Noutati :

Arteziana cu sute de luminite ce se amenajeaza cu peste 200.000 de euro la Timisoara. Alte 4 fantani, trecute in stand-by

27 iulie, 2019 - 10:32 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. Dupa ce la ultima sedinta a Consiliului Local alesii si-au dat avizul pentru studiile de fezabilitate pentru patru dintre fantanile ornamentale ce urmeaza sa fie construite in sensurile giratorii din Timisoara, acum acestia au decis ca si cea de-a cincea sa ajunga in aceasi etapa.

CITESTE SI: Apare o noua parcare pentru toti soferii, in care se muta si statia de taxi de la Conti, la Timisoara, odata cu reorganizarea traficului in zona centrala. Foto si video 

Consilierii au aprobat Studiul de Fezabilitate pentru Fantana ornamentala din Piata Balcescu, ce urmeaza sa fie construita cu peste 200.000 de euro.

In sensul giratoriu din Piata Balcescu, fantana este proiectata sa fie dotata cu 148 de jeturi de apa iluminata de 148 de proiectoare LED RGB.

„Fantana ornamentala va fi dotata cu jeturi tip ‘snowy foam’ si jeturi ‘laminare cristaline’. In centrul bazinului va fi montat 1 jet central cu Hmax= 6,0m , un grup de 14 jeturi cu Hmax=4,0m, dispuse circular si amplasate intr-un distribuitor din otel inoxidabil cu Ø=2,5m, 8 grupuri de cate 3 jeturi cu Hmax=2,5m, dispuse sub ‘forma de triunghi’ si amplasate int-un distribuitor circular din otel inoxidabil cu Ø=7,5m. Imaginea arteziana este completata de 3 grupuri de cate 20 jeturi laminare cristaline cu Hmax=2,0m, dispuse circular si amplasate in distribuitoare circulare din otel inoxidabil cu Ø=6,0m si 3 grupuri de cate 12,18, respectiv 18 jeturi laminare cristaline dispuse perimetral si amplasate in distribuitoare forma ‘arc de cerc’ din otel inoxidabil cu L=7,0m, iluminate cu proiectoare submersibile LED RGB”, se precizeaza in hotararea de Consiliu Local.

Suma pusa la dispozitie pentru realizarea acestei fantani ornamentale este de 1.081.231 lei, adica 228.464 euro. Iar aceasta fantana va fi singura care urmeaza sa fie si construita in viitorul apropiat, dintr-un set de 5 planuite in intersectii din Timisoara. Asta pentru ca, potrivit primarului, in acest moment nu exista banii necesari pentru ca toate cele 5 fantani din sensurile giratorii sa fie construite.

„Sa spulber un subiect a aparul la initiativa dieactorului de la Drumuri si Poduri. Un set de 5 proiecte de fantani care ar costa 800.000 euro. Eu nu mi-am dat girul pentru asa ceva si am spus ca nu e momentul acum. Ne dorim, dar nu acum. Fantanile au un rol extraordinar in purificarea aerului de praf, fantanile retin praful, e un rol al lor in asigurarea calitatii aerului si, de ce nu, ele si infrumuseteaza locul, dar noi trebuie sa prioritizam proiectele. Nu ne permitem acum sa dam 800.000 euro sa facem cele 5 fantani si, prin urmare, una singura va primi aprobarea mea pentru finantare, fantana din Balcescu, unde de multa vreme insula a ramas asa cum o stim, si lasa impresia de obiectiv nefinalizat pentru ca, mai intai am zis ca ducem acolo monument si apoi am zis ca ducem o fantana. Nu am avut bani. Dorim sa facem acum. Piata Balcescu, in momentul cand va avea si o fantana, in mod cert va fi folosita pentru organizarea de evenimente. Intre biserica si fantana este acea parcare, unde pot fi organizate evenimente. Am avut o singura data un eveniment in Piata Balcescu si a fost unul foarte reusit. Va trebui sa folosim, dupa ce vom avea fantana, Piata Balcescu, din cand in cand si pentru asa ceva, nu in mod excesiv”, a spus primarul Nicolae Robu.

Totusi, exista posibilitatea ca municipalitatea sa isi dea acordul si pentru construirea celorlate 4 fantani ornamentale, planuite in sensul din Piata Iuliu Maniu, la Selgros, in Lipovei si pe b-dul Antenei. Doar daca agentii economici din respectivele zone se ofera sa realizeze lucrarile pe banii lor. Detalii AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Foarte logica explicatia primarului privind utilitatea fantanilor arteziene amplasate in sensurile giratorii, masinile in trecere vor putea beneficia astfel, datorita lor, de un aer mai pur, mai lipsit de particule de praf si implicit vor avea un randament superior si o rata a defectelor diminuata.

  • Din primele 3 cuvinte ale „contributiei” am inteles „totul”, cu conditia renuntarii la cuvantul al 2-lea si omisiunea ca (probabil) „va putea si deranja vederea in intersectie” .
   In rest, pe banii astia (4*200.000 EURO) ce s-ar mai putea face/realiza? de exemplu, impreuna cu CJ – daca o fi nevoie – o parte din parcarea pentru cei care vin la „noul Spitalul de Copii”? (nu Judetean)

 2. Asta va mai lipsea, in rest dati din groapa in groapa………….

 3. Cu totii ne dorim un oras frumos, aerisit, civilizat si mai ales eficient gestionat; in toata lumea exista fantani deosebite care contribuie la vizibilitatea orasului si la starea de bine a cetatenilor; eu locuiesc in Piata Balcescu, si nu spun ca nu mi-ar place un astfel de obiectiv in zona stearpa din sensul giratoriu…. DAR…. mai intai invit factorii de decizie din primarie… pe Dl. Primar personal sa ia atitudine fata de gradul de degradare si infectie din asa zisa piata agroalimentara; in fiecare an sesizez Primaria online si chiar cu scrisori deschise prin care solicit in numele cetatenilor din cartier sa se ia masuri pentru regandirea strategica a acestei zone…. unde, gasiti de la muste si viermi pentru pescari, pui, rate, iepuri si toate grauntele pamantului, lubenite scurse pe jos….oale si tingiri… evident, pana la porumbei, gandaci si sobolani de toate dimensiunile… toate asociate unui miros insuportabil;
  DA, sunt de acord cu fantana in conditiile in care primaria impreuna cu politia locala dezafecteaza, salubrizeaza si civilizeaza zona prin orice mijloace !