Noutati :

Avocatul Cristian Clipa ataca regulamentul de parcare din Timisoara: Incalca 10 legi. Voi depune plangere la CLT si cer suspendarea la Tribunalul Timis

4 aprilie, 2022 - 08:34 AM
Autor: Redactie      
Categorie: JUSTITIE
37

TIMISOARA. Noul Regulament de Parcare in Timisoara a intrat in vigoare la 1 aprilie cu o multime de probleme. Dincolo de o serie de situatii nereglementate, care ii pun in dificultate pe proprietarii de masini, care cauta inca raspunsuri, administratia Fritz s-a vazut nevoita sa amane aplicarea amenzilor pentru cei care nu si-au cumparat abonamente de rezident, intrucat nu a reusit sa le vanda in timp util, in ciuda cozilor uriase pe care cetatenii le-au facut la ghisee.

CITESTE SI: Anuntul Timpark dupa nebunia de la ghisee pentru abonamentele de tip Rezident ce nu pot fi eliberate in timp util: Nu se dau amenzi pana de Paste in parcarile dintre blocurile din Timisoara 

Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, a analizat Hotararea de Consiliu Local prin care a fost aprobat regulamentul de parcare si sustine ca aceasta incalca cel putin 10 legi, intre care cea privind transparenta decizionala, Codul Rutier, Codul Administrativ, cel Fiscal, al Muncii, Legea Finantelor Publice si chiar Constitutia Romaniei.

Cristian Clipa anunta pe pagina sa de Facebook ca luni va face primele demersuri legale impotriva hotararii administratiei locale si cere si prefectului de Timis sa o atace in Contencios Administrativ.

Am promis concetățenilor mei că voi analiza legalitatea H.C.L. al Municipiului Timișoara nr. 20/2022 privind aprobarea Regulamentului de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Municipiul Timișoara.
În urma analizei asumate – în interes propriu – am constatat că acest act administrativ unilateral cu caracter normativ încalcă următoarele prevederi:
(i) art. 7 alin. (1) fraza I, alin. (2), (3), (4), (5) și (8 ) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică;
(ii) art. 128 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul rutier);
(iii) art. art. 2 alin. (1) pct. 55 din Legea nr. 273/2006 (Legea privind finanțele publice locale);
(iv) art. 136 alin. (6) și (8 ) lit. de la a) la d) din C. adm.;
(v) art. 484 alin. (2) și (3) din Codul fiscal [Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal];
(vi) art. 285 lit. a) și d) din C. adm.;
(vii) art. 3 alin. (1) și (2) din C. muncii;
(viii) art. 86 alin. (1) și ale art. 227 alin. (1) C. civ. și
(ix) art. 45 din Constituția României;
(x) art. 23 alin. (1) și ale art. 36 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat;
(xi) art. 3 alin (1) lit. i), ale art. 36 alin. (1) și (2), ale art. 39 alin. (1) și (4) lit. a) și b) și ale art. 40 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local.

Voi înregistra la Consiliul Local al Municipiului Timișoara plângerea administrativă prealabilă împotriva acestei hotărâri și, imediat dupa aceea, o cerere de suspendarea aceluiași act administrativ, la Tribunalul Timiș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în condițiile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
Având în vedere cele constatate, îmi permit să cer Prefectului Județului Timiș ca, în condițiile art. 249 alin. (4), ale art. 252 alin. (1) și ale art. 255 alin. (2) din C. adm., să atace la instanța de contencios administrativ H.C.L.M. Timișoara nr. 20/2022, ceea ce ar antrena automat suspendarea de drept a acestui act administrativ. Eu o voi face, în interes personal„, transmite avocatul Cristian Clipa.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 37comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. 1. Nu este eficienta. Parcarea ar costa de 3 ori mai mult. Merge la firme cu suprafata disponibila limitata.
  2. Solutia: construirea celor 5 – 7 parcari subterane si supraetajate cu studii de fezabilitate efectuate, unele chiar l nivel de PT la care parcarea sa fie accesibila – ca pret – si nu o afacere
  3. Regandirea circulației (cu cap și creier) și a circulației prin siteme suburbane dar si locale.

