Noutati :

Amenzi pentru patronii care isi neglijeaza angajatii in perioada geroasa

20 ianuarie, 2016 - 08:36 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Inspectia Muncii le-a pus in vedere angajatorilor ca trebuie sa le asigure celor care lucreaza pentru ei cele mai bune conditii pentru desfaurarea activitatii. In caz contrar, vor aparea si amenzile.

Angajatorii sunt obligati sa distribuie ceai fierbinte si sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, iar in caz contrar risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei, informeaza Inspectia Muncii, potrivit Mediafax.

Inspectia Muncii (IM) atentioneaza angajatorii ca au obligatia legala sa distribuie ceai fierbinte angajatilor care lucreaza expusi la temperaturi extreme, cand termometrul scade sub minus 20 de grade sau in conditii de vant, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodata, acestia trebuie sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare in spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator si sa le asigure echipament individual de protectie.

In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, vor dispune reducerea duratei de lucru in mod corespunzator sau intreruperea acestuia cu asigurarea continuitatii la locurile de munca. Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca. Ulterior, vor fi stabilite modalitatile de recuperare a timpului nelucrat. Aceste masuri minimale de protectie a sanatatii salariatilor trebuie luate daca temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutiv. In caz de nerespectare a prevederilor legale prevazute de Ordonanta de Urgenta 99/2000 privind masurile care pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sanctiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activitatii companiei pana la remedierea deficientelor constatate„, precizeaza inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorii de munca au facut, in perioada 11 – 15 ianuarie, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 250.693 euro, adica 1.103.050 de lei.

Citeste mai multe: AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...