Autoritatile au nevoie de ajutor pentru a actualiza lista monumentelor istorice din Timis

O data la cinci ani, lista monumentelor istorice dintr-un judet trebuie actualizata. Autoritatile cer ajutorul O.N.G-urilor si a tuturor celor interesati pentru identificarea unor noi obiective care sa poata fi incluse pe lista monumentelor istorice.

Ministerul Culturii a trimis in teritoriu o adresa prin care directiile judetene de cultura sunt atentionate ca anul 2015 va fi unul in care se va reactualiza lista monumentelor istorice.  In vederea acestei actualizari, pana in 1 decembrie 2013 trebuie intocmita o alta lista, cea a obiectivelor care ar putea fi incluse in categoria monumentelor istorice.

“Ca si Directie de Cultura avem propriile propuneri dar mi se pare util ca si diverse organizatii interesate sa contribuie, sa vina cu propuneri pentru care, pe parcursul anului 2014, sa intocmim justificarea, pentru ca este nevoie de un dosar destul de gros care trebuie facut pentru declararea unui obiectiv monument istoric”. a declarat Sorin Predescu, director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Timis.

Organizatiile non guvernamentale si persoanele interesate de soarta monumentelor istorice din judetul Timis pot inainta propunei Directiei de Cultura pana in 20 noiembrie, fara a fi nevoie ca acestora sa li se ataseze vreo documentatie, aceasta urmand sa fie intocmita de personalul Directiei de Cultura.

Propunerea de colaborare vine in contextul in care conducerea Directiei de Cultura recunoste ca lucreaza cu oameni putini si acoperirea, mai ales in judet, nu este tocmai buna. Cei pasionati de studiul monumentelor istorice se pot deplasa mai usor in zona acestora si este posibil sa le cunoasca situatia in detaliu, chiar daca au suferit transformari radicale sau sunt in paragina.

In plus, reprezentantii Directiei de Cultura spun ca este foarte importanta identificarea proprietarului unei cladiri care ar putea intra in categoria monumentelor istorice pentru ca, in cazul in care acesta nu este de acord cu includerea imobilului in aceasta categorie, poate contesta clasificarea in instanta, iar astfel de cazuri sunt castigate “cam des” de catre proprietari.

Lista monumentelor istorice din judetul Timis precum si listele primite de la asociatiile care doresc sa se implice in acest proiect vor pute fi consultate pe site-ul Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu National Timis.

O prima propunere venita din partea O.N.G-urilor este includerea Casei Muhle pe lista monumentelor istorice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Administratorul public a luat-o razna. Pai NOI CETATENII ii finantam pe ei sa se opcupe de aceste probleme, iar EI, pe banii nostri solicita ajutorul ONG-urilor. Pai astia-s normali la cap? Asta-i ca si faza aia a lu’ robu, cu voluntarii pentru propunerile de proiecte pentru Capitala culturala. Chiar e anapoda sistemul. Ii platim ca sa ne dea voie sa le facem treaba? Ce administreaza astia? Bleah.

  2. acest directoras cu norma dubla-este si lector la sociologie la vest-ne cere ajutorul ca sa-i actualizam datele!
    este drept ca lista cu cele 1000 de monumente istorice nu a mai fost revizuita de 20 de ani!
    a dormit si madam zonte si toata lumea!?
    intrebarea este, pe banii cui…?