Atentie, duminica intra in vigoare noul cod rutier! Ce trebuie sa stii ca sa nu ai probleme?

Duminica, 28 septembrie, intra in vigoare noul cod rutier iar soferii care vor face greseli in trafic vor fi sanctionati conform noilor prevederi. Acestea ar trebui sa reduca numarul de accidente rutiere, sa simplifice sistemul, dar si sa creasca gradul de constientizare al soferilor.

Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost modificata si completata printr-o ordonanta publicata in Monitorul Oficial din 29 august, aceasta urmand sa intre in vigoare duminica, 28 septembrie.

Noile modificari ale legislatiei rutiere, ce aduc, printre altele, amenzi de pana la 450 de lei pentru soferii care nu transporta copiii in scaune speciale sau cu centura, precum si posibilitatea recoltarii de probe biologice la locul accidentului, intra in vigoare duminica.

Una dintre noutatile aduse de NOUL COD RUTIER este suspendarea permisului auto in urma neplatii amenzilor de circulatie.

in Romania, de exemplu, gradul de incasare al amenzilor este undeva la 40%, in timp ce, in alte state, gradul de incasare depaseste 90%, in Olanda fiind chiar 98%. Din cauza faptului ca exista multi soferi care nu au bunuri pe numele lor, nici executarea silita nu poate fi valabila, astfel ca statul nu poate sa recupereze cuantumul amenzii.

De aceea, autoritatile s-au gandit sa puna la punct un sistem prin care soferii sa fie, practic, obligati sa plateasca amenda, in caz contrar sa ramana pietoni.

Astfel, potrivit NOULUI COD RUTIER, autoritatile introduc „tichetul de contraventie”. Practic, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere si in care se va tine o evidenta a amenzilor platite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii si, in conditiile in care nu a fost exercitata o cale de atac impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei, poate atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii. De asemenea, autoritatile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Taxe şi amenzi, singurul lucru la care se pricepe Guvernul.

  2. Mai bine sa treceti o data prin orasele germaniei unde civilizatia e la ea acasa si sa va interesati de ce e atat de multa civilizatie. Sa vedeti cat e o amenda intr-o tara civilizata ca sa va dati seama de ce toti respecta regulile de circulatie acolo si dupa aia sa mai vorbim despre amenzile si civilizatia inexistenta pe soselele noastre. A, sa nu uit: important e si ce se intampla in Germania daca nu iti platesti amenda!