TIMISOARA. Muncitorii lucrează de zor la stadionul Dan Păltinișanu, iar tot ceea ce a însemnat odată arena de la Timișoara pleacă în amintire.
Dacă scaunele din tribună, tabela și chiar scările exterioare din beton au fost demult îndepărtate, acum au fost demolate complet și construcțiile.
Una dintre acestea a fost cea care adăpostea masa presei, deasupra vestiarelor. Pe cealaltă parte a terenului, a fost dărâmată tribuna oficială.
Lucrările continuă pentru evacuarea malului de pământ.
Ultimele imagini de pe șantier au fost filmate de la înălțime de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizează obiectivele de infrastructură din Timișoara și din județ.
Va reamintim, demolarea Stadionului Dan Păltinișanu este făcută de către firma SMZ Impex din Cluj, care a câștigat licitația, și este programata sa dureze 8 luni, insa va fi gata mai devreme. Lucrările costă puțin peste 12 milioane de lei și vor fi acoperite din bugetul administrației județene.
Odată demolat stadionul și curățat locul, Compania Națională de Investiții va ridica aici cea mai mare arena din țară, după cea Națională.
Licitația pentru găsirea firmei ce urmează să construiască noul stadion a fost contestată.
In 23 aprilie, dintre cele 7 asocieri înscrise în cursa deschisă în Sistemul de Achiziții Publice, a fost desemnată drept câștigătoare CON-A OPERATIONS (Leader), PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION, CON-A, CON-A PRODUCTIONS.
Competitorul ajuns pe poziția secundă, CONCELEX (Leader), CONSTRUCȚII ERBAȘU, Concelex Engineering SRL, TERRA GAZ CONSTRUCT, a depus contestația în 5 mai la Tribunalul București, Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal.
Constructorii susțin că Asocierea CON-A, care a fost desemnată câștigătoare de catre Compania Națională de Investiții, nu ar îndeplini cerințele privind experiența similară în lucrări și că o serie întreagă de elemente din ofertă au fost interpretate greșit, fiind încălcate principii de transparență în cadrul procesului de evaluare.
Contestatarii fac trimitere la cerințele riguroase legate de demonstrarea de către participanți că au experiența necesară pentru a realiza lucrările complexe solicitate, astfel că ofertanții trebuie să depună dovezi clare și detaliate legate de lucrări asemănătoare executate în ultimii 5 ani și să arate că au capacitatea de a mobiliza resursele necesare pentru succesul proiectului. Or, spun ei, Asocierea CON-A ar fi depus documente legate de construirea unui stadion la Sibiu, și nu numai, care conțin sume ce nu s-ar încadra în pretențiile solicitate de CNI. Astfel, precizează contestatarii, Compania Națională de Investiții nu ar fi respectat propriile cerințe stabilite în documentația de atribuire referitoare la demonstrarea experienței, asta și pentru că actele înaintate de asocierea desemnată nu ar dovedi capacitatea de a duce la bun sfârșit obiectivul de infrastructură sportivă. Contestatarii invocă și o modificare a propunerii tehnice și o necorelare a acesteia cu cea financiară, dar și că aceasta din urmă conține prețuri care nu sunt rezultatul liberei concurente și nu pot fi justificate.
Plângerea înaintată instanței conține o lungă serie de observații tehnice și financiare care, în opinia contestatarilor, CONCELEX (Leader), CONSTRUCȚII ERBAȘU, Concelex Engineering SRL, TERRA GAZ CONSTRUCT, fac drept inacceptabilă oferta declarată câștigătoare de CNI.
Judecătorii de la Tribunalul București vor trebui acum să stabilească dacă această contestație este întemeiată sau nu. Trebuie așteptat ca magistratii să dea o solutie în acest dosar. E greu de crezut că asta se va întâmpla mai devreme de 2-3 luni.