Alerta la o gradinita din Timis unde se inregistreaza emanatii de gaze. Comuna Satchinez, o bomba cu ceas?

Probleme la Satchinez unde zona in care se gaseste gradinita din localitate a fost invadata de gaze la limita pericolului. Comandamentul pentru Situatii de Urgenta a intrat in alerta. S-a procedat la verificari serioase, iar populatia a fost instruita.

Astazi, au fost anuntate masurile care s-au luat la Satchinez.

„In incinta gradinitei s-au gasit procente de 1% si chiar mai mult, in conditiile in care de la 2 la suta incepe pericolul. E o problema, mai ales ca este in spatii inchise. In gradinile din jurul gradinitei procentul de gaze este de 60-70%, dar fiind spatiu deschis, pericolul nu este atat de mare. Este bine sa prevenim un eventual accident in zona respectiva. Am luat legatura cu Petrom, s-au luat masuri ca la gradinita din Satchinez sa se monteze avertizoare pentru prevenirea exploziilor. Procentele de explozie sunt de la 4-5% in spatii inchise”, a declarat Nicolae Secretianu, reprezentant EON Gaz.

„S-au luat probe de acolo, punem avertizoare care sa indice prezenta ori absenta concentratiei periculoase. Dupa primele indicatii de la masuratorile directe, nu sunt concetratii care sa puna in pericol viata oamenilor sau cladirile din vecinatate.  Monitorizam zilnic ce se intimpla. Am verificat pivinte, spatii inchise, dar si exterioare. Am gasit doar intr-o fantana 74% concentratie”, a precizat reprezentantul Petrom Gas.

„Nu am gasit pana in acest moment explicatia gazelor aparute. Este pentru prima data cand ne confruntam in zona cu o asemenea situatie. Incercam sa identificam sursa si facem o monitorizare stricata a zonei de hidrocarburi din zona sondelor. Probele prelevate sunt acum la laborator”, a adaugat reprezentantul Petrom Gas.

„S-a constituit o comisie formata din reprezentanti EON Gaz, Petrom Gas, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si specialisti de la Campina. Am prelevat probe de gaze, pentru ca daca sunt mai grele se acumuleaza in fantani, daca sunt mai usoare se disperseaza. Populatia a fost informata de riscurile existente, cetatenii au fost instruiti. La primarie s-a trimis informare cu masurile ce trebuie luate. Zonele unde sunt emanatii vor fi delimitate si populatia indepartata. Si la gradinita personalul a fost insutruit sa deschida regulat ferestrele si sa manipuleze cu grija instalatiile. Dupa rezultatele analizelor, se va intruni Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta”, a adaugat si Mihai Benga, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat, prezent si el la Comandament astazi.

La gradinita afectata de emanatiile de gaze sunt inscrisi 60 de copii in 3 grupe, care insa acum sunt in vacanta. Daca pana in 5 ianuarie, cand se vor relua cursurile problema nu va fi rezolvata, micutii vor fi mutati intr-un alt spatiu al Primariei Satchinez.

Deocamdata se asteapta rezultatele analizelor de laborator care vor arata cu precizie de ce natura sunt gazele pentru a fi implementata o noua serie de masuri in zona.

Satchinezul este una dintre cele mai importante zone de extractie a petrolului din vestul tarii, iar zacamantul de titei este insotit de depozite de gaze naturale asociate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...