‘Aripile noptii’ s-au deschis in Bastionul Theresia din Timisoara. Bufnite si fluturi de aproape un secol, intr-o expozitie de exceptie. Foto

TIMISOARA. Exemplare de bunite, de o rara frumusete, dar si diferite specii de fluturi pot fi vazute in mansarda Bastionului Theresia pana la finalul lunii noiembrie.

CITESTE SI: Diligente, calareti, trenuri, avioane, zeppelin, telegraf, porumbei calatori. Povestile Postei si evolutia ei de-a lungul anilor, intr-o expozitie fascinanta in Bastionul Theresia din Timisoara. Foto 

Inca de la intrarea in spatiul expozitional, timisorenii sunt intampinati de un maiestuos exemplar de Buha, iar pe panoul de langa sunt afisate informatii despre pasare. La fel se intampla si cu celelalte exemplare de diferite marimi si specii.

Zeci de specii de fluturi de noapte sunt si ele prezentate cu numele in romana si latina si anul in care a fost descoperit fiecare exemplar, dar si caracteristicile.

De asemenea, peste tot sunt postate fotografii cu mediul natural din care au fost alese.

E un succes pentru ca expozitiile Stiintelor Naturii atrag foarte multi copii, tineri care vin sa vada animalele. Unele nu sunt disparute. Sunt exemplare deosebite pentru ca au fost realizate, impaiate, acum 100 de ani cu tehnicile de atunci si s-au conservat foarte bine. Am muncit aproape doua saptamani pentru aceasta expozitie. Dupa ce am facut toate actele necesare, am adus exponatele, am montat vitrinele si apoi am pus exponatele. Nu este unul mai important decat altul, toate sunt importante. Care este cel mai interesant vor decide vizitatorii, dar putem face un concurs pe tema asta pentru copii„, a declarat managerul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas.

Expozitia inaugurata vineri reuneste specii de bufnite si fluturi din colectiile ornitologului Dionisie Linta, respectiv a lepidopterologului Frederic König.

Aici avem numai o mica parte din ce avem in depozite. Ne-am gandit sa prezentam pasari naturalizate, respectiv bufnitele. Ceea ce vedeti aici sunt bufnite, care au in jur de 80-100 de ani de cand au fost colectate de Dionisie Lintia, si fluturi de noapte. Pe langa aceasta expozitie ce poate fi vizitata cu multa informatie, cu ghidajul prevazut, avem prevazute si ateliere tematice de lucru cu elevi si studenti. Deja avem in jur de 20 de scoli care s-au anuntat pentru ateliere tematice de gen origami, desen, uitatul sub lupa si toate pe tema bufnitelor si a fluturilor de noapte. Toti iubitorii naturii sunt bineveniti. Avem aproximativ 40 de exponate si fac parte din coelctia educativa. Pe de alta parte, fluturii expusi aici fac parte din colectia educativa a doctorului Frederic König. Si avem doua tipuri aici. Avem din colectii externe si care prin corespondenta le-a obtinut domnul doctor König, specii exotice si specii care sunt autohntone si majoritatea exemplarelor de aici sunt strict ocrotite prin lege„, a declarat Sretco Milanovici, seful sectie de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului National al Banatului.

Expozitia din Bastionul Theresia din Timisoara va fi deschisa pana in 30 noiembrie. Timisorenii ii pot trece pragul zilnic, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Dionisie Lintia a fost un ornitolog roman care a infiintat prima Statiune Ornitologica din Romania, la Jurilovca-Timisoara si a participat la organizarea Primului Congres al Naturalistilor din Romania.

In 1932, Dionisie Lintia, primul ‘ornitolog al Statului’, a creat Asociatia Banateana de Protectie a Naturei, impreună cu care a initiat Craciunul Pasarilor, o manifestare care se dorea a fi o campanie de hranire a pasarilor pe timp de iarna, pentru a ‘lega’ pasarile de un anumit loc.

Dionisie Lintia a primit titlul de cetatean de onoare al Timisoarei in anul 2004, alaturi de alte 9 personalitati.

Frederic König a fost un lepidopterolog nascut la Timisoara in 1910. La varsta de 11 ani a inceput sa colectioneze fluturi, iar patru ani mai tarziu avea deja o coletie impresionanta de 4000 de exemplare. Fascinat de fluturi merge sa studieze in Germania, iar in 1932 il gasim angajat la fabrica de ciorapi din Timisoara. Intre timp colectia lui de fluturi creste, iar in 1939 devine membru al Societatii Entomologice din Frankfurt am Main.
In 1966 este angajat la Sectia de Stiinte Naturale de la Muzeul Banatului din Timsoara. In 1969 Muzeul Banatului achizitioneaza colectia sa de fluturi insumand 13500 exemplare. In cadrul muzeului organizeaza o
impresionanta si atractiva expozitie de fluturi.
In decursul anilor a publicat 65 de lucrari stiintifice si numeroase articole de popularizare, a tinut numeroase conferinte în tara si strainătate, a participat la conferinte internationale reusind sa cunoasca si sa fie cunoscut de majoritatea lepidopterologilor consacrati din Europa. In 1993 a fost ales membru de onoare al Societatii Entomologice din Ungaria, iar in un an mai tarziu membru de onoare al Societatii Lepidopterologice Romane.

In 1999 devine primul entomolog roman care dobandeste diploma de Cetatean de onoare al unui mare oras – Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.