Anvelope de iarna noi vs. second-hand. Anvelopele la mana a doua ne pun viata in pericol?

Din cauza prețului lor scăzut, anvelopele de iarnă uzate sunt o alternativă populară la cele noi. Cu toate acestea, fiabilitatea acestora este foarte variabilă. Chiar și anvelopele de iarnă second-hand care par în stare bună de multe ori au suferit o deteriorare gravă a calității.

Acest lucru poate avea un efect negativ asupra performanței vehiculului dvs. în ceea ce privește eficiența energetică, zgomotul rutier și – cel mai important – siguranța pe șosea.

Anvelopele de iarnă second-hand trebuie să respecte anumite standarde referitoare la starea cauciucului și adâncimea benzii de rulare pentru a putea fi vândute, însă de cele mai multe ori, vânzătorii nu sunt preocupați de aceste aspecte care pot face diferența între viață și moarte.

Inspectarea gradului de uzură al anvelopelor second-hand este dificilă

Mulți, dacă nu majoritatea clienților, nu cunosc faptul că vânzătorii de cauciucuri de iarnă second-hand sunt nevoiți să verifice împreună cu clientul starea adevărată a anvelopei de iarnă și gradul de uzură al acestora, mai ales ca legea spune clar că folosirea anvelopelor de iarnă cu DOT mai vechi de 5 ani este strict interzisă.

Majoritatea anvelopelor de iarnă sau de vară nu sunt marcate cu starea lor actuală de folosire și nici cu tipul de reparații pe care le-au suferit de-a lungul timpului. Este, de asemenea, rar ca un client să vadă starea anvelopei înainte de a fi montată (pentru a inspecta corect o anvelopă, trebuie să fie îndepărtată de pe jantă), în special atunci când produsele sunt achiziționate de la furnizori online.

Cum se comportă anvelopele second-hand pe șosea?

Cauciucurile de iarnă sunt singurele părți ale unui vehicul care intră în contact direct cu șoseaua, de aceea anvelopele de iarnă joacă un rol indispensabil în frânare, accelerare, direcție și înclinare. O presiune adecvată a pneurilor de iarnă și adâncimea benzii de rulare, împreună cu absența abraziunilor grave, pot fi cruciale pentru menținerea controlului în situații de urgență și prevenirea accidentelor.

Chiar dacă umflați anvelopele de iarnă uzate și dacă adâncimea benzii de rulare este verificată în mod regulat, este posibil ca acestea să aibă defecte ascunse cu potențialul de a reduce drastic durata lor de viață sau de a vă afecta siguranța. Dacă proprietarul anterior nu a avut grijă de pneurile de iarnă, puteți moșteni în mod inconștient câteva defecte potențial periculoase pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur.

Conducerea unui autovehicul cu anvelope de iarnă care nu sunt umflate corespunzător poate provoca daune în interiorul cauciucului în timp. În cele din urmă, slăbirea materialului poate duce la o explozie – care poate fi foarte periculoasă, în special atunci când călătoriți cu viteze mai mari.

Deteriorarea părții interioare a anvelopei de iarnă, însă, poate să nu fie observată sau poate fi ignorată atunci când este cumpărată de către o persoană ce nu cunoaște capcanele achiziționării anvelopelor la mâna a doua. Prin urmare, consumatorii pot fi puși în pericol de anvelopele uzate chiar dacă le păstrează umflate și în cea mai bună stare posibilă.

Știți ce cumpărați?

Anvelopele de iarnă noi au o adâncime a benzii de rulare de 8 mm, de aceea majoritatea producătorilor de cauciucuri de iarnă recomandă schimbarea lor atunci când adâncimea ajunge spre 3 mm. Orice anvelopă de iarnă ce are mai puțin decât este recomandat de specialiști, nu este în folosul dumneavoastră să o cumpărați. Acest lucru se întâmplă de multe ori la anvelopele de iarnă second-hand fără să ne dăm seama, de aceea este indicat să cunoaștem toate detaliile înainte de a face o cumpărare.

În cazul în care suprafața de rulare este conformă cu normele stabilite, este timpul să verificați pereții laterali. Dacă anvelopele de iarnă sunt de pe o mașină care a fost implicată într-un accident (nu aveți de unde ști dacă au fost sau nu implicate), atunci există o mare posibilitate ca anvelopele să fi fost avariate în incident.

În plus, pereții laterali pot fi deteriorați pur și simplu din cauza unei parcări proaste. Orice zgârietură sau tăiere poate însemna o deteriorare definitivă a cauciucului de iarnă fără ca dumneavoastră să vă dați seama. Ca un sfat, verificați întotdeauna interiorul anvelopei de iarnă pentru a avea o imagine de ansamblu și asupra părții interioare a peretelui lateral.

O altă problemă este cu anvelopele de iarnă reparate. Dacă o anvelopă a suferit o perforare cauzată de un șurub sau alt obiect ascuțit care străpunge suprafața de rulare, atunci poate fi reparată cu un dop din cauciuc care sigilează suprafața de rulare împotriva scurgerilor.

Nu există nimic în neregulă cu aceste reparații, dar în cazul în care benzile de rulare au fost perforate, va exista o deteriorare a striurilor care ajută anvelopele de iarnă să-și mențină forma.

Anumite cauciucuri de iarnă nu pot fi reparate, iar cele care sunt, la un moment dat vor crea probleme la drum. Dacă nu sunteți sigur ca pneurile de iarnă sunt în perfectă stare, mai bine nu le cumpărați.

Cauciucurile noi în comparație cu cele second-hand


Un lucru este sigur în toată povestea alegerii anvelopei de iarnă noi sau sh, anvelopa de iarnă second-hand nu este nouă, ceea ce înseamnă că poate avea multe defecte de care să nu fiți conștient.

Atunci când vorbim de anvelope de iarnă noi, vorbim de performanță, fiabilitate și siguranță în orice situație și pe orice drum, fie acoperit de mâzgă, gheață sau apă. De exemplu, o anvelopă de iarnă 205/55R15 poate fi găsită cu ușurință atât nouă cât și sh, însă nimeni nu vă poate garanta că cea uzată vă poate oferi aceeași experiență la condus ca cea nouă.

Un pneu de iarnă nou va avea performanțe superioare unei anvelope second-hand, acestea din urmă fiind de calitate inferioară. Anvelopele se deteriorează ușor cu fiecare utilizare, astfel încât anvelopa sh va avea performanțe mai mici față de cea nouă, ceea ce înseamnă că mașina dumneavoastră nu va putea atinge viteza ideală.

Presiunea în anvelope este de preferat să se verifice ori de câte ori este necesar și în special înaintea unui drum lung. În cazul anvelopelor de iarnă sh, presiunea trebuie verificată mai des deoarece acestea o pot pierde mai rapid față de cele noi, deci verificați-le cât mai des posibil.

Anvelopele de iarnă 205/55R15 noi sunt mai ușor de echilibrat și mult mai ușor de aliniat decât cele second-hand. În acest mod vă asigurați că sunteți în deplină siguranță atunci când călătoriți.

Indiferent de alegerea dumneavoastră, fiți vigilenți și verificați în amănunt anvelopele de iarnă atunci când doriți să le achiziționați. Nu prețul ar trebui să facă diferența între cumpărarea unui cauciuc de iarnă nou și unul second-hand, ci calitatea, încrederea și fiabilitatea pe care o oferă.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.