Noutati :

BAC 2011: Emotii mari pentru absolventii claselor a XII-a. A inceput bacalaureatul! Prima proba: examenul oral la limba romana

6 iunie, 2011 - 12:43 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Imbracati la patru ace, cu carti, caiete si ultime notite, mii de adolescenti au mers in aceasta dimineata la liceele la care au invatat patru ani pentru a sustine prima proba, limba si literatura romana oral.

Majoritatea elevilor din Timis au un singur tel: acela de a incepe examenul cu dreptul si cum altfel decat primind de la comisia de evaluare un calificativ maxim: experimentat.

„Am luat experimentat, dar am si invatat. Subiectul nu a fost unul greu. Am avut un text la prima vedere a trebuit sa explic care este receptorul, ce stil este textul, sa explic argumentand despre stiinta vietii si cam asta a fost tot”, eplica Silvia Balaci, eleva la Colegiul Ana Aslan din Timisoara. Tanara spune ca cea mai mare emotie o are la matematica. „Eu am luat meditatii insa mi-e frica de proba la matematica. Sper sa nu am probleme pentru ca imi doresc sa dau la Medicina la stomatologie”, mai spune tanara.

Cine e la filologie nu ar trebui sa aiba probleme la prima proba

La Liceul Loga emotiile au fost pastrate pentru probele scrise. „Normal ar fi ca un elev la filologie sa nu aiba probleme la aceasta proba orala. La noi a fost bine, pentru ca am avut o comisie care ne-a zambit si cei 5 din fata mea au stat mult la prezentari, asa ca am avut timp destul sa-mi pregatesc subiectul”, spune si Andreea Gogoneata, completata de colega sa Daciana Gandea: „Nu mi-a fost greu la romana. Mai greu imi va fi la istorie, fiindca acolo e foarte mult de invatat mai ales date”.

La Posta poroblema e la Biologie

In fata salii in care se da proba orala la limba si literatura romana la Liceul Posta si Telecomunicatii, Serhat Ceviker asteapta sa intre in sala. Nu prea are emotii la aceasta proba si spune ca singura materie la care se teme sa nu va reusi sa scoata o nota mare e biologia. „Eu zic ca la romana si la scris si la oral o sa ma descurc cel mai bine. Mi-e frica de biologie, fiindca acolo nu am facut decat doi ani”, spune absolventul clasei a XII-a.

Aproape 7.000 de elevi timiseni sustin in aceste zile, proba de competente lingvistice la Limba Romana, la Bacalaureat, urmata in 8-10 iunie de proba B – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, in 10-17 iunie de evaluarea competentelor digitale, proba D, si in intervalul 20-23 iunie de proba C – evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

Ministerul Educatiei a hotarat ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa fie vineri 10 iunie, in loc de 13 iunie, intrucat zilele de 12 si 13 iunie sunt libere cu ocazia Sarbatorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Directiile responsabile cu organizarea si desfasurarea examenului au propus conducerii MECTS ca prima zi a probei D de evaluare a competentelor digitale sa se desfasoare in data de vineri, 10 iunie 2011.

Probele scrise de la bacalaureat incep in 27 iunie cu Limba si literatura romana – proba E)a), in 28 iunie este progamata proba E)b), testarea la Limba si literatura materna, in 29 iunie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului – proba E)c) – si in 1 iulie proba la alegere a profilului si specializarii, proba E)d). \Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...