 2. In peste 20 de ani de functionare a Timpark, au fost zeci de persoane si avocati celebri, care au purtat procese si nu au rezolvat nimic. S-a trezit acum un avocat de care nu a auzit nimeni, sa mearga in judecata cu Tumpark-ul. Cand nu te stie nimeni si vrei publicitate…..apari la ziar ca, dai in jydecata regulamentul Timpark. Si daca pierde acest avocat,isi da demusia ca nu e un avocat bun ? Sau face ca avocata Obarsanu ,care s-a judecat ani be zile pe tema Timpark. Si cand a pierdut procese, s-a linistit. A mai auzit cineva de avocata Obarsanu ca se lupta cu Timpark-ul ??

  • Intreaba la Baroul Timis care e cel mai bun cabinet de avocatura pe drept administrativ , contencios administrativ , etc .
   Mai e si prof unuversitar la Facultatea de Drept .

   Singura problema ramasa e sa-ti permiti onorariul .

   • Pentru McVid: Te crezi inteligent, dar in capul tau e un mare…..mc vid. Diferenta intre mine si tine, e ca macar eu stiu,cum arata o caruta, dar tu ……prostul satului, nu ai cum sa stii asta. Caruta poate au parintii tai, care stau undeva in sud…sau nord-est. Sper sa cunosti punctele cardinale, cretinoidule!!!

  • Mai Cristi,nici de tine nu a auzit nimeni.

   • Zet : Poate de mine au auzit mai multi, decat au auzit de acest avicat. Iar comparativ cu tine….nici nu are rost sa vorbesc. Nu-ti da cu parerea, ca nu stii cine sunt, ca poate ai avea o surpriza…….;)
    Asa ca….

 3. Pe strada paralelă cu Labirint, în dreptul nr.14-18, Str.Stelelor nr.3 și gardul Școlii nr.26 (actual face parte din Șc.gen.24), există un spațiu neîngrijit, pe care s-ar putea amena o parcare ecologică cu aproximativ 30 de locuri! Din presă am înțeles, că Primăria nu dorește acest lucru, nici nu am primit răspuns la emailul trimis în data de 28.09.2021 pe adresa viceprimar1,…

  • hey, salutare vecine, pai nu vrea parcare, ca eu si mai 5 vecini am solicitat sa se faca parculet 🙂 lasa mai ia un taxi ca nu ai mult de mers, eu parchez peste drum de cetatii, gratis si sunt gratis parcarile acolo si gasesc loc mai tot timpul, bine adevarul ii ca nu prea mai folosesc masina, ca nu-i o placere financiara sa tot pierzi bani cu ea, lucrez in centru, merg pe jos la munca, ghici ce la intoarcere fac exact cat faceam si cu masina, inclusiv cautat loc de parcare legal

   • Calin Giuchici tu esti???????????????????

 4. crysty n-ai lovele de parcare pt caruta ta?

  • Pentru ca e lumea plina de „inteligenti” ca tine fac minunatii oameni politici ce vor si cum ii taie capu’ …

 5. Din curiozitate am luat la intamplare o prevedere care in opinia lui Cristian este incalcata si anume (ii) art. 128 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul rutier); – tradus in cuvinte inseamna ca se „stabilesc reglementari referitoare la regimul de acces și circulație, staționare și parcare pentru diferite categorii de vehicule, cu avizul poliției rutiere”. Conform regulamentului de functionare Timpark „Parcările în care se aplică acest sistem se aprobă de către Primăria Municipiului Timişoara la propunerea operatorului sistemului de parcare, cu avizul Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara”, comisie din care face parte si un reprezentant al politie rutiere. Sunt foarte curios cate procese are cetateanul asta castigate???

  • ” Sunt foarte curios cate procese are cetateanul asta castigate???”
   Ha ha ha !!!
   Clipa e cel mai bun avocat pe drept administrativ din Baroul Timis si probabil unul din cei mai buni din tara .
   E si conf. univ. dr . la Facultatea de Drept .

   Lamurit ?

   • Vai de tara asta daca asta-i printre cei mai buni… Sper ca esti lamurit/a de asta

    • Il cunosti , ti-a fost profesor la Drept , te-a reprezentat in instanta , ai citit vreo carte scrisa de el , sau pur si simplu comentezi orice subiect ?
     Tipic pt mentalitatea romanului care stie el tot .

