Bataie de joc. Traficul ramane inchis pe cei 43 km din Autostrada Lugoj-Deva finalizati. Ministrul Transporturilor: Constructorii de pe Lotul 3 trebuie sa remedieze problemele. CNAIR are datorii fata de ei

TIMISOARA. Cei 43 de km de drum proaspat finalizati pe Autostrada Lugoj – Deva raman inchisi circulatiei. Aceasta, desi ministrul Transporturilor si oficiali ai CNAIR au dat asigurari peste asigurari ca inaugurarea loturilor 3 si 4 se va face inainte de Sfanta Maria.

CITESTE SI: Ca intr-un film prost. Ministrul Transporturilor descinde la muzeul de 43 de km de pe Autostrada Lugoj – Deva, dupa ce CNAIR ‘a sarit’ la gatul constructorilor de pe lotul 3, pe care au refuzat sa-l receptioneze

Desi a fost in vizita in mai multe randuri pe cele doua segmente de autostrada si cunostea indeaproape situatia din teren, ministrul Razvan Cuc, revenit marti in zona, dupa ce luni subordonatii sai au decis sa nu receptioneze lotul 3, acuzand neconformitati grave, in loc sa deschida circulatia ameninta constructorii cu rezilierea contractului. Ba, mai mult, recunoaste ca fata de spaniolii care au realizat tronsonul 3, CNAIR are inca… datorii.

Cuc a dat constructorilor termen pana joia viitoare sa remedieze deficientele.

Antreprenorul de pe lotul 3 (Asocierea SC Teloxim Con SRL – COMSA SA – Aldesa Construcciones SA- Arcadis Eurometudes SA – n. r.) este un antreprenor care a avut probleme in executie la aceasta autostrada. Eu nu pot fi subiectul unor santaje in general si nu am sa fiu niciodata. Fiindca au fost probleme pe acest lot, noi nu putem omite acest lucru, nu putem risca sa avem un Sibiu-Orastie din nou si, atunci, compania, in urma cu doua saptamani, a inaintat un act aditional catre societatea din Spania care executa lucrarile acolo pentru a cere prelungirea termenului de garantie de la 4 ani la 10 ani. Acest lucru s-a mai intamplat cu prelungirea perioadei de garantie si in cazul lotului 2 de la Lugoj-Deva, in 2017, unde, la fel, au fost anumite probleme. Este normal sa nu ne batem joc de banii romanilor. Si atunci, daca ei nu accepta acest act aditional, care este binevenit – sa nu se inteleaga ca daca se degradeaza infrastructura, vorbesc nu stiu calea de rulare, trebuie sa vina cu garantia, nu – dar in punctele acelea pe care noi le-am identificat ca fiind cu probleme ei trebuie sa intervina. si daca sunt niste constructori atat de buni, cu un palmares atat de mare, pe care i-au sustinut foarte, foarte mult cei din Compania de Autostrazi, atunci trebuie sa-si asume aceasta garantie. Daca nu, in cursul saptamanii, am trimis si CESTRIN-ul acolo sa preleveze probe vizavi de materialele puse in opera. Pe anexa de la fisa de receptie sunt anumite neconformitati. Compania de Autostrazi va da un termen de remediere pentru aceste probleme care au fost identificate – termene rezonabile care se pot face oricand, adica nu 5-10 zile maxim. Daca nu se vor face aceste remedieri, cu siguranta se va intra intr-o procedura de reziliere a contractului”, a explicat ministrul marti, conform hunedoaralibera.ro.

Razvan Cuc a precizat ca in cursul acestei saptamani a fost emisa o factura cu penalitati in valoare de 73 de milioane de lei pe numele constructorului de pe lotul 3 si a avertizat ca vor fi si alte penalitati, daca nu se vor remedia deficientele constatate pana joia viitoare. De altfel, a sustinut ministrul, aceste penalitati trebuiau aplicate inca de anul trecut, insa fostul management al CNAIR nu le-a trimis constructorului.

In 2017 a fost emisa o factura de penalitati pentru acest antreprenor de 73 de milioane de lei pentru intarzieri. O sa investighez de ce acea factura de penalitati nu s-a pus in aplicare in 2018 de catre fostul management, pentru ca este un lucru foarte periculos. Eu am inteles ca nu vrem sa bagam in incapacitate de plata anumiti antreprenori, dar, pe de alta parte, daca acei antreprenori nu fac ce trebuie sa faca cand vine vorba de calitate… Asa cum am spus, sunt trei lucruri pe care le urmaresc: calitatea, termenele si plata subcontractantilor. La calitate nu putem face rabat”, a avertizat Cuc.

Potrivit acestuia, acea factura cu penalitati de 73 de milioane de lei va fi trimisa constructorului, iar CNAIR va rezilia contractul si va executa restul lucrarilor, care se pot face si sub trafic.

