiei teama si rusinea de a se adresa medicului pentru o consultatie.

Care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor?

Exista doua categorii de hemoroizi: primari si secundari altor boli. Hemoroizii primari reprezinta majoritatea cazurilor si se datoreaza, mai ales predispozitiei congenitale a unor persoane, cu o fragilitate vasculara, indeosebi a venelor ale caror pereti sunt saraci in fibre elastice.
Pe acest fond de predispozitie, anumiti factori favorizanti actionand timp indelungat produc dilatari ale venelor. Asa se explica faptul ca la aceeasi persoana se pot intalni si hemoroizi si varice ale membrelor inferioare. Factorii favorizanti ai hemoroizilor primari sunt: constipatia cronica, obezitatea, sarcina, efortul fizic cu cresterea presiunii abdominale, iritatia locala prin alimentatie condimentata, igiena locala deficitara, etc.
Hemoroizii secundari reprezinta o manifestare a unei boli, pe care uneori o mascheaza: cancerul rectal sau colic, tumori in pelvis, ciroza hepatica, etc.
De aici, necesitatea explorarilor minutioase ce trebuie facute in cazul hemoroizilor, mai ales la varsta a doua si a treia, cand riscul aparitiei tumorilor maligne este crescut.

Cum se manifesta boala?

Dezvoltarea hemoroizilor primitivi este lenta. Ani de zile sunt asimptomatici. Eventual pot produce prurit anal, secretie de mucus, fenomene in general neglijate. In mod obisnuit, atrag atentia atunci cand apare o complicatie: hemoragia, tromboza, prolapsul sau strangularea. Hemoragia se produce prin ruptura venelor hemoroidale, dilatate si de efortul de defecatie si de constipatie. Sangele este rosu si se scurge, de obicei, sub forma unor picaturi la sfarsitul scaunului. Sangerarea hemoroizilor nu este  dureroasa, dar, in timp, poate duce la anemie importanta si rareori, chiar la transfuzii de sange.

Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange in vena hemoroidala ce determina aparitia unor dureri  anale foarte intense. Tromboza hemoroidala externa se poate palpa sub forma unor noduli de consistenta crescuta, de culoare violacee. Prolapsul hemoroidal inseamna exteriorizarea hemoroizilor interni prin orificiul anal, episodic (in timpul scaunului) sau permanent. Strangularea survine in cazul unui prolaps hemoroidal asociat cu un spasm sfincterian important. in aceste cazuri hemoroizii cresc in dimensiuni, datorita stazei venoase si nu mai pot fi introdusi in canalul anal, decat cu mare dificultate.

Cum poate fi prevenita aparitia hemoroizilor?

Este util sa se tina cont de cateva recomandari mai ales cei predispusi la boala hemoroidala, recomandari ce vizeaza:
-alimentatie bogata in celuloza (legume, fructe); se evita astfel constipatia-principalul factor favorizant al hemoroizilor;
-evitarea alimentelor condimentate si a alcoolului, pentru a inlatura iritatia si congestia locala a mucoasei anale;
-igiena locala prin spalare cu apa si sapun dupa fiecare scaun;
-daca dupa scaun se produce un prolaps hemoroidal, este necesara reintroducerea mucoasei prin apasare blanda cu doua degete;
-un consult medical de specialitate este util si indicat de la primele simptome; medicul va poate ajuta in tratamentul bolii si, mai ales, la evitarea aparitiei complicatiilor.

Cum pot fi tratati hemoroizii?

Stabilirea unui diagnostic precis, fara de care nu se poate aplica o terapie adecvata, devine esentiala.
Tratamentul medical se adreseaza hemoroizilor oligosimptomatici si consta in masuri igienico-sanitare la indemana oricarui bolnav si utilizarea unor medicamente adjuvante (venotonice, reglatoare ale tranzitului intestinal) administrate pe cale orala sau pe cale locala (unguente). Nascute din incercarea de a depasi multiplele imperfectiuni ale interventiilor chirurgicale clasice, metodele terapeutice folosite in clinicile PROCTOLINE s-au dezvoltat ca o alternativa viabila la metodele operatorii.
Tratamentul modern al hemoroizilor se realizeaza in clinicile PROCTOLINE   prin metode care si-au dovedit  din plin eficienta: ligatura hemoroizilor interni cu benzi elastice-Rubber Band Ligation, fototermocoagularea, scleroterapia, etc. Tratamentele se desfasoara fara internarea pacientului, fara operatie,  pacientul putand sa desfasoare o activitate normala in continuare.

Cunostintele de specialitate acumulate in cei peste 15 ani de activitate in Romania de specialistii clinicii PROCTOLINE garanteaza servicii medicale de cea mai buna calitate. Pentru informatii si programari puteti apela numarul de telefon: 0256-221219.

Conf.Univ.Dr. DUTA CIPRIAN
Medic primar chirurg
Clinica PROCTOLINE
TIMISOARA

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.