   • Faptul ca este conferentiar….doctor…..etc….nu inseamna ca este si destept. Si Elena Ceausescu ,avea o gramada de titluri, doctorate …. 🙂 si la ce i-au folosit ? Cati oameni in tara asta , au doctorate si s-a demonstrat cum le-au luat. Faptul ca ai titluri, nu te face si destept,.

   • M-am pripit putin si l-am judecat gresit, mea culpa 🙂

 6. dumana Roxana Iliescu nu are nimic de comentat …vai dar cum a scapat acest subiect pupulist .

  • FUCK USL

 7. limbricu asta probabil era unul din „privilegiati” care isi parca masina chiar pe trotuar la tribunal si acum e suparat ca e pe bani parcarea

 8. saracu de el acum vreo 3 ani mi-a luat 30000 de lei onorariu si nici nu a inteles speta, vorbea numai balarii. Noroc ca ne am inteles partile intre noi.

 9. m-am uitat random peste legi, aberatie :)) cica din legea avocatilor, au dreptul la sediul social, pai si i terzice timpark sediul social al avocatilor :)) dai in judecata, in 20 de ani se termina procesul, pana atunci esti mort si tu si ei

 10. Intrebare cati dinte cei care ati comentat suntei absolventi ai facultatii de drept ?

 11. mooitza fritzulica. si prostilor care au impresia ca daca platesti taxe mari si multe inseamna ca esti civilizat.

 12. Este foarte bine că sunt cetățeni competenți care încearcă să aducă regulile stabilite de Primărie într-un cadru legal. Eu cred că toată tevatura Timpark este destinată exclusiv colectării de bani la bugetul Primăriei și nicidecum rezolvării (sau îmbunătățirii) condițiilor de parcare din Timișoara. Nimeni nu îți garantează locul de parcare chiar dacă îl plătești. Amenzi, amenzi, amenzi. Edililor, amenajați locuri de parcare la domiciliu și închiriați-le pentru sume rezonabile celor interesați. Asigurați utilizarea acestora în mod exclusiv. Țineți cont și de faptul că pot veni și vizitatori. Nu trebuie să inventați roata. Luați exemplul orașelor mai dezvoltate administrativ (de ceva timp) decât Timișoara: Cluj-Napoca, Brașov, Oradea (în curând Vaslui).
  Să revin. Vă rog să sprijiniți orice inițiativă de natură să facă un regulament de parcare în Timișoara corect, legal și în concordanță cu nevoile cetățenilor.

  • Cate orase din lume stii care nu au probleme cu parcarea si subt suficiente locuri de parcare pentru toate masinile? Ca sa nu cauti pe google, iti spun eu, coreea de nord, orase semi-parasite si un oras stat, Singapore, cu mentiunea ca in Singapore ca sa poti sa detii o masina trebuie sa platest pana la 20000 de dolari dreptul la o parcare, indiferent daca ai un loc de parcare in sufragerie, tot trebuie sa platesti, si logica e simpla: atunci cand pleci de acasa, trebuie sa parchezi undeva si aglomerezi orasul. Ca si rezultat, orasul nu e deloc aglomerat. In rest, oamenii uita ca toate orasele de peste 200 000 de locuitori au aceasta problema. Ai aici un articol care arata clar ca indiferent de cate locuri de parcare vei face construi, tot vei avea problema asta. https://citymonitor.ai/transport/cities-have-a-parking-problem-more-parking-is-not-the-solution.
   Parcarea presupune a folosi un spatiu, spatiu care este limitat in orase si daca luam in considerare ca sunt famili care au cate 3-4 masini, se aglomereaza foarte tare. Acu sa nu intelegi ca e o problema sa ai 4 masini, dar daca ai atatea masini, trebuie sa si asiguri teren sau un spatiu construit unde sa le parchezi.

   • Rudi nu compara mere cu pere. Stii cat sunt veniturile in Singapore? Stii cat de limitat e spatiul acolo? Problema nu e ca nu sunt suficiente locuri sau nu sunt acolo unde trebuie. Problema e ca se cere bani fara a oferi nimic in afara de minciuni. Primaria are deosebita placere sa va informeze ca desi parcati la 500m de locuinta acum si platiti. In plus sistemul e total aiurea pentru cei care locuiesc langa alta zona unde nu vor putea parca ca nu au domiciliu pe zona respectiva. Asta e o situatie tipica de care nu a tinut cont specialistul primariei dr. p. (dublu reptent penal) Ruben Latcau cand aprobat sistemul. Toata afacerea miroase a bani pentru sinecuri. Dar vine decontul in 2024, nicio problema.

