Atunci am fost cu adevarat uniti. Cum arata Timisoara in Decembrie 1989. Redescopera orasul de atunci in imagini emotionante. Video

TIMISOARA. „Decembrie 1989…” e numele unui film care aduna laolalta imagini importante ale unor zile in care Timisoara a schimbat cursul istoriei.

CITESTE SI: Timisoara isi plange astazi mortii. 17 Decembrie 1989, ziua in care cadeau sub gloante primii eroi ai Revolutiei. Cel mai tanar, o fetita de numai 2 ani. Foto

Videoclipul este in fapt un scurt documentar ce cuprinde crampeie din timpul Revoltei Timisoarei de acum 33 de ani. Filmul este compus dintr-o succesiune de momente surprinse in fotografii pe strazile orasului in zilele lui Decembrie 1989.

Pelicula se concentreaza pe actiunile oamenilor din vremea Revolutiei, acestia fiind surprinsi in mars, in locurile fierbinti, pasnici, protestand sau ripostand in fata fortelor de represiune, rugandu-se, stand umar langa umar, in timp ce umpleau pana la refuz Piata Operei, eliberand orasul de comunism.

Imaginile sunt emotionante, iar celor mai tineri care le urmaresc le infatiseaza fragmente de la cel mai important moment al istoriei recente a orasului.

In plus, le dezvaluie Timisoara asa cum arata ea in urma cu 33 de ani, pentru ca suita de poze te poarta, pe rand, prin Piata Maria, la fosta casa a pastorului Laszlo Tokes, pe  podul de la Maria, pe fostul bulevard 3 August, astazi Revolutiei, pe la fosta Judeteana de partid, astazi Palatul Administrativ ce adaposteste Consiliul Judetean si Prefectura, apoi in zona Medicinei, in Piata Libertatii, in Piata Operei.

revolutie-timisoara-89

Sunt fotografii document ce rascolesc amintiri de nesters din zilele in care timisorenii au fost mai uniti ca niciodata, pentru ca intelesesera ca doar astfel vor fi capabili sa formeze miscarea ce avea sa darame un sistem.

Video-ul a fost realizat mai demult la cererea Primariei Timisoara, iar imaginile au fost furnizate de Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara, Forumul Revolutiei din Decembrie 1989, Libertatea Timisoara, Petru Iliesu, de la Fundatia Timisoara ’89 si Constantin Duma. Imaginile au fost montate pe muzica lui Gheorghe Iovu.

Sursa: Youtube.com/Emil Banciu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Tot fantomele i-au omorât? Cei care au apăsat pe trăgaci au acum pensii speciale. Vreau sa le știu numele !!!

  2. De multe ori te paște gîndul că au murit degeaba deși știm cu toții că nimeni nu ar mai vrea să trăiască în timpurile trecute ,bine ar fi să ne aducem aminte cînd mergem la vot pentru că tot noi îi ținem pe posturi pe cei care sunt vinovați și urmașii lor care sunt instalați peste tot ,mintea scurtă este boală grea.

  3. Nu știu cît au înțeles oamenii atunci, cînd totul în jurul lor era incandescent, dar sigur îi unea aceeași dorință, să plece ,, ceașcă ” .