Atentie la alunite! Vara, expunerea la soare poate fi periculoasa! Medicii dermatologi recomanda folosirea cremelor cu un factor de protectie solara 50+

Sunt periculoase sau inofensive? Alunitele de pe corp pot conduce la cancer, daca nu sunt observate la timp, insa cele mai multe nu creeaza probleme.

Medical, alunitele sunt aglomerari de celule pigmentate, care pot aparea oriunde pe corp. Sunt cazuri insa in care unele alunite pot deveni cancerigene. Riscul aparitiei melanomului (cel mai periculos tip de cancer de piele) creste, in fiecare an aparand cel putin 100 000 de cazuri, la nivel mondial. Specialistii recomanda o vizita anuala la dermatolog.

Alunitele normale sunt de obicei de forma regulata si de culoare maro inchis. Marimea unei alunite normale este de sase milimetri in diametru sau mai putin. Alunitele care nu sunt cancerigene au marginile bine delimitate, chiar daca pot aparea culori pe margini.

Cum arata o alunita periculoasa?

Alunitele maligne, care prezinta risc de cancer de piele, sunt asimetrice. Ele au marginile neregulate sau delimitate sub diverse forme neuniforme. Alunitele cu mai multe culori impartite neregulat pe suprafata pielii sau alunitele a caror culoare se schimba in timp prezinta riscul de a fi maligne, iar observarea acestora necesita o vizita la medicul dermatolog. In aceasta categorie intra si alunitele exagerat de negre, albe sau rosii, intrucat culoarea normala a lor este maro inchis. De asemenea, cele mari sau al caror diametru s-a marit in timp sunt de obicei alunite cu risc de melanom.

Ce spun specialistii

dr. Daniela Zaharia medica primar dermato venerolog

Persoanele care au alunite pe corp sunt supuse mai multor riscuri daca se expun mult in soare. „Daca este neaparat sa iesiti din casa, e indicat sa nu o faceti in intervalul 11-16. Crema de protectie solara este obligatorie, recomandata este cea cu un factor de protectie 50+”, ne spune Daniela Zaharia, medic primar dermato-venerolog in Timisoara. Ea precizeaza ca nivelul radiatiilor solare a crescut in ultimii ani. Cancerul la piele poate fi pe o alunita sau edema, unde n-a existat anterior o alunita, dar a aparut si este neuniforma, colorata si creste relativ repede.

„Din aprilie-mai, in Timisoara a crescut numarul de consultatii a celor care au alunite. Vin si intreaba ce fel de creme sa foloseasca, cat de des, care este indicata tenului lor, etc. Eu recomand tuturor consultatiile pentru ca oamenii sa stie la ce se pot expune si la ce nu”, a adaugat Daniela Zaharia.

Metodele medicale prin care se pot indeparta aceste alunite

Exista cateva metode prin care pot fi indepartate de pe piele alunitele. Una dintre ele o reprezinta laserul. Acesta este folosit de obicei in cazul alunitelor de dimensiuni mici. Extirparea alunitelor cu laserul nu este un procedeu folosit foarte des pentru ca laserul nu are puterea de a penetra tegumentul suficient de mult astfel incat sa extirpe alunita in totalitate. Procedeul este recomandat doar in cazul alunitelor superficiale. Metoda nu necesita sutura, cicatricea este aproape insesizabila. A doua metoda este electrocauterizarea. Ea consta in distrugerea unui tesut prin ardere cu ajutorul curentului electric.

De obicei este utilizata in indepartarea alunitelor proeminente. Procesul are loc dupa ce se face o anestezie locala. Nici in cazul electrocauterizarii nu este necesara sutura, dar exista posibilitatea ca in locul cu pricina sa ramana o cicatrice. A treia metoda de eliminare a alunitelor consta intr-o excizie chirurgicala. Excizia se face prin modul clasic, cu ajutorul bisturiului si al unei anestezii locale. Metoda este folosita in cazul alunitelor plate, de dimensiuni mari. In functie de marime, aceasta interventie poate avea nevoie de sutura si tot in functie de dimensiuni, va ramane sau nu o cicatrice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.