TIMIȘOARA. În aprilie, opiniatimisoarei.ro dezvăluia că Timișoara era singura primarie din țară care trebuia să dea înapoi banii de la Ministerul Culturii, o finanțare de 2 milioane de euro prin Programul RO-Cultură. Aceasta pentru că administrația Fritz nu a fost în stare să termine la timp reablitarea Turnului de Apă din Iosefin, deși a beneficiat de toate prelungirile legal posibile.
La doar o zi după publicarea articolului nostru, Primăria Timișoara transmitea un comunicat în care anunța că va cere daune în valoare de 2,2 milioane lei de la constructorul inițial al proiectului, pe care tot ea l-a ales in 2021 si pe care îl socotea vinovat de situație.
Până atunci, însă, lucrările merg mai departe pe banii timișorenilor. Au fost montate geamurile și liftul, se lucrează la tencuieli, iar schela se demontează pe măsură ce muncitorii înaintează cu finisajele.
„Investiția este realizată în proporție de peste 70%. În prezent, sunt în execuție lucrări de tencuieli interioare și exterioare, iar pe măsură ce acestea sunt finalizate, schela de lucru este demontată treptat.
Totodată, se aplică vopsea pe structura metalică, atât pentru protecție anti-foc și pentru a preveni coroziunea, cât și pentru aspect decorativ. Au fost montate geamurile și liftul, iar în continuare se lucrează la finisajele interioare”, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primăriei Timișoara.
Ultimele imagini de pe șantier au fost filmate de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizează obiectivele de infrastructură din Timișoara și din județ.
Istoria unui șir lung de bâlbâieli la Turnul de Apă din Iosefin
Povestea reabilitării acestui monument a început în 2020, când administrația Robu a reușit să obțină nesperata finanțare maximă de la Ministerul Culturii, prin Programul RO-Cultura, adică 2 milioane de euro.
In 2021, administrația Fritz, care preluase frâiele orașului, lansează licitația pentru „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, stabileste firma și demarează lucrările. Despre constructorul ales de primarie în 2021, opiniatimisoarei.ro dezvăluia, încă de la bun început, că antreprenorul își avea sediul într-un sătuc din Ialomița, având in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.
La începutul anului 2023, când ar fi trebuit să fie gata, lucrările nu ajunseseră nici măcar la jumătate. Toate acestea, spuneau atunci reprezentanții primăriei, pentru că asocierea de firme care a câștigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, având ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL și RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu și-ar fi făcut treaba.
Abia în vara lui 2023, administrația USR a Timișoarei decide să rezilieze contractul cu primul constructor. Organizează o nouă licitație pentru lucrările rămase de făcut și actualizează datele financiare ale proiectului abia în decembrie 2023.
A trecut timpul si abia în iunie 2024, Primăria Timișoara stabileste un nou constructor pentru continuarea lucrărilor.
Noul antreprenor, firma Alex Dia Construct, era încă de pe atunci pe ‘lista neagră’ a primăriei pentru obiective neterminate la timp, însă asta nu a contat.
Deși îi dăduse certificat negativ din aprilie 2023, Alex Dia Construct a fost firma pe care administratia Fritz a ales-o, in mod inexplicabil, dintre cei 5 competitori de la a doua licitatie. Primea pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin 7.691.937 lei fără TVA, adică peste 1,8 milioane euro cu TVA.
Compania Alex Dia Construct a avut, de-a lungul timpului, mai multe lucrări, și încă mai are, cu Primăria Timișoara, între care reabilitarea controversată a fațadei Operei, Clinica de Balenologie, unde s-au pierdut bani europeni pentru că nu s-a finalizat la timp construcția, refacerea imobilului de pe Vasile Alecsandri 1, cu mari întârzieri, unde e Centrul de Proiecte, apoi modernizarea de la Școala Gimnazială 15, anvelopări de blocuri și altele.
In toamnă, conducerea primariei tuna si fulgera la adresa Alex Dia, pe care anunța că a amendat-o cu 100.000 de lei pentru că nu păstra curățenia pe șantierul de la Clinica de Balneologie, încă neterminat, deși și acela trebuia să fie gata încă de acum 2 ani.
La Turnul de Apă din Iosefin, compania Alex Dia avea la dispoziție 6 luni să finalizeze renovarea, însă lucrările nu s-au încheiat nici de astă dată la termenul din contract, 31 decembrie 2024.
Cei care derulează Programul RO-Cultura prin Ministerul Culturii au reusit să ofere o ultimă extindere de termen, până la 15 martie 2025, dar fără o supraveghere riguroasă, constructorul Primăriei Timișoara nu s-a putut încadra nici în acest interval de timp. Drept urmare, s-au pierdut banii, 2 milioane de euro.
****
Va reamintim, conform planurilor, reamenajarea turnului trebuie să se facă atât la exterior, cât și la interior, iar în urma lucrărilor, edificiul simbol al orașului să fie transformat într-un obiectiv turistic.
Practic, după reabilitare, castelul de apă ar trebui să devină spațiu cultural, cu zone expoziționale, o cafenea cu muzeu, dedicat lui Francesco Illy, și punct de belvedere din care să poată fi admirat cartierul istoric Iosefin.
Castelul de Apă din Iosefin, de pe strada Gheorghe Barițiu, are 52 de metri și a fost construit în anul 1914, fiind proiectat de inginerii János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populație și, împreună cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru întreg orașul.