Ar trebui sa prinda viteza construirea noii conducte de gaz ce pleaca de la Timisoara si va deservi locuitorii din sudul judetului pana la Moravita. A fost declarata proiect de importanta nationala de catre Guvern

TIMISOARA. Guvernul Romaniei a declarat de interes national realizarea conductei de transport gaze naturale care se deserveasca zona de sud a judetului, acolo unde de mai multi ani sunt probleme cu alimentarea.

CITESTE SI: Surprizele fascinante din timpul restaurarii Domului Catolic de la Timisoara. Peste 500 de oameni asteptati la prima slujba oficiata dupa aproape 4 ani de santier. Video 

Noua conducta va avea 52,3 km, va porni de la Timisoara si va asigura furnizarea gazelor locuitorilor pana la Deta si Moravita. Declararea de interes national a proiectului inseamna mai putina birocratie si urgentarea tuturor demersurilor.

Proiectul de investitii “Conducta de transport gaze naturale Timisoara – Deta – Denta – Moravita” tocmai a fost aprobat de Guvern ca fiind proiect de importanta nationala in domeniul gazelor naturale.
M-am implicat in problema alimentarii cu gaz a zonei Deta si, inca de la inceput, am sustinut ca este nevoie de depasirea barierelor birocratice care afecteaza peste 15.000 de persoane, scoli si unitati medicale.
Declararea prin Hotarare a Guvernului a proiectului de investitii ca fiind de importanta nationala in domeniul gazelor naturale inseamna ca acesta beneficiaza de derogari si facilitati in ceea ce priveste drepturile asupra terenurilor afectate de lucrarile de construire a conductei si de celeritate in derularea etapelor de obtinere a avizelor sau autorizatiilor„, transmite presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

In prezent localitatile Deta, Denta, Voiteg, Banloc, Moravita sunt alimentate din zacamantul din zona Foeni-Partos aflat in administrarea OMV Petrom. Din cauza faptului ca zacamantul este epuizat, era necesara gasirea unei solutii de alimentare cu gaze a localitatilor mentionate.

Tinand cont de faptul ca zona de sud a judetului Timis nu poate fi in prezent alimentata cu gaze naturale din Sistemul National de Transport, din cauza lipsei conductelor, iar o serie de operatori de sisteme au solicitat racordarea la sistemul national de transport gaze naturale, s-a impus necesitatea construirii unei conducte pe directia localitatilor Timisoara –Deta – Denta – Moravita, judetul Timis, care poate acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic si industrial a unui numar de cel putin 11 unitati administrative teritoriale.

Noua conducta va traversa localitatile: Giroc, Sag, Padureni, Parta, Jebel, Ciacova, Voiteg, Ghilad, Deta, Banloc, Denta si Moravita.

Proiectul ″Conducta de transport gaze naturale Timisoara-Deta-Denta-Moravita – inclusiv alimentarea cu energie electrica, protectie catodica si fibra optica” are ca obiectiv construirea unei conducte in lungime de 52,3 km. Acest obiectiv de investitii este inclus in Programele de Modernizare si Dezvoltare al SNTGN Transgaz SA Medias, si va fi finantat din surse proprii ale societatii.

Conducta de transport gaze naturale Timisoara-Deta-Denta-Moravita va fi una complet noua, cuplata la Sistemul National de Transport al Gazelor Natural,e care, in perspectiva, prin dezvoltari ulterioare, poate contribui la extinderea zonelor alimentate cu gaze naturale in zona de Vest si Sud-Vest a Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.