Acea factura a fost emisa in cursul acestei saptamani, penalitati de 73 de milioane de lei, si cu siguranta vor fi si alte penalitati. Daca el nu va remedia ce are in anexa, atunci CNAIR va rezilia, va prelua acest obiectiv, va face lucrarile care pot fi facute si sub trafic. Deci, lotul se putea deschide, dar ambitia acestui constructor de a nu prelungi si practic a aplica un santaj ca despre asta este vorba: ‘Nu deschid in circulatie decat daca imi accepti garantia cum vreau eu, 4 ani.’ Nu! Ori accepta conditiile statului roman, care sunt de bun simt si nu exageram cu nimic in conditiile in care stiti foarte bine ca termenul de implementare a proiectului a fost depasit, ori, daca nu, il reziliem, il punem noi in trafic si facem noi lucrarile care sunt ca rest de executat. Eu astazi ma duc acolo”, a mentionat el.

Seful de la Transporturi a subliniat ca este timp pentru remedierea deficientelor de catre constructor.

Constructorul are timp sa remedieze. Inca ceva: saptamana trecuta, de doua ori a cerut receptia finala a lucrarilor. O data miercuri, o data vineri. De doua ori. Si i s-a spus ca nu sunt finalizate lucrarile. Astea pot fi facute, repet, si sub trafic, deci poate fi deschisa traficului autostrada (lotul 3 – n. r.), dar nici nu putem acum sa omitem ca sunt anumite probleme si sa inchidem ochii. Daca cineva incearca sa ocoleasca sau sa vina cu o forma de presiune ‘ori semnezi ori nu dau in trafic’, atunci vreau sa mergem pe calea legala si facem lucrarile asa cum trebuie. Nu cedez la santaje de 2 lei! S-au incercat sicanari si prin presa si tot timpul…cum nu ii convine unui constructor ceva sau unui grup de interese hai sa facem un scandal in presa ca poate-poate se intampla ceva. Nu merge asa! Ori faci lucruri de calitate, ori pleci acasa cu certificat negativ constatator, cu penalitati asa cum trebuie si, inca o data, care trebuiau date de foarte mult timp. Daca ne uitam la istoricul relatiei dintre companie (CNAIR – n. r.) si multi antreprenori, acesti antreprenori straini tot fac claim-uri. Daca ei tot fac claim-uri, compania ce face? Nu se apara, in conditiile in care avem dreptul sa emitem facturi de penalitati?”, a intrebat Cuc.

Intrebat daca ia in calcul demisia, in conditiile in care au aparut „pe surse” informatii potrivit carora premierul Viorica Dancila ar fi nemultumita de situatie si ia in calcul demiterea sa, ministrul Transporturilor a raspuns: “Astea sunt speculatii. Eu nu stiu de lucrul asta”.

Cuc a mai spus ca se va circula pe lotul 4 al autostrazii Lugoj-Deva deindata ce va fi receptionat si lotul 3.

Vom circula pe lotul 4 deindata ce vom prelua si lotul 3 si le vom deschide pe amandoua sa le dam traficului. In cursul zilei de luni, firma spaniola nu a vrut sa faca receptia la acea portiune care, practic, permite descarcarea din lotul 4. Este viziunea lor care e diferita de viziunea noastra. Astazi, dupa ce o sa am o discutie si cu constructorul de pe lotul 3, o sa vedem daca isi mentine pozitia. CNAIR mai are facturi de platit catre lotul 3. Noi avem garantia care e depusa si care poate fi executata oricand si oricum va fi retinuta in conditiile in care se reziliaza contractul. Si pe mine m-a mirat ritmul accelerat catre acest antreprenor. Adica, cum emitea o factura, cum se platea imediat. Dar ramane sa vedem… de fapt problema mea este alta: de ce nu s-a dat acea factura de penalitati de 73 de milioane de lei, foarte legala”, a subliniat Razvan Cuc.

Soferii, ce-si rup masinile pe DN68A si isi risca vietile pe acel drum pe care se produc non stop accidente, intrucat e prost, sinuos si foarte agolmetat, socotesc ca ministrul Transporturilor isi bate joc de ei pastrand cei 43 de kilometri inchisi traficului.

Acestia si-au exprimat furia pe retelele de socializare, unde au sustinut ca sunt din nou prostiti si mintiti de reprezentantii Ministerului Transporturilor.

Mai multe AICI.

Va reamintim, CNAIR a facut luni, 12 august, receptia lucrarilor la lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, de 22 de kilometri. Insa acest segment nu poate fi deshis circulatiei pentru ca bretelele rutiere care ar fi permis descarcarea traficului se afla pe lotul 3 alsoselei de mare viteza, unde receptia a fost refuzata de inspectorii CNAIR care au invocat deficiente grave.

De mentionat ca, si daca ar fi fost deschise traficului cele doua loturi, soferii nu pot merge continuu pe autostrada de la Timisoara pana la Deva si mai departe la Sibiu. Aceasta pentru ca raman in aer nici 10 km de pe lotul 2, intre Margina si Holdea, care au fost scosi la licitatie doar in urma cu cateva saptamani si care vor reprezenta cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania. Detalii mai jos!

CITESTE SI: Cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, ce trebuie facuta in Timis, scoasa la licitatie. Costa 300 de milioane de euro pentru 9 kilometri

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Guvernul RO = o adunătură de hoți