Atentie soferi! Cresc amenzile de la 1 ianuarie 2015. Cat vom plati pentru fiecare abatere?

Incepand din 1 ianuarie 2015, amenzile pentru contraventiile rutiere vor creste din nou, iar soferii care incalca prevederile Codului rutier vor plati sume cuprinse intre 195 si 1950 de lei. Iar aceasta va fi abia prima dintre cele doua cresteri prevazute pentru anul 2015.

Codul rutier stabileste ca un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel ca o crestere a acestuia duce automat la o crestere a amenzilor pentru contraventiile rutiere. Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amenda va reprezenta 97,5 lei, iar de la 1 iulie – 105 lei.

Sanctiunile prevazute in Codul rutier sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni se aplica persoanelor fizice, in timp ce amenzile din clasa a V-a de sanctiuni se aplica doar persoanelor juridice.

Potrivit actului normativ, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda; clasa a iI-a: 4 sau 5 puncte-amenda; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amenda; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amenda.

Astfel, amenzile care se vor aplica de la 1 ianuarie vor fi urmatoarele: clasa I: 195 sau 292,5 lei; clasa a II-a: 390 sau 487,5 lei; clasa a III-a: de la 585 la 780 de lei; clasa a IV-a: de la 877,5 la 1950 de lei. clasa a V-a: de la 2047,5 la 9750 de lei.

Printre faptele care se sanctioneaza cu amenzi din clasa I se numara manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberarii documentului prin care s-a constatat avaria sau lasarea libera a volanului, ghidonului ori manetei de comanda a vehiculului in timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendeaza si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.

Amenzile din clasa a II-a de sanctiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decat cele trecute in certificatul de inmatriculare/inregistrare ori care sunt uzate peste limita admisa.

Continuarea pe digi24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.