Atentie timisoreni, daca plecati in vacanta in Grecia. S-a schimbat codul rutier. Amenzi uriase si puteti ramane si fara masina

Grecia este una dintre destinatiile turistice cele mai cautate in aceasta perioada a anului. Daca ati ales sa va petreceti vacanta in insorita Elada si mergeti cu masina proprie, trebuie sa aveti mare grija deoarece grecii au modificat in ultimele zile codul rutier, iar pedepsele sunt foarte aspre.

CITESTE SI: Accident la o mina din vestul tarii. A fost solicitat elicopterul SMURD 

Daca nu va puneti centura de siguranta sau folositi telefonul mobil fara dispozitiv blutooth, aveti mari sanse sa ramaneti si fara permis si fara placutele de la masina. Sanctiunile pot fi insa si mai mari.

Daca urcati la volan dupa ce ati consumat bauturi alcoolice, sunt mari sanse sa platiti amenzi de la 200 la 700 de euro, sa ramaneti fara permis si chiar si fara masina. Aceeasi suma, 700 de euro, va trebui sa o scoateti din buzunar daca nu respectati culoarea rosie a semaforului, indicatorul stop sau faceti vreo manevra considerata periculoasa, insa pe langa sanctiunea in bani si in aceste situatii puteti lasa permisul politistilor greci.

Pana si parcarea sau stationarea in locuri nepermise sau aruncarea unei tigari pe geamul autoturismului poate duce la ridicarea permisului de conducere.

CITESTE SI:

Iata mai jos intreaga lista cu modificarile codului rutier din Grecia, transmisa de Ministerul Afacerilor Externe:

MODIFICARI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE

Modificari aduse Codului Rutier al Republicii Elene

1. Neutilizarea centurii de siguranta sau a castii de protectie pentru motociclisti se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de catre conducatorul auto in mers, fara dispozitiv Bluetooth sau fara ca telefonul sa fie plasat in loc special pentru activarea difuzorului se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului pentru o perioada de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de catre o persoana avand ο concentratie de alcool de:

– 0,50-0,80 g/l in sange sau de 0,25-0,40 mg/l in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 200 euro si imobilizarea autovehiculului;
– 0,80-1,10 g/l in sange sau de 0,40- 0,60 mg/l in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile si imobilizarea autovehiculului;
– peste 1,10 g/l in sange sau de peste 0,60 mg/l in aerul expirat se sanctioneaza cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile, cu inchisoare de minimum doua luni, amenda de 1.200 euro, ridicarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de la 10 zile pana la 6 luni (in baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

Conducatorii auto care recidiveaza in termen de 2 ani si care sunt depistati avand o concentratie de alcool in sange de peste 1,10 g/l sunt sanctionati cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 5 ani, cu inchisoare de cel putin 6 luni, amenda de 2.000 euro, ridicarea placutelor de inmatriculare de la 10 zile pana la 6 luni (in baza deciziei instantei competente) si imobilizarea autovehiculului.

4. Depasirea limitei de viteza cu peste 30 km/ora se sanctioneaza cu amenda de 350 euro si ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii rosii a semaforului se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP la intersectie” se sanctioneaza cu o amenda de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sanctioneaza cu amenda de 700 euro si ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Stationarea – parcarea ilegala se sanctioneaza cu amenda de 40-150 euro, dupa caz, si ridicarea permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea in locuri destinate persoanelor cu handicap se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenta, indiferent de durata, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulatia constanta a camioanelor grele si a autobuzelor pe banda din stanga sau utilizarea acestei benzi pentru depasiri care surprind soferii care circula de drept pe aceasta banda se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, in timpul mersului, de obiecte sau substante care polueaza sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv tigarile, se sanctioneaza cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum si a placutelor si a certificatului de inmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumatate din cuantumul amenzii in termen de 10 zile a fost abrogata. Amenda se plateste in termen de 15 zile la Posta Elena sau la sediul primariei pe raza careia se afla sectia de politie rutiera care aplica amenda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In bulgaria vacanta si amenda e mai ieftina

  2. Ar trebui sa ia exemplu si imbecilii din asa-numitul nostru „Parlament”. Grecia nu face parte din UE? La noi se pune clopotel pisicii (politia rutiera) prin obligativitatea semnalizarii radarelor mobile cu 1000 m inainte! Ha,ha,ha..!! Bai, capete seci, in toata lumea asta sunt (eventual) semnalizate radarele FIXE, nicidecum cele mobile!

  3. Faptul ca trebuie sa se dea amenda pentru aruncarea mucului de tigara pe geam arata cat de balcanici suntem noi.