Noutati :

Autostrada Timisoara – Belgrad si alte proiecte importante pentru Timis, la 20 de ani de DKMT, sarbatoriti la Novi Sad

21 noiembrie, 2017 - 09:00 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

Moment aniversar, la 20 de ani de la infiitarea euroregiunii DKMT. La sedinta festiva ce a avut loc la Novi Sad, in Serbia, au participat atat cei care au luat decizia infiintarii acestui organism, cat si cei care conduc in prezent euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa.

„In acesta zi sarbatorim 20 de ani de existenta a euroregiunii DKMT. La nivel uman reprezinta intrarea in maturitate. Aceasta euroregiune va functiona bine atata timp cat cetatenii ei o doresc. Oricate planuri am face, daca nu exista dorinta de cooperare, atunci regiunea se va desfiinta”, spunea Viorel Coifan, presedinte al Consiliului Judetean Timis in 1997, anul in care a fost creata euroregiunea.

Calin Dobra, actualul presedinte al CJ Timis, prezent la eveniment, a vorbit despre proiectele majore pe care si doreste sa le realizeze cu Serbia, in contextul in care atat Timisoara, cat si Novi Sad, vor fi Capitale Culturale Europene in 2021. Acesta a profitat de ocazie si adus din nou in discutie importanta realizarii unei sosele de mare viteza care sa lege Timisoara de capitala Serbiei, Belgrad.

„Consider ca obiectivul initial al DKMT a fost atins, de aceea, in ultima perioada, am facut pasi inainte. Am trecut la proiecte majore de infrastructura, proiecte cu regiunea Voivodina, de a comunica pe canalul Bega navigabil si reiau discutia, inca o data, despre realizarea autostrazii Belgrad-Timisoara. Imi exprim speranta ca discutiile pentru realizarea autostrazii Timisoara-Belgrad vor fi reluate in curand. Voi milita cu toate eforturile fata de autoritatile romane pentru reintroducerea acestui obiectiv strategic intre prioritatile nationale. Iar faptul ca Novi Sad va fi Capitala Culturala Europeana in 2021, impreuna cu Timisoara, va fi un alt prilej pentru a intensifica colaborarea, in special in aria culturala. Judetul Timis este deschis in continuare la o buna colaborare, corectitudine fata de partenerii nostri, ceea ce nu poate duce decat la o dezvoltare durabila”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Euroregiunea DKMT a fost infiintata la Szeged, in data de 21 noiembrie 1997. Euroregiunea Dunare – Cris – Mures – Tisa (DKMT) are ca membri judetele Bács-Kiskun, Békés si Csongrád din Ungaria, judetele Arad, Hunedoara, Caras-Severin si Timis din Romania si provincia autonoma Voivodina (Serbia). In prezent, cinci milioane de oameni, trei judete din Ungaria, patru din Romania si provincia autonoma Voivodina din Serbia fac parte din euroregiune.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Nimeni nu sufla o vorba despre faptul ca „vinovat” pentru crearea euroregiunii, precum si pentru deschiderea PCTF Cenad, este domnul Viorel Coifan, care, acum, cu multe modestie sta deoparte. Sunt convins ca, desi liberal cu state vechi, daca ar fi in fruntea judetului, s-ar realiza si legatura pe autostrada cu Belgrad! De ce este marginalizat? Probabil ca nu e in „haita” care trebuie…