Asezarea veche de aproape 5000 de ani de langa Timisoara cercetata de arheologii Muzeului National al Banatului. Au scos la lumina case, santuri ce delimitau zone de locuinte si morminte. Foto

TIMISOARA. Arheologii Muzeului National al Banatului au facut sapaturi langa Timisoara si au scos la lumina vestigii din neolitic, dar si din alte doua perioade istorice.

CITESTE SI: ‘Marea vanatoare de oua’, proiectul care a imbinat perfect invatarea cu distractia pentru 140 de copii din Timis. De Pasti, noi ateliere de poveste marca Initiativa in Educatie. Foto 

Cercetarile sunt facute pe situl Chisoda-Livezile, iar cea mai importanta descoperire a fost facuta la periferia unei asezari care ar fi existat aici in urma cu 5000 de ani.

Sapaturile au scos la iveala locuinte, gropi menajere sau santuri ce delimitau locuinte, dar si diferite artefacte care dateaza din era neolitica, chiar din primul mileniu inaintea erei noastre.

In cadrul cercetarilor, au fost descoperite sase santuri ce delimitau habitatul comunitatii in diferite etape ale evolutiei sale, dar si locuinte, gropi menajere sau de extractie a lutului, puturi si chiar morminte. Descoperirile au oferit o multitudine de informatii cu privire la modul de organizare, indeletnicirile de zi cu zi, dar si preocuparile spirituale ale comunitatilor neolitice din Banat„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. inca o dovada vie ca ungurii au fost primii pe aceste meleaguri, na mai ziceti ceva acum