 13. profesorul universitar nu are bani de parcare la cata spaga ia de la studenti? saracuullll

  Atata timp cat primaria a investit bani sa faca locurile de parcare, e normal sa se plateasca, ca acei bani colectati sa fie folositi si pentru alte zone ca si alti oameni sa poata avea locuri de parcare.

 14. Comentariile la acest articol , arata inca o data de ce oamenii competenti si destepti stau departe de politica .
  Omul a fost asemuit cu Elena Ciausescu , a fost facut spagar , milog sau privilegiat .
  Nici o sansa sa se schimbe ceva .

 15. Nu faci un otto ?

 16. Succes d-le advocat. Nu va luati dupa toti „postacii” Intreba cineva mai sus : cati „comentaci” au absolvit Facultatea de Drept ? Gen Do Nimic Frig nu au nici o realizare la viata lor de „postaci” dar comenteaza. Asa a facut si usr-ista ana munteanu, dar cand a ajuns sa realizeze ceva ptr. oras a abuzat cu jandarmeria intrand in casa omului. (Tipic vremurile de trista amintire). DA, nimeni nu este impotriva achitarii unei taxe de parcare, DAR este un abuz sa achit aceasta taxa si sa nu beneficiez de acel loc de parcare platit. Acest lucru trebuie inteles de „postaci”. Real vedem acum ca acest impostor Do Nimic Frig pierde procesele pe banda rulanta. De ce oare ? explicatia: fiinca nu il duce mintea.

  • Voi nu intelegeti diferenta intre abonamentul asta, care iti ofera facilitatea de a plati mai putin de-a lungul unui an, si garantarea faptului ca vei avea un loc rezervat?
   Nu te obliga nimeni! Dar nimeni! sa iti cumperi abonament!
   Daca ti l-ai luat, stii ca vei avea nevoie sa parchezi de un numar mai mare de x ori in zona respectiva si atunci iti faci abonament ca sa iti iasa mai ieftin, ca vrei tu, nu ca trebuie.
   Altfel, platesti de fiecare data cand parchezi, pe cat timp parchezi si ai rezolvat problema. Sau nu e bine nici asa?

   Vezi ce zice mai jos si @tm. Vrei loc rezervat, platesti mult mai mult.

   Asa era si pe vremea lui Robu, dar si atunci au sarit multi de c*r in sus ca de ce sa plateasca si sa nu le garanteze nimeni loc de parcare. Degeaba au sarit…

 17. ma mir ca postacii useristi inca au tupeul sa comenteze, sa critice si sa-i apere pe fritz & gasca lui sinistra. mereti ba la munca cinstita

 18. Ce nu pricep eu este logica dupa care se interzice parcarea in anumite zone, dupa ora 17:00, pentru cei ne-rezidenti….

 19. Eu nu plătesc nici un abonament la bloc, pentru ca nu am un loc rezervat nu numărul mașini. Dimpotrivă toate locurile sunt ocupate cu mașini din alte județe. Daca primesc vreo amenda ma adresez instantei, asa ceva nu se poate in Timișoara.

  • In urma cu 5 ani locuiam la blocurile turn de pa calea Sagului , avand parcare Telpark la bulevard . De atunci plateam parcarea , ca rezident cu un abonament anual .
   De multe ori cand veneam de la serviciu seara , nu gaseam loc liber . Asa functioneaza si in Austria sau Germania , de exemplu .
   In schimb daca vrei loc de parcare asigurat , suma e mult mai mare si INCHIRIEZI locul de la primarie .Se practica de ani buni si in Timisoara , in special in zona centrala . Sunt sigur ca ai vazut locuri rezernate in fata bancilor sau a diferitelor firme .

 20. O NOUĂ MOARTE SUBITĂ. Agent de pază de la Metrou, căzut și decedat pe loc în stația Republica. Așa cum am avertizat, din păcate, vaccinatiii vor cădea ca muștele…

  15 tenismeni, inclusiv Rafael Nadal, nu au reusit sa termine turneul de la Miami din motive medicale