Opinia Timisoarei

Autostrada Timisoara – Moravita, care ne va lega de Belgrad, are acord de mediu. Va avea 73 km si va trece pe langa 14 localitati

TIMISOARA. Noi vesti despre mult asteptata Autostrada Timisoara – Moravita care sa ne lege in viitor de capitala Serbiei, Belgrad. Intarziatul Studiu de Fezabilitate va fi gata in aceasta primavara si tocmai a fost emis Acordul de Mediu pentru soseaua de mare viteza.

CITESTE SI: Profesorii ingineri de la Politehnica Timisoara reconfirma pericolul de prabusire a Podului de la Mihai Viteazul: Un camion de 40 de tone poate duce la colapsul constructiei. Administratia orasului trebuie sa intocmeasca rapid o strategie de consolidare 

Anuntul a fost facut de catre Agentia pentru Protectia Mediului Timis.

In cadrul sedintei Comitetutului de analiza tehnica din data 07.03.2024 Agentia pentru Protectia Mediului Timis a luat decizia de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul “AUTOSTRADA TIMISOARA ” ( faza studiu de fezabilitate) propus a fi amplasat in extravilan/intravilan UAT Remetea Mare, Recas, Bucovat, Mosnita Noua, Giroc, Sacosu Turcesc, Padureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravita, domeniul public si/sau privat al UAT si in proprietatea privata a persoanelor fizice si/sau juridice, judetul Timis.
Lungimea traseului este de 73 km si include punctul de trecere a frontierei cu Republica Serbia. (…)

Proiectul propus se suprapune partial cu siturile Natura 2000 ROSCI0109 Lunca Timişului şi ROSPA0128 Lunca Timişului si se afa in vecinatatea rezervatiei naturale RONPA0755 Arboretumul Bazos (la aproximativ 400m); Realizarea proiectului nu va afecta integritatea retelei Natura2000 si terenuri naturale cu valoare ecologica ridicata sau zone cu areale naturale ce pot reprezenta habitat pentru diverse specii, urmand a se respecta masurile de protectie stabilite prin avizul Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate„, transmit reprezentantii APM Timis.

In urma cu o luna, ministrul Transporturilor anunta la Timisoara ca si studiile geotehnice erau 99% gata, fiind asteptate doar rezultatele de laborator pentru ca SF-ul sa fie incheiat. Sorin Grindeanu mai spunea ca in aceasta primavara ar putea fi organizata licitatia pentru gasirea unui constructor.

Ministrul Transporturilor mai preciza ca omologul sau sarb l-a invitat la Belgrad.

Am avut dialog cu Aleksandar Vukic (presedintele Serbiei, n.r.), cat si cu alti reprezentanti. Intre timp, am primit o scrisoare de la omologul meu sarb sa fac o vizita la Belgrad si o sa o facem, dar noi continuam proiectul. Nu exista semne de intrebare sa nu mergem inspre Moravita. Mi-as dori ca cei de la Belgrad sa considere si pentru Serbia o prioritate. Noi mergem pe drumul pe care l-am anuntat, fara niciun fel de problema.

Mai mult, am acceptat sa facem acel punct comun de trecere a frontierei, pe cheltuiala noastra, Am fost cat se poate de constructivi in toate aceste abordari, astfel incat un proiect important pentru noi, dar nu doar pentru noi, pentru legarea nordului Europei de Sudul Europei”, a mai spus acum aproape o luna ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a precizat ca autostrada Timisoara – Moravita ar putea fi construita cu fonduri europene, fiind parte din cel mai scurt traseu al culoarului paneuropean Gdansk – Salonic.

A fost deja depusa cererea de finantare prin Programul CEF Mobilitate Militara, program prin care Comisia Europeana finanteaza proiecte interne precum reabilitarea unor poduri pe Drumurile Nationale care trec pe langa baze militare, precum și proiecte transfrontaliere. Este vorba de peste 260 de milioane de euro, din care 133 de milioane fonduri europene.

***

Va reamintim, conform documentatiei pentru viitoarea Autostrada care sa lege Timisoara de Belgrad, realizata de firma Egis, traseul va avea mai multe noduri rutiere care vor asigura urcarile si iesirile de pe soseaua de mare viteza, respectiv conexiunea cu A1 de la Remetea Mare, Albina, Timisoara Sud (cu viitoarea Centura), Padureni, Voiteg si Moravita.

Nod Remetea Mare A1

Nod Albina

Nod Timisoara Sud Centura

Nod Padureni

Nod Voiteg

Nod Moravita
Totodata, in SF se regaseste salba de pasaje pentru traversare/subtraversare in punctele de intalnire cu drumuri nationale, judetene ori comunale.

Studiul prevede o multime de elemente tehnice privind teritoriul prin care va trece viitoarea Autostrada Timisoara – Moravita, ariile protejate, suprapunerea pe zone cu suprafete de padure, amplasarea dotarilor propuse, respectiv parcari de scurta durata si spatii de servicii, centre de intretinere si coordonare.

SF-ul pentru Autostrada Timisoara – Moravita, care ar urma sa realizeze conexiunea cu Serbia si sa fie legata de soseaua de mare viteza Belgrad – Vatin, conform unui memorandum semnat acum doua veri la Timisoara de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si Tomislav Momirovic, ministrul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia, a fost majorat cu peste 16%, de la 8.727.474 lei fara TVA la 10.155.287 lei fara TVA, adica, la final va costa aproape 2 milioane si jumatate de euro cu TVA. Diferenta a fost luata din rezerva prevazuta in contractul de finantare cu bani europeni.

Demersul a fost justificat prin cele trei crize care au dus la instabilitatea din piata constructiilor: criza economica post – Covid, criza energiei si criza cauzata de conflictul militar din Ucraina, potrivit informatiilor din SEAP.

Termenul pentru finalizarea SF, care era initial 4 mai 2022, a fost prelungit de mai multe ori, ultima oara pana in toamna lui 2024.

Noua autostrada va avea 73 de kilometri.

Accesul in Serbia se va face printr-un punct de trecere a frontierei nou, ce se va afla la aproximativ 1,55 km fata de actuala vama de la Moravita.

CITESTE SI: Afli primul tot ceea ce se intampla cu adevarat important in Timisoara si in regiune cu Aplicatia de stiri Opinia Timisoarei. 3 tipuri de alerte te tin mereu conectat la evenimente. Descarca gratuit Aplicatia OT aici!

Exit